avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Am divortat in 2007,copilul in varsta de 6 ani mi-a fost incredintat,nu am cerut pensie alimentara la divort,urmand ca tatal copilului sa contribuie la cresterea acestuia ca urmare a intelegerii facute intre noi.A respectat aceasta intelegere(verbala bineantels)cat am fost in Romania.In Iunie anul acesta impreuna cu fiul meu am plecat in SUA,m-am recasatorit si acum locuim aici.De cand am plecat tatal copilului nu a mai contribuit cu nimic,nici nu este de acord ca acesta sa poarte numele actualului meu sot.
Ce ma sfatuiti sa fac,as putea cere pensie alimentara?
As vrea sa gasesc o modalitate prin care actualul meu sot sa-l poata adopta pe fiul meu dar nu stiu ce putem face daca tatal copilului se opune.
Cel mai recent răspuns: CamiB78 , utilizator 20:46, 16 Octombrie 2009
Puteti solicita pensie de intretinere minor in Romania, pentru adoptie este putin mai dificl pe linga consimtamintul fostului sot internine si faptul ca adaoptatorul este cettatean strain
Puteti formula,prin reprezentant(dupa angajarea unui avocat sau desemnarea unei persoane prin procura notariala)actiune de obligare a tatalui la plata unei pensii de intretinere,mai ales avand in vedere sifaptul ca instanta care a dispus divortul a procedat gresit luand act de un acord al partilor in privinta renuntarii la plata pensiei de intretinere.Aceasta este pentru minor si in folosul exclusiv al acestuia,astfel ca instanta de fond in mod gresit cand s-a pronuntat in acest fel,dezavantajand in mod cert minorul beneficiar al obligatiei de intretinere.
In privinta adoptiei este mult mai greu,deoarece trebuie obtinut si acordul tatalui natural,care ar fi "deranjat" de obligarea sa la plata unei pensii de intretinere.
Intelegere verbala nu numai ca e consfintita juridic , insa , pare ca, nici moralmente vorbind , nu va ofera nicio certitudine (de ce ar respecta fostul sot un angajament care nu implica o coercitie ?).

O pozitie gresit adoptata la un moment dat , poate produce mai multa confuzie pe viitor.

Asa incat, in vederea unei clarificari , va sfatuiesc ca, in raporturile de familie , (chiar daca o uniune de acest gen implica ideea de incredere) , sa fie, totusi ,pentru orice eventualitate , si unde se impune , reglementate juridic.

Adresati-va judecatoriei in a carei raza teritoriala domicileaza paratul sau reclamantul , in vederea stabilirii pensiei de intretinere , si , odata existenta o hotarare judecatoreasca scad , din punctul meu de vedere , sansele de a eluda dispozitiile legii , cu precadere daca fostul sot afla ca , daca exista rea credinta , in privinta neplatii , timp de cel putin doua luni , e savarsita infractiunea de abandon de familie.

Succes.
Ultima modificare: Vineri, 16 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc mult pentru mesaj. :)
Multumesc mult. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturi parintesti crystyna80 crystyna80 Sora mea are un copil de 10 ani,iar tatal biologic nu se ntereseaza de el si nu plateste pensie alimentara(nici nu a platit).sora mea s-a casatorit si doreste ... (vezi toată discuția)
Adoptie minor iulia_trad_04 iulia_trad_04 Buna ziua, Acum doi ani am divortat, iar baietelul mi-a fost incredintat mie. Tatal biologic nu isi viziteaza fiul si nici nu ii plateste pensia ... (vezi toată discuția)
Adoptie : japonez-roman anamaria katoh anamaria katoh bunna ziua ,am o intrebare in legatura cu adoptia fiului meu (dintr o casatorie anterioara ,tatal roman) .Actualul sot cetatian japonez poate sa imi infiieze ... (vezi toată discuția)