avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tatăl meu vrea să înfieze copilul actualei soții. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tatăl meu vrea să înfieze copilul actualei soții. Care vor fi cotele de moștenire dacă face acest lucru?

Buna seara!
Suntem 3 frati. Parintii nostri au divortat in urma cu 2 ani. In prezent locuim intr-un apartament in capitala impreuna cu mama noastra. Apartamentul a fost cumparat de parintii nostri in timpul casatoriei. Tata s-a recasatorit anul trecut cu o doamna care are o fata. Am inteles ca tatal nostru vrea sa o infieze pe fata actualei sotii. Sunt interesat ce drepturi de mostenire ar avea fata, in urma infierii.

Edit: Sotia actuala din cate stiu nu are niciun drept la apartament.
Ultima modificare: Vineri, 12 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:58, 12 Ianuarie 2018
~ Conținut șters la cerere ~
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă tatăl dvs. adoptă pe fiica actualei sale soții, atunci el va avea 4 copii. Și toți (3 naturali plus unul adoptat) veți veni la moștenirea tatălui cu drepturi egale.

Soția lui actuală nu are ... acum vreun drept asupra apartamentului. Și nici dacă divorțează.
(Ap. aparține mamei dvs. și tatălui dvs. în cote - teoretic egale - de 1/2 fiecare).

Însă, dacă actuala soție va deveni ... soție supraviețuitoare, atunci îl va moșteni.
Cota soțului supravietuiror, în concurs cu descendenții, este de 1/4 din moștenitea soțului decedat (în care, în cazul tatălui dvs., intră și partea lui din ap.)
1/4 din 1/2 = 1/8 din ap. va reveni soției supraviețuitoare.

La fel de bine, o parte din averea actualei soții ar putea să ajungă la dvs., prin retransmitere (fiindcă vocația la moștenire a soților este reciprocă).
Depinde de ... „ordinea înmormântărilor” sau de cine face primul check-in-ul pe Lumea Ailaltă, după cum îmi place mie să spun. (aspecte pe care nu le stăpânim noi).
Dar mai depinde și de alte acte ce se pot face inainte de a lăsa pe tanti cu coasa să decidă numai ea. (la acestea ne mai pricepem și noi, doar că, există oameni care ... nici morți n-ar deschide ușa unui avocat înainte de a da cu plaivazul pe vreun act).

Ultima modificare: Vineri, 12 Ianuarie 2018
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum mi-aș putea proteja soția, în cazul decesului meu, de posibilele pretenții ale fiicelor la dreptul de moștenire al unui apartament bun propriu? Gabriel1956 Gabriel1956 Locuiesc intr-un apartament mostenit de la parinti. Sunt casatorit, am doua fiice. Momentan nu sunt probleme, dar oamenii in varsta pun si raul inainte. Ca ... (vezi toată discuția)
Bună. suntem doua surori gemene și tatăl nostru sa căsătorit ... Feisan Feisan Bună. Suntem doua surori gemene și tatăl nostru sa căsătorit în urmă cu o altă femeie de 17 ani mama noastră e decedata de 19 ani. Dacă tatăl ... (vezi toată discuția)
Divorț fără partaj. ce drepturi are actuala soție a tatălui asupra apartamentului nostru? raulmihai01@yahoo.ro raulmihai01@yahoo.ro Buna ziua părinții mei sunt divorțați de 23 de ani și între timp tatăl sa căsătorit cu acte, după 20 de ani soția la gonit de acasă și sa mutat la ... (vezi toată discuția)