Am un unchi care nu are asigurare medicala, intrucat nu are nici un venit lunar. A avut un mic accident in curte si a trebuit sa fie internat. Are 2 zile de internare si, dupa cum stiti, cei fara asigurare pot sta internati 3 zile fara plata. Doamna doctor a trimis-o pe mama sa ii aduca o adeverinta medicala de la primaria satului in care sa se specifice ca nu are nici un venit lunar, pentru a sta in continuare in spital caci el inca respira cu ajutorul unui tub de oxigen. Primarul a refuzat-o categoric, pe motiv ca atunci cand unchiul a fost chemat sa lucreze in folosul comunitatii el nu s-a prezentat. Eu cred totusi ca el nu are nici un drept sa faca acest lucru. Va rog sa ma sfatuiti ce sa ii spun caci maine am de gand sa il sun sa il conving ca e de datoria lui sa elibereze acea adeverinta! Multumesc!
Eu stiu ca munca in folosul comunitatii trebuie prestata de cei care beneficiaza de ajutor social. Asa incat, unchiul , nerealizand venituri , nici macar ajutor social, nu vad refuzul primarului ca fiind unul intemeiat si mai ales motivul pentru care unchiul ar fi prerstat munca in folosul comunitatii. Fiinde singurul organ in drept sa elibereze acest document, care sa ateste lipsa veniturilor unchiului, eu vad aceast refuz ca fiind unul abuziv. S-ar putea ca unchiul sa nu mai poata fi tratat pana la capat , iar starea sa de sanatate sa se agraveze , iar dl. primar va putea apoi fi invinuit .Spuneti-i toate acestea si poate va face ceea ce trebuie. Succes.
Nu se poate raspunde unei nerespectari a unei obligatii cu un abuz. Asta nu a inteles dl.primar respectiv! Mama dvs trebuie sa mearga sa ii solicite acea adeverinta si sa ii explice acest aspect dlui primar! Daca refuza in continuare nu aveti decat varianta plangerii penale la parchet si la politie pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in forma calificata!B-)
Nu mai este valabila legislatia cu 3 zile spitalizare de urgenta.Pentru spitalizare urgenta nu mai are zile stabilite, urgenta continua cat considera necesar medicul curant si in functie de indicatorii contractati cu Casa de asigurari de sanatate.
Iar pentru viitor aveti posibilitatea sa declarati la institutia dvs. ca il aveti in intretinere si devine coasigurat.Nu platiti nimic in plus, doar completati la resurse umane un formular, iar de cate ori are nevoie de servicii medicale cu o adeverinta de la instituti ala care lucrati in care este mentionat faptul ca este coasigurat beneficiaza de serviciile medicale de care beneficiati si dvs. ca fiind asigurata.Acelas lucru il puteti face si cu mama si sotul......daca si cand e cazul.Legea permite a fi coasigurati parintii, sotul/sotia.Acest fapt va ajuta si la diminuarea impozitului la salariu facandu/se o deducere.
Cat priveste refuzul primarului, este nejustificat.