Buna ziua,
Am si eu o intrebare in legatura cu o procura pentru o masina.
Tatal prietenei mele avea o masina (inmatriculata in Romania) pe care o utiliza in baza unei procuri facute cu un individ (propietarul masinii). Intre timp tatal ei a decedat, iar maisina respectiva a ramas abandonat aproximativ un an. Noi am incercat sa scapam de ea, insa era o situati destul de complicata tatal fiind decedat, iar procura fiind pe numele dansului, noi neavand numarul de telefon al individului. Anul trecut s-a trezit prietena cu individul la poarta ca i-a venit instiintare sa-si mute masina sa nu primeasca amenda, si ca vrea si banii pentru impozitul pe cativa ani. Tatal prietenei mele s-a dus in repetate randuri sa plateasca impozitul, insa functionarele de acolo i-au spus ca persoana respectiva are datorii cateva sute de milioane la stat si nu are cum sa plateasca impozitul. Probabil ca acest lucru este aiurea, dar nu ma pricep. Oricum, ideea este ca tatal ei a vrut sa plateasca sumele respective, care oricum erau mici.
Prietena mea i-a dat actele masinii inapoi, ca sa poata sa o vanda, iar individul a dat-o pe o suma mult mai mica decat era normal - la pret de remat. Noi nu am fi luat vreo suma deosebita pe ea (era o rabla), dar nici cateva milioane cum a luat el. Iar ei s-au inteles ca el vinde masina si plateste datoriile create de impozit.
Acum individul o ameninta ca o da in judecata pentru restul sumei si ca mai bine ii plateste banii, decat sa ii plateasca avocatul si banii, chestie care mi se pare cam aberanta, avand in vedere ca nu cu ea este procura si nici nu a utilizat masina respectiva.
Intrebarea mea este daca acest individ are cum sa o cheme in judecata (si daca are vreo sansa) pe prietena mea, bazadu-se pe o procura facuta pe numele tatalui ei pentru dreptul de utilizare a unui autovehicul?
Tipul a inceput cu texte de persoana mai limitata intelectual, lucru care ne face sa fim destul de reticienti la plata restului de suma (repet, oricum masina repectiva valora mai mult decat a luat el pe ea).
Faptul ca tatal avea o procura ( nu ati specificat pentru ce) si folosea masina (in calitate de ce - era anagajatul acelei persoane / sau ce altceva?)
Daca procura se referea la a face acte de vanzare iar tatal nu le-a facut este un aspect.
Masina a fost cumparata de tatal dvs. ?
Avand procura putea sa achite si impozitul.
Sunt destul de multe neclaritati in ceea ce ati postat. Intrebati si reveniti ! Nu este cazul sa achitati alte sume persoanei .
Din moment ce procura a fost data tatalui fetei, care nu mai este in viata, acea procura nu mai poate da nastere la efecte juridice in sarcina altei persoane. Cu toate acestea, in conditiile in care intre parti a existat o conventie in care se stipulau anumite obligatii de plata a impozitului auto, datoriile restante ar putea fi recuperate de catre cel interesat inauntrul termenului de prescriptie.
Cred ca "procura" era de fapt un contract de comodat, contract care se stinge la decesul comodatarului (Tatăl prietenei).
In primul rand comodatul are prevazuta o durata. Citiți documentul. Pe cât timp s-a transmis folosința?
Pe durata acesteia, proprietarul rămâne același, cu toate obligațiile care decurg din aceasta calitate (inclusiv plata impozitului).
Cat masina nu a fost înmatriculate pe numele tatălui prietenei dvs, nici prietena nici tatăl nu au nici o obligatie.
Contract de comodat
ytalyanu
Buna ziua ,am si eu o intrebare: in anul 2010 am facut un contract de comodat intre mine si un prieten pentru un autoturism inmatriculat pe numele meu in ... (vezi toată discuția)