Buna ziua! Am si eu in familie o situatie mai disperata si va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri. Acum cativa ani s-a decis ca cei 3 minorii sa primeasca 50% din venitul tatalui , pe vremea aceea tatal lucra in tara. Acum aproximativ 2 ani a plecat la munca in strainatate iar mama minorilor l-a dat in judecata pentru recalcularea pensiei minorilor in decembrie 2017 primul termen fiind in februarie 2018. Tatal si-a pus avocat iar mama copiilor nu(nu a avut bani si a mers pe cont propriu). Intre timp tatal mai are un copil rezultat dintr-o relatie de concubinaj. Stie cineva sa-mi spuna daca mama are de pierdut in acest caz, ea nefiind reprezentata de un avocat? Poate sa ceara avocat din oficiu? Pensia se va recalcula de la data depunerii cererii sau de cand a inceput tatal sa obtina venituri in strainatate? Daca mama nu este reprezentata de un avocat, poate lua cuvantul sau nu i se permite? Multumesc!
Buna ziua,
1. I se permite sa se apere singura.
2. In functie de venituri poate sa solicite printr-o cerere de ajutor public judiciar (cerere scrisa) un avocat din oficiu. Va sfatuiesc sa studiati prevederile OUG 51/2008.
3. Minorii vor primi un procent mai mic avand in vedere ca 1/2 din venit se imparte la numarultotal de copii ai tatalui.
4. Momentul de la care se calculeaza noua pensie este in functie de momentul cerut prin cererea introductiva.
Multumesc frumos!
Tatal mai nou a apelat si la un mediator dar mama nu stie ce sa faca in acest caz. A fost sunata de mediator si sfatuita sa accepte suma de 1000 ron ca altfel tatal isi va da demisia de la locul de munca si ca vezi doamne va avea de pierdut. Salariul net al tatatui este undeva in jurul a 6000 ron.
Medierea nu a fost niciodata obligatorie, iar cum a procedat mediatorul in cazul dvs, nu e corect, ca sa nu zuc altfel.
Daca puteti dovedi cat castiga sau macar ca se afla in acea tara, , puteti merge mai departe cu judecata.
Mda, e foarte greu pentru mama sa se lupte de una singura si asta pentru ca nu are bani. Daca avea bani isi punea un avocat si poate erau copiii mai castigati. Acum am aflat ca maine avocatul tatalui se deplaseaza la domiciliul mamei sa incerce sa o convinga pe aceasta sa accepte suma de 1000 lei (atat e dispus sa dea tatal pentru cei 3 copii). Avocatul spune ca daca nu accepta suma asta o sa fie mult mai greu in instanta, ca o sa trebuiasca sa demonstreze mama ca tatal are un venit de x lei. Dar eu ma intreb daca ei se inteleg la suma asta si tatal o sa mai lucreze doar o luna doua afara, apoi ce se intampla? Pierde banii din urma sau oricum instanta nu l-ar fi obligat pe tata sa plateasca de cand a inceput sa lucreze afara? Mama in cerere a specificat, tara si locul de munca al tatalui si a consemnat ca niciodata nu a primit cat i s-ar fi cuvenit fara sa puna data de la care tatal obtine venituri salariale din strainatate.