Buna seara.Va rog tare mult daca ma puteti ajuta cu un raspuns concret.Situatia se prezinta in felul urmator:casa parinteasca cu tot cu teren.tatal decedat de 5 ani si jumatate, mama decedata de 1 an si jumatate.Succesiunea nu s a facut dupa nici unul.Mostenitori sunt 5, din care 4 casatoriti.3 in Italia,2 in Ro.4 din ei vor sa cedeze in favoarea unui singur mostenitor.Problema este ca Nu toti 3 reusesc sa faca procura la ambasada din It (unul din ei avand actele romanesti expirate).Daca se deschide proces in instantata, in lipsa lor si prin neprezentare (evident cu acordul lor) se poate castiga titlul de mostenire?Cum ar trebui procedat? Aveti ideie cam ce tarife sunt?
Va multumesc anticipat!
Cu stima
Buna seara,
Cei care vor sa renunte o vor face dar vor renunta fara a putea sa spuna un beneficiar al renuntarii intrucat renuntarea este fara conditii.
In dreptul romanesc renunti si atat iar renuntarea este LA TOT.
Cei care nu au acte trebuie sa formuleze declaratia de renuntare la un notar italian si sa v-o trimita dumneavoastra urmand sa o traduceti si sa legalizati traducerea.
In instanta va costa 5% din valoarea bunului ca taxa de timbru, circa 1500 onorariu de expert si onorariu de avocat.
Probabil am fost informata gresit(sau poate nu lucreaza toti notarii la fel)...dar mi s a spus ca declaratiile facute la notar acolo nu sunt valabile aici si ar trebui facute doar la ambasada ceea ce este mult mai greu.Din acest motiv m am gandit ca ar fi mai usor in instanta, ca de altfel as fi continuat demersurile cu un notar.
Va multumesc frumos pentru raspuns :-)
In primul rand daca vor sa renunte, nu trebuie să facă procuri, ci declarații de renunțare. Dacă trimit procuri, automat raman moștenitori.
Apoi, nu există renunțare "in favoarea" (partea celui care renunta se va împărți în mod egal între cei care raman) și nici nu poate fi data doar pentru anumite bunuri (renuntarea priveste tot, atat bunurile existente, cât și cele viitoare).
Pricurile facute la notari italieni nu sunt bune, pentru că:
- notarii italieni întocmesc acte in conformitate cu legislatia italiană, care e diferita de cea romana (declarațiile de renunțare pot fi date doar pentru anumite bunuri, pot fi date "in favoarea" sau la modul "imputernicesc pe x să renunțe pentru mine", ceea ce in Romania nu este permis)
- aproape tot ce vine de la notari străini este cu legalizare de semnătură. Or, renuntarea la moștenire se face numai in forma autentica.
- actele de la notari străini nu pot fi înregistrate în Registrele Naționale Notariale și implicit nu pot fi verificate.
- cât se cheltuie pe întocmirea actului, traducere, apostila, legalizarea traducerii, mai bine se face un drum la Consulat.
Succesiunile vor fi dezbatute succesiv, cronologic, in ordinea deceselor.
Astfel, dupa decesul tatalui dumneavoastra, sotul supravietuitor are o cota de 1/ 4.
Descendentii( copiii) detin o cota de 3/ 4 din dreptul de proprietate, anume 3/ 20 fiecare( sunt 5 copii, toti au cote succesorale egale ).
Dezbatarea succesorala , pe cale notariala, se poate realiza numai daca exista un acord al tuturor comostenitorilor.( reprezentarea poate fi facuta in baza procurilor speciale ).
Altminteri,trebuie investita instanta de judecata.
(competenta material, teritorial si functional este judecatoria in a carei raza teritoriala s-a situat ultimul domiciliu al defunctului ).
Noul Cod Civil, prin art. 1112, instituie o prezumție de renunțare la moștenire pentru succesibilul care nu a acceptat moştenirea în termenul de un an de la data deschiderii acesteia şi nici nu a efectuat niciun act din care să reiasă că a acceptat tacit succesiunea.
Prezumţia de renunţare la succesiune operează, după împlinirea termenului de un an de la deschiderea moştenirii, dacă succesibilul, citat de notarul public în condiţiile legii, nu face dovada exercitării dreptului de opţiune succesorală.
Citaţia trebuie să cuprindă, sub sancţiunea nulităţii acesteia, pe lângă elementele prevăzute de Codul de procedură civilă, şi precizarea că, dacă succesibilul nu şi-a exercitat dreptul de a accepta moştenirea în termenul de decădere de un an de la deces, este prezumat că renunţă la moştenire.
Cei care au acceptat succesiunea, prin acte de acceptare tacita, pot transmite cotele succesorale cu titlu gratuit sau oneros.
Cedare mostenire
paveldaniela
Ce formular trebuie folosit la notar pentru a imi ceda surorile terenul mostenit de la parinti?Ele sunt in Spania.Va rog daca puteti sa imi aratati un model.Va ... (vezi toată discuția)