avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dosar ajuns la procuror....ce urmeaza?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dosar ajuns la procuror....ce urmeaza?

Unei persoane ,banuita de furt de marfa(niste unitati calculator) de la locul de munca, politia i-a intocmit dosar penal si l-a inaintat procuraturii.Persoana respectica este chemata peste 3 saptamani la procuratura,pentru prezentare de proba,dupa cum i-a comunicat avocata.
1 La ce se poate astepta dupa aceasta "vizita",in conditiile in care este nevinovata,asa cum sustine?
2 In cazul in care probele o incrimineaza si procurorul o gaseste vinovata,o poate aresta pe loc,sau ce se intimpla in continuare?
Multumesc de pe acum celor care vor raspunde,cu mentiunea ca situatia nu ma vizeaza pe mine.
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 16:55, 18 Octombrie 2009
Din noianul de supozitii pe care le contine relatarea dvs.,cred ca persoanei in cauza i se va prezenta materialul probatoriu administrat pana in prezent,iar aceasta trebuie sa formulaze probatorii in dovedirea nevinovatiei sale,despre care faceti vorbire.Daca nu vor fi administrate alte probatorii,procurorul va intocmi rechizitoriul,iar cauza va fi trimisa spre judecare instantei competente.
Sunt de acord cu punctele de vedere ale celor doi distinsi juristi care au postat anterior,in ceea ce priveste luare masurii retinerii si apoi, a arestarii
turkn a scris:

Unei persoane ,banuita de furt de marfa(niste unitati calculator) de la locul de munca, politia i-a intocmit dosar penal si l-a inaintat procuraturii.Persoana respectica este chemata peste 3 saptamani la procuratura,pentru prezentare de proba,dupa cum i-a comunicat avocata.
1 La ce se poate astepta dupa aceasta "vizita",in conditiile in care este nevinovata,asa cum sustine?
2 In cazul in care probele o incrimineaza si procurorul o gaseste vinovata,o poate aresta pe loc,sau ce se intimpla in continuare?
Multumesc de pe acum celor care vor raspunde,cu mentiunea ca situatia nu ma vizeaza pe mine.

Poate sa il cheme pentru a face prezentarea materialului de urmarire penala.Cam asa se pare din ce ziceti.

Este posibil sa se ceara si arestarea preventiva dar sunt sanse reduse.
Sunt foarte rare aceste cazuri.

Personal, va pot spune ca nu am avut nicio situatie de acest gen si sa se ajunga la propunere de arestare preventiva in conditiile descrise de dvs..

avocat Claudiu Lascoschi
Revin acum cu o ultima intrebare:se poate trage concluzia ca daca dosarul este ajuns la procuratura persoana in cauza este vinovata si i se va incepe urmarirea penala? Sau exista sansa sa i se comunice ca dosarul este inchis si ca este achitata?
Multumesc tuturor celor care v-ati rapit din timp pentru a-mi raspunde.
Dvs invocati multe eventualitati
Exista posibilitatea citarii la parchet pentru prezentarea materialului probator,
situatie in care partii ii revine dreptul sa desfasoare activitati pentru a demonstra nevinovatia.
Procurorul poate aprecia fapta si probele,putand formula rechizitoriu care investeste instanta pentru competenta solutionare.
In raport de etapele deja parcurse ,sanse minime pentru varianta
Sau exista sansa sa i se comunice ca dosarul este inchis si ca este achitata
Doar instanta de judecata poate sa achite.
Procurorul poate sa claseze, daca nu exista invinuit in cauza ( ceea ce nu este cazul) sau poate sa va scoata de sub urmarire ( ceea ce nu cred ca e cazul).
Oricum vinovat nu puteti fi considerat decat dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, pana atunci exista prezumtia de nevinovatie.
Chiar daca procurorul va trimite in judecata, asta nu inseamna nimic pana la terminarea procesului ( inclusiv toate caile de atac pot schimba ceva) - ramane la latitudinea judecatorilor daca va condamna, daca va inlocuiesc pedeapsa cu amenda ( daca prejudiciul e mic) sau daca va achita.
Ideea e sa nu intrati in panica, sa nu declarati/semnati nimic decat in prezenta aparatorului. Chiar daca va prezentati la parchet, puteti sa stabiliti alta intalnire pentru a va angaja aparator (ceea ce va recomandam cu totii).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul face plangere la politie impotriva angajatilor Daniela D E Daniela D E Angajatorul - o firma de schimb valutar, angajatii - doua casiere valutare Una dintre angajate, \"baga mana\" in bani si arunca vina pe colega ei, care este ... (vezi toată discuția)
Rechizitoriul lorilori43 lorilori43 Se poate afla daca sa inceput rechizitoriul la un dosar penal,sau sa solutionat cauza daca invinuitul nu este prezent? (vezi toată discuția)
Citat de politie maryo20012001 maryo20012001 buna ziua am si eu o intrebare in urma cu luni a avut loc o descindere in ilfov la acea data am fost si eu luat de politie si acuzat de anumite fapte pe care ... (vezi toată discuția)