avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am primit o amendă de care nu am știut pentru că ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am primit o amendă de care nu am știut pentru că poștașul a semnat confirmarea de primire în locul meu. Pot cere repunerea în termen ca să plătesc doar jumătate?

Buna ziua!
1. pe numele SRL ului nostru s-a emis o amenda data de Politia Craiova
(masina este in regim Rent a Car, s-a aflat in folosinta unui client care nu a povestit de incident)
3. am aflat de existenta ei dupa 3 luni -de la Primaria comunei in care figuram cu o amenda de 1000 lei pe SRL
4. Primaria nu a vrut sa imi dea copie dupa PV, dar mi-a aratat pe copia plicului ca exista semnatura de primire
5. Semnatura nu imi apartine nici mie, nici sotului si alti angajati nu avem
6. Am mers la Posta unde m-am plans ca o persoana necunoscuta a semnat de primirea amenzii
7. Acestia au dat din umeri, spunand ca in perioada respectiva au avut angajat un postas care le-a facut numai probleme si ca au mai fost alte plangeri de genul la adresa lui.

Intrebare: exista temei legal in care pot anula dublarea amenzii?

Suntem de acord cu plata a 500 lei (amenda clientului ce survine din obiectul de activitate al firmei) dar daca as fi stiut de ea as fi platit-o in timp util, sa nu se dubleze la 1.000lei.

Sunt socata ca in 2018 cineva a fost in stare sa semneze de primirea unui plic venit de la Politie si apoi sa il arunce in vant.
Ultima modificare: Vineri, 26 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 15:48, 30 Ianuarie 2018

latka a scris:


Daca partea respectiva a fost prejudiciata in a-si exercita acel drept, de ce ar mai exista in codul de procedura civila articolul cu pricina ?
Deocamdata persoana care a deschis acest topic nici macar nu stie ce este consemnat in PV de contraventie. Ar insemna ca daca posta pierde sau cineva semneaza in fals de confirmare un plic de comunicare a unui act juridic, justitia se ante-pronunta: "ghinion, adio si-un praz verde".
De ce sa ne mai aparam in instanta, daca e un simplu ghinion ?

Se vede că nu aveți un minim de experiență cu instanțele din Romania și vorbiți doar din auzite.
In instanta nu contează ceea ce stii, contează ceea ce poți dovedi.
Instanța nu se ante-pronunta, verifica procedura.

Conform actelor deținute de către primărie, procedura de comunicare a fost legal îndeplinită, și necontestarea sancțiunii aplicate în termenul legal, face că PV -ul sa devina titlul executoriu.

Acum, că partea susține că nu este semnătura ei, prea puțin contează în fața instanțelor civile, atâta timp cât nu a fost contestat în termen acel PV.

În ochii instantei procedura este legal îndeplinită, și orice altă cerere va fi respinsa că fiind inadmisibilă.

De falsuri se ocupa poliția cu anchete judiciare și restul.
Lucru anevoios în speța de fata, si cam imposibil. Procedura poate dura luni de zile și exista o mare posibilitate ca dosarul sa fie clasat.
Trăiți în România nu în America. O semănătură pe o hârtie asupra căreia planează o suspiciune că ar fi falsa, nu reprezintă o prioritate pentru politia romana că apoi sa facă anchete costisitoare.

Iar până la finalizarea acestei proceduri trec luni bune, iar PV-ul este executoriu și debitorul va plăti și amendă și avocatul ce se ocupa de întocmirea plangeri in dosarul penal.

Cam asta este realitatea obiectivă in speța de fata. Cine dorește o poate ignora, dar asta nu însemna ca ea va dispărea.

Cât despre cererea de repunere în termen, ea se formulează atunci când, nu ți s-a comunicat nimic și poți dovedi acest lucru.

In plus, povestea este cam trasa de par.
PV-urile primăriei nu le aduce poștașul, le aduce un agent procedural caruia ii semnezi de primire sau, după caz, refuzi acest lucru.

