avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Daca nu am cerut deschiderea succesiunii in favoarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Daca nu am cerut deschiderea succesiunii in favoarea fiului meu dar familia tatalui lui (decedat), da, pierde dreptul? A decedat acum 7 ani.

Tatal fiului meu a decedat acum 7 ani iar pana acum nu am facut nici un demers. A pierdut dreptul?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: andreea_r , utilizator 20:27, 28 Ianuarie 2018
Intrebarea daca e unic moștenitor se referea la faptul că pot exista mai multi copii sau ca sunteti moștenitoare și dvs in calitate de sotie, nicidecum ca moștenirea s-ar împărți intre veri și alte rude.
Termenul de 6 luni oricum nu mai e valabil, de la intrarea in vigoare a noului Cod civil.
Conf.art.954(1)NCC"Mostenirea unei persoane se deschide in momentul decesului acesteia."
Conf.art.1103(1)NCC"Dreptul de optiune succesorala se exercita in termen de un an de la deschiderea mostenirii".Pe de alta parte,conf.art.91din Legea nr.71/2011 de punere in aplicare a Noului Cod Civil"Mostenirile deschise inainte de intrarea in vigoare a Codului civil(octombrie 2011) sunt supuse legii in vigoare la data deschiderii mostenrii(data decesului)."Ca atare, in situatia dvs,cel putin teoretic,in orcare varianta, Codul civil(1864)[ 6 luni termen optiune] sau NCC,[un an] s-a prescris dreptul de optiune succesorala.Contactati un notar ptr.solutie concreta
Buna ziua tuturor si va multumesc pentru raspunsuri!

As dori sa stiu ce parere aveti restul de opinia domnului Dan Popescu.

In cazul in care ar fi asa, ca trebuie respectat codul anterior, imi suna ca am citit ca una dintre exceptii este a efectua o actiune pe care numai in calitate de mostenitor s-ar putea efectua.
Cineva poate sa-mi confirme acest articol si sa-mi puna exemple?

In privinta acceptarii tacite, este interpretabil daