avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de intretinere cu uzufruc viager.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de intretinere cu uzufruc viager.

Buna ziua! Am drept de proprietate asupra unui bun, prin succesiune, in cota de 3/8, in indiviziune cu sora mea, care are aceasi cota. Pot transmite partea mea prin contract de intretinere, ca bun propriu, in nuda proprietate, altei peroane , prin Conventie, eu pastrandu- mi dreptul de uzufruc viager, fara a iesi din indiviziune cu sora mea? Eu avand intabulare drept de ipoteca, pentru garantarea platii rentei in bani corespunzatoare intretinerii neexecutate. As vrea sa stiu daca toate acestea o afecteaza pe sora mea, daca am nevoie de acordul ei sau daca ea poate ataca acest contract. Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 10 Ianuarie 2018
adriana64, utilizator
Cel mai recent răspuns: adriana64 , utilizator 20:08, 11 Ianuarie 2018
~ Conținut șters la cerere ~
In aceasta cauza, ipotetic sun eu. Este alta persoana, care are o varsta destul de inaintata ca sa nu mai stie ce i s- a spus. Eu am citat din extrasul de carte funciara, aratat de sora dansei, care a aflat de cedare catre nepot. Va multumim! b] Avocat Teris a scris:

Notarul ce v-a spus, pentru că doar la el puteți face un asemenea contract. Răspunsul meu ar fi, nu.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate perfecta un contract de intretinere, cu drept de uzufruct viager, pentru cota-parte din dreptul de proprietate.

Dumneavoastra vreti sa instituiti un drept de uzufruct viager, asupra unei cote-parti din dreptul de proprietate.

Este posibil, insa trebuie specificat in concret, in contrat, ce suprafata va fi transmisa din imobil si unde este pozitionata aceasta.

( dumneavoasta veti avea calitatea de nud proprietar, posesia si folosinta, atribute ale dreptului de proprietate (usus si fructus) find transmise uzufructuarului).

Sora dumneavoastra isi poate da acordul, in sensul ca este de acord cu anumite suprafete din imobil sa fie folosite.

Cota-parte din dreptul de proprietate,odata individualizata, ea poate fi instrainata, cu titlu gratuit sau oneros.

Nu este obligatorie sistarea starii de indiviziune prin imparteala.

Totusi, mult mai clara era situatia daca intervenea partajul.

Succes.

Va multumesc mult! Am inteles ce e de facut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate vinde un apartament cu clauză de uzufruct viager dacă uzufructuarul nu-și poate exprima acordul? Margo72 Margo72 Buna ziua! Eu si sora mea detinem un apartament obtinut prin vanzare-cumparare cu clauza uzufruct viager (dar doar pe 2 dintre cele 4 camere ale imobilului) ... (vezi toată discuția)
Iesire indiviziune intre soti GAGIU1982 GAGIU1982 Buna seara, am achizitionat un teren impreuna cu prietena mea inainte sa ne casatorim. Terenul l-am achizitionat in cote parti egale. Acum, casatoriti, dorim ... (vezi toată discuția)
Uzufruct plopilor plopilor uzufructarul , se poate casatori ,poate sa refuze propietarului sa locuiasca in acelasi imobil sau poate lasa in folosinta unui posibil ... (vezi toată discuția)