Daca nu te găsește la adresa, sau nu ești acasă, o afișează public la intrare și întocmește un raport privind acest lucru. În toate cazurile de consideră că ai luat la cunoștință și că procedura de citare este legal îndeplinită.

Nu găsești PV- ul la timp că ai fost plecat in America 3 luni, asta da motiv temeinic de repunere în termen. Altfel, nu.

Așadar, de unde apare posta romana in toate astea ?!

Și DA, cei care au făcut procedura civila nu sunt idioți. S-au gândit la toate inainte .
Necunoașterea legii nu te absolvă de pedeapsa.
Ultima modificare: Luni, 29 Ianuarie 2018
Quartila, utilizator


Quartila a scris:



Cât despre cererea de repunere în termen, ea se formulează atunci când, .nu ți s-a comunicat nimic și poți dovedi acest lucru.
Dar, fiindca procedura de comunicare implica mai multe variante, printre care și cea de afișare publică, e cam greu să ți se admită pe motiv că nu a știut.

Și DA, cei care au făcut procedura civila nu sunt idioți. S-au gândit la toate inainte .
Necunoașterea legii nu te absolvă de pedeapsa.

Pai tocmai ca prin acea cerere poti anexa copii dupa acte semnate oficial de persoanele in cauza si copie dupa semnatura de pe plic. Simpla existenta a unei semnaturi pe plic nu dovedeste ca ea este adevarata. Nu am spus ca procedura este usoara si nici ca este cu rezultat cert, insa o analiza grafoscopica a acelor semnaturi poate dovedi ca semnaturile nu seamana. In plus, daca posta l-a dat afara pe acel om, inseamna ca exista niste motive intemeiate: alte fapte de acest gen (falsificare semnaturi), abateri de alta natura etc., suficiente pentru a arata ca mai sunt si alte argumente pentru sustinerea falsului.

Pentru ce invocati procedura afisarii, cind e clar s-a folosit trimiterea prin posta cu confirmare de primire !? Stiti dvs. ca s-a folosit asa ceva ?

Necunoasterea carei legi o invocati aici ? Persoana respectiva nu cunostea nici macar existenta vreunei PV de contraventie.
Nu ați înțeles nimic,mă repet.
Procesul Verbal de contravenție, nu este trimis cu Posta Romana.
Acesta se comunică contravenientului printr-un agent procedural, care se deplasează la domiciliul contravenientului si il înmânează personal acestuia. Cu semnătura de primire.
Excepție de la regula fiind:
- daca refuza sa semneze sau sa îl primească, agentul îl afișează public la intrarea in imobil, ușa, etc. In acest sens întocmind un raport privind înmânarea PV ului.
-Daca adresa nu exista, s-a mutat contravenientul, etc, PV-ul se afișează la primărie .
Pe scurt, s-a îndeplinit o procedura de citare.
Procedura este legal îndeplinită.
Legiuitorul prezumă ca, persoana sancționată are la cunoștință de sancțiunea aplicată, și asteapta sa ii fie întocmit și comunicat PV-ul ptr al putea contesta sau achita amenda, după caz. In termenul legal de prescripție.

In cazul de față, s-a prescris dreptul la acțiune, nu mai se poate contesta nimic. In plus, primăria va dovedi in instanță că cererea este nefondata întrucât aceștia dețin un document cu confirmare de primire a PV-ului.
Instanța nu face anchete, ea constata faptele expuse și soluționează speța în funcție de dovezile prezentate.

Instanța vede doar o poveste vs documente.
Poveste care nici nu poate fi expusă, întrucât reclamantul nu știe atributele de identificare a PV-ului ( data, serie, fapta sancționată, etc) deci practic nu are ce contesta.

Apoi, nu știu de ce își bate capul atât, initiatorul, întrucât știe cine este contravenientul și se pot îndrepta împotriva lui în instanta pentru recuperarea amenzi plătite.
Este mult mai simplu.
Sunteti sigur ca ati citit tot ce a scris la inceput d-na care a initiat topicul ? Sunteti sigur ca ati citit cu atentie ce spune legea ?
ART. 27
Comunicarea procesului-verbal şi a înştiinţării de plată se face prin poştă, cu aviz de primire, sau prin afişare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operaţiunea de afişare se consemnează într-un proces-verbal semnat de cel puţin un martor.

