avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cheltuieli in afara bugetului asociatii de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cheltuieli in afara bugetului asociatii de proprietari

Constituie infractiune (gestiune frauduloasa, delapidare etc.) fapta comitetului executiv, a presedintelui asociatiei de proprietari, a administratorului si a cenzorului de a face cheltuieli cu salarii si cu diverse(xerox, benzina, cartela telefon etc.) fara ca sa existe un buget aprobat in adunarea generala care sa cuprinda aceste cheltuieli ?
Mai exact in 2017 asociatia noastra a functionat fara existenta unui buget aprobat in adunarea generala a proprietarilor. Cu toate acestea s-au platit salarii pentru presedinte si un membru al comitetului si s-au facut diverse cheltuieli pentru xerox, benzina, cartela telefon, vopsea, suruburi etc. . Sunt ilegale aceste cheltuieli cu salarii si diverse si unde s-ar incadra aceste ilegalitati in lege?
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 23 Ianuarie 2018
axinte, utilizator
Cel mai recent răspuns: vali m , utilizator 10:22, 25 Ianuarie 2018
ynocentta a scris:

,nu aveti calitatea procesuala sa promovati actiune impotriva administartorului de imobil

reclamantii nu stapanesc dispozitiile in vigoare,nu cunosc dispozitiile legale care eventual opereaza si ignora elemente esentiale in temeiul carora instanta de judecata a pronuntat si va pronunta hotarari defavorabile reclamantilor


@ynocentta, nu este prima data cand va referiti la "dispozitii in vigoare, dispozitii legale" fara sa le indicati! Nu mai faceti aprecieri daca nu precizati concret,
Daca vreti sa lamuriti un utilizator cum sa procedeze indicati-i si calea de urmat, nu il ajutati cu nimic daca ii spuneti "legea prevede" dar nu ii indicati si legea si chiar articolul din lege.
Concret
1. Care sunt dispozitiile in vigoare care opereaza in cazul in care administratorul produce prejudicii proprietarilor?
2. Care sunt elementele esentiale in temeiul carora instanta de judecata a pronuntat si va pronunta hotarari defavorabile reclamantilor?

In cazul in care un angajat al asociatiei de proprietari sau membru al conducerii produce un prejudiciu unui proprietar din cauza neindeplinirii atributiilor sau indeplinirii defectuoase a atributiilor acesta este obligat sa il despagubeasca pe proprietar in conformitate cu prevederile codului civil.

Nu este obligatoriu ca intre cel pagubit si cel care a produs prejudiciul sa existe un raport juridic, un contract.

Daca ar fi asa atunci nimeni nu ar mai raspunde pentru pagubele produse altor persoane fizice sau juridice.

Un proprietar inunda 7 apartamente si produce pagube, cei inundati pot sau nu sa solicite in instanta despagubiri celui care a produs daunele? Nu exista raport juridic intre ei, care este temeiul legal pentru despagubire?

O firma executa reparatii la un bloc in baza unui contract incheiat cu asociatia de proprietari, ex. zugraveste casa scarii, executa reparatii la lift, etc.. Unul dintre proprietari trece pe langa sculele firmei si din greseala loveste un echipament (masina de gaurit, flex, nu are importanta) care cade pe trepte si se sparge.
Firma catre cine se indreapta pentru recuperarea prejudiciului, catre asociatie ptr ca are contract sau catre proprietarul care a produs dauna? In ce temei legal?

Ultima modificare: Miercuri, 24 Ianuarie 2018
cyan, moderator
CAPITOLUL II
Infracţiuni de serviciu

Art. 308

Infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane

(1) Dispoziţiile art. 289-292, 295, 297-301 şi 304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute la art. 175 alin. (2) ori în cadrul oricărei persoane juridice.
(2) În acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime.

Pornind de la prevederile mai sus-mentionate putem considera că administratorul, membrii comitetului si cenzorii au calitatea de funtionari si raspund calificat pentru faptele lor? Asociațiile de proprietari sunt persoane juridice, nu?


Ultima modificare: Joi, 25 Ianuarie 2018
mira55, utilizator
sa nu exageram: nu avem functionari publici la bloc.
Daca s-a hotarat ceva de catre comitet, poate o urgenta, si nu era prevazut in BVC, cu proxima adunare generala se va propune celebra descacare de gestiune: asadar, aprobarea de catre adunarea generala a unor cheltuieli facute prin decizii de comitet.
Daca adunarea generala nu aproba, abia atunci vor fi probleme.
Pe de alta parte...daca s-a aprobat un buget,s-au facut cheltuielile, nu au mai ramas bani...si se sparge o coloana? Sa nu mai stranga bani?
Stim cum sunt unele AD...tipete,nu se intelege nimic,lumea pleaca inainte sa se aprobe ceva...Xerox trebuie facut,salariile...nimeni nu lucreaza pe gratis...Cred ca trebuie sa stati de vorba cu presedintele,aveti dreptul sa vedeti acele bonuri,facturi si va lamuriti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce este de facut? mira55 mira55 In lista lunara de intretinere au aparut sume de bani care nu au fost discutate in adunarea generala a proprietarilor si nici aprobate prin bugetul anual de ... (vezi toată discuția)
Modificare valoare contract prestari servicii AlexaRotaru AlexaRotaru Buna seara,va rog sa-mi spuneti daca modificarea valorii contractului de prestari servicii al unui administrator imobile trebuie aprobata de adunarea generala, ... (vezi toată discuția)
Buget de venituri si cheltuieli mirceatintisan mirceatintisan Buna ziua! Ce lege, eventual articol reglementeaza obligatia de a avea \"buget de venituri si cheltuieli\" intr-o asociatie de proprietari? Ce sanctiuni poate ... (vezi toată discuția)