Am si eu o rugaminte, daca se poate face o plangere la ITM pentru situatia urmatoare:
In calitate de angajata a unei societati comerciale subordonate primariei, fara vreun acord s-a stabilit ca in timpul programului sa se stea pe retele de socializare tip facebook si sa se intervina la postari facute de catre primarie, conducand astfel la afectarea sarcinilor de serviciu din fisa postului. Mai mult, dupa terminarea programului de lucru sunt obligata sa intervin si pe grupuri tip whatssap, pentru a raspunde la solicitari. Aceasta a survenit ca urmare a deciziei primariei de a delega o persoana care sa raspunda la solicitari chiar si pana la orele 22.00. Astfel consider ca imi sunt incalcate drepturile la viata personala si mai mult nu sunt platita decat strict pentru activitatea din cadrul companiei nu si pentru aceste extra-activitati ale primariei.
Au fost decise intr-o simpla sedinta, pur si simplu cu forta, fara ca eu si alti salariati de la alte societati sa semnam vreun acord. Aspectele nu sunt prevazute nicaieri.
In general, aspectele legate de activitatea salariatilor se materializeaza intr-o decizie/hotarare care se comunica acestora.
Potrivit legii, perioada in care salariatul se afla la dispozitia angajatorului constituie timp de munca si trebuie remunerat corespunzator. In cazul descris de dvs, o parte din timp constituie munca suplimentara.
Salariatii nu pot fi obligati sa presteze munca suplimentara.
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
Abuz firme
bunul666
VREAU SA DAU IN JUDECATA FIRMA LA CARE LUCREZ CA SOFER PENTRU NEPLATA ORELOR SUPLIMENTARE SI PROGRAM ABUZIV. AS VREA SA STIU DACA AM SANSE DE CASTIG ?
(vezi toată discuția)