Primaria nu are ce dovedi, nu este parte in acest proces. Instanta vede exact ce i se arata, adica inscrisuri. Nu se stie deocamdata cine este contravenientul, v-am mai intrebat o data daca ati citit cu atentie, nu se stie deocamdata ce e scris in PV de contraventie. Amenzile pentru incalcarea normelor de cod rutier se dau cu precadere soferilor. Firma poate fi sanctionata doar pentru necomunicarea persoanei ce a condus acel autovehicul.

Ma indoiesc foarte tare ca sunteti o persoana obisnuita cu legea si cu instantele. Eu sigur nu sunt, dar fac niste afirmatii, zic eu, argumentate.
Ultima modificare: Luni, 29 Ianuarie 2018
latka, utilizator
Dragi utilizatori,
va rog nu va certati, suntem aici sa gasim solutii, ceea ce implica dorinta de a ajuta si drag fata de semeni.
Nu m-am mai implicat in discutie caci eram in necunostinta de cauza si nu am avut nimic de adaugat. Acum vin de la Primarie, am intrat in posesia PV dupa ce am depus ieri o cerere.
Iata despre ce este vorba:
- PV este emis de Politia LOCALA mun.Craiova
- plicul a fost trimis prin Posta Romana (am copie a plicului/confirmarii de primire)
- se constata ca: Societatea noastra (nume, J, CUI), reprezentata de sotul (cu nume si prenume) a savarsit urmatoarele:
" AUTO MARCA..., NR...., APARTINAND SC....., SE AFLA PE DOMENIUL PUBLIC IN ZONA AUCHAN FARA A AVEA AFISATA LA LOC VIZIBIL VINIETA DE PARCARE NECESARA PE RAZA MUN.CRAIOVA. LA FATA LOCULUI AU FOST FACUTE FOTOGRAFII.
.....
- NU AU FOST MARTORI : DEOARECE PERSOANELE DE FATA REFUZA CALITATEA DE MARTORI
- MENTIUNI: PROCESUL VERBAL A FOST INCHEIAT IN LIPSA.
- SEMNATURI: doar agent (martori nu, contravenient nu) "

Pe scurt: clientul a inchiriat de la noi din Iasi, a calatorit la Craiova unde ori nu a stiut/ori nu l-a interesat - de obligativitatea detinerii unei Viniete speciale stabilita prin Hotarare de Consiliu Local - a nu se confunda cu Rovigneta (eu acum am aflat de aceasta taxa specifica mun Craiova, dand cautare pe Google) .
Acum urmeaza a doua parte a acestei SAGA in care s-a semnat in fals, diriginta de la Posta comunei ridica din umeri cu lacrimi in ochi, dandu-mi asigurari ca ma intelege, dar nu are cu ce sa ma ajute si ma sfatuieste sa merg la sediul central Posta Romana, bla, bla.

Sugestii?
va multumesc cu respect
Flori
Ultima modificare: Marți, 30 Ianuarie 2018
Flori Molocea, utilizator

Alte discuții în legătură

Amenda parcare! dupa 2 luni primita in posta! AndreiMAD AndreiMAD Buna, sunt din Timis, ma numesc Andrei Mladen si: am primit in posta (acum in luna martie) o amenda pentru parcare(in luna ianuarie) intr-un loc interzis in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am gasit afisat un pv pe numele meu cu amenda de 9 ... Ancasorana Ancasorana Buna ziua. Am gasit afisat un PV pe numele meu cu amenda de 9 puncte pentru necomunicare persoana care a condus autoturismul. Ideea e ca eu n am primit nicio ... (vezi toată discuția)
Amenda - cum contest? e-marius e-marius Buna ziua, Acum 3 zile sotia a a primit prin posta de la fisc un plic continand: - somatie de plata amenda din partea fiscului - copie dupa un proces ... (vezi toată discuția)