avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Facturare TVA anterior notificarii. S-a procedat ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Facturare TVA anterior notificarii. S-a procedat corect?

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: firma X factureaza la firma Y in septembrie 2007 TVA, dar pe notificarea privind optiunea de taxare apare "Data de la care se opteaza pentru taxare (trebuie sa fie ulterioara depunerii notificarii) este 30.10.2007".
Firma X spune ca a facturat TVA, pentru ca este asa este legal, ea fiind platitoare de TVA inca de la infiintare.Pana in septembrie 2007 firma X a facturat cu TVA dar pentru alte servicii si nu pentru inchiriere cum este cazul contractului pe care il are acum cu firma Y.
Intrebarea mea este:trebuia sau nu sa factureze TVA in septembrie2007?
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 09:19, 26 Septembrie 2012
Din pacate alta solutie nu prea exista, pt ca nici firma x si nici firma y nu mai pot reface situatiile financiare cel putin pina in 30 iunie 2009 pt ca au fost depuse bilanturi si raportari semestriale.
Pt soc Y nu se va accepta deducerea acelui tva din martie 2007 pina in prezent, iar pt ca este stornat numai in noiembrie 2009 se datoreaza majorari de atunci si pina la stornarea facturilor (daca ar fi rezultat tva de plata in lipsa acelui tva de la chirie). Notificarea prin care X ar fi optat pt taxarea chiriei ar fi trebuit sa o dea si lui Y in copie.
Multumesc pt. raspuns. Oare dc. se depune acum notificarea cu data de incepere din 2007, finantele accepta sau nu merita efortul.
In normele metodologice initiale in notificare era o formula de genul "Data de la care se opteaza pentru taxare (trebuie sa fie ulterioara depunerii notificarii) este ...". Ulterior a fost modificat si a ramas doar "Data de la care se opteaza pentru taxare este ..."

Folosindu-ma de lucrul asta eu am reusit sa depun la sectorul 6 o notificare cu data anterioara, chiar 01.01.2007. Rezultatele insa au fost neconcludente. La control de rambursare TVA a firmei care inchiriaza, nu a fost considerat facturat corect si s-a scos dreptul de deducere a TVA-ului la o parte din achizitii (folosinduse prorata). #-o La un client al firmei insa, tot la control de rambursare TVA, s-a acceptat deducerea TVA-ului, desi cred ca din neatentia inspectorilor.
In situatia in care o societate platitoare de tva face o factura de inchiriere catre o societate neplatitoare de tva, mai are sens sa faca notificare la finanate?
Notificare nu are legatura cu faptul ca proprietarul sau chiriasul este sau nu inreg in scopuri de tva.
Inchirierea bunurilor imobile este o activitate scutita de tva cf art 141, alin 2, lit e. In acest caz se factureaza fara tva si se face ajustarea tva dedus la achizitie/construire sau la eventualele modernizari, cf art 149.
Se poate opta pt taxarea operatiunii prin depunerea unei notificari, caz in care nu se mai face ajustarea.

Trebuie sa faceti calculele aferente ajustarii (daca exista) si sa stabiliti care dintre cele 2 optiuni: taxarea sau netaxarea operatiunii, este mai avantajoasa.
Daca se opteaza pentru taxarea operatiunii de inchiriere trebuie depusa notificarea, daca nu se opteaza pt taxare nu trebuie depusa notificarea.

Cele de mai sus nu tin cont de faptul ca beneficiarul inchirierii (chiriasul) este sau nu inreg in scopuri de tva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare tva Cris2005 Cris2005 Firma pe care o reprezint a incheiat un contract de inchiriere a unui imobil, de la o firma romaneasca, platitoare de TVA. Firma proprietara emite in fiecare ... (vezi toată discuția)
Ajutati-ma va rog bbn_1982 bbn_1982 Buna seara. Am o problema si anume: Persoana juridica, din luna septembrie 2009 am dat in chirie (contract de locatiune) un imobil unei persoane fizice. ... (vezi toată discuția)
Posibil storno factura? bbn_1982 bbn_1982 Buna seara! Am 2 intrebari: 1) Am emis niste facturi in luna septembrie cu TVA, pe baza unui contract de locatiune. Am inteles ca pentru aceste facturi nu se ... (vezi toată discuția)