avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plangere la ITM pentru timpul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plangere la ITM pentru timpul de munca

Am si eu o rugaminte, daca se poate face o plangere la ITM pentru situatia urmatoare:
In calitate de angajata a unei societati comerciale subordonate primariei, fara vreun acord s-a stabilit ca in timpul programului sa se stea pe retele de socializare tip facebook si sa se intervina la postari facute de catre primarie, conducand astfel la afectarea sarcinilor de serviciu din fisa postului. Mai mult, dupa terminarea programului de lucru sunt obligata sa intervin si pe grupuri tip whatssap, pentru a raspunde la solicitari. Aceasta a survenit ca urmare a deciziei primariei de a delega o persoana care sa raspunda la solicitari chiar si pana la orele 22.00. Astfel consider ca imi sunt incalcate drepturile la viata personala si mai mult nu sunt platita decat strict pentru activitatea din cadrul companiei nu si pentru aceste extra-activitati ale primariei.
Ultima modificare: Joi, 18 Ianuarie 2018
andaluzia85, utilizator
Cel mai recent răspuns: andaluzia85 , utilizator 09:40, 20 Ianuarie 2018
Cum au fost decise aceste aspecte si unde sunt ele prevazute ?
Au fost decise intr-o simpla sedinta, pur si simplu cu forta, fara ca eu si alti salariati de la alte societati sa semnam vreun acord. Aspectele nu sunt prevazute nicaieri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018
andaluzia85, utilizator
In general, aspectele legate de activitatea salariatilor se materializeaza intr-o decizie/hotarare care se comunica acestora.

Potrivit legii, perioada in care salariatul se afla la dispozitia angajatorului constituie timp de munca si trebuie remunerat corespunzator. In cazul descris de dvs, o parte din timp constituie munca suplimentara.
Salariatii nu pot fi obligati sa presteze munca suplimentara.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
Multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflict de munca Ovidiugainescu Ovidiugainescu Dacă sunt fortat de program sa efectuez ore suplimentare si firma nu le plătește,nici măcar salariul minim pe economie,cum procedez? (vezi toată discuția)
Ore suplimentare neplatite, necompensate cu zile libere tit220161 tit220161 Buna ziua! Ce se poate face in situatia cand angajatorul, sub amenintarea concedierii, ne tine in fiecare zi peste program, plus sambata si duminica? Orele ... (vezi toată discuția)
Abuz firme bunul666 bunul666 VREAU SA DAU IN JUDECATA FIRMA LA CARE LUCREZ CA SOFER PENTRU NEPLATA ORELOR SUPLIMENTARE SI PROGRAM ABUZIV. AS VREA SA STIU DACA AM SANSE DE CASTIG ? (vezi toată discuția)