Buna seara!
Suntem 3 frati. Parintii nostri au divortat in urma cu 2 ani. In prezent locuim intr-un apartament in capitala impreuna cu mama noastra. Apartamentul a fost cumparat de parintii nostri in timpul casatoriei. Tata s-a recasatorit anul trecut cu o doamna care are o fata. Am inteles ca tatal nostru vrea sa o infieze pe fata actualei sotii. Sunt interesat ce drepturi de mostenire ar avea fata, in urma infierii.
Edit: Sotia actuala din cate stiu nu are niciun drept la apartament.
romascanu
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Dacă tatăl dvs. adoptă pe fiica actualei sale soții, atunci el va avea 4 copii. Și toți (3 naturali plus unul adoptat) veți veni la moștenirea tatălui cu drepturi egale.
Soția lui actuală nu are ... acum vreun drept asupra apartamentului. Și nici dacă divorțează.
(Ap. aparține mamei dvs. și tatălui dvs. în cote - teoretic egale - de 1/2 fiecare).
Însă, dacă actuala soție va deveni ... soție supraviețuitoare, atunci îl va moșteni.
Cota soțului supravietuiror, în concurs cu descendenții, este de 1/4 din moștenitea soțului decedat (în care, în cazul tatălui dvs., intră și partea lui din ap.)
1/4 din 1/2 = 1/8 din ap. va reveni soției supraviețuitoare.
La fel de bine, o parte din averea actualei soții ar putea să ajungă la dvs., prin retransmitere (fiindcă vocația la moștenire a soților este reciprocă).
Depinde de ... „ordinea înmormântărilor” sau de cine face primul check-in-ul pe Lumea Ailaltă, după cum îmi place mie să spun. (aspecte pe care nu le stăpânim noi).
Dar mai depinde și de alte acte ce se pot face inainte de a lăsa pe tanti cu coasa să decidă numai ea. (la acestea ne mai pricepem și noi, doar că, există oameni care ... nici morți n-ar deschide ușa unui avocat înainte de a da cu plaivazul pe vreun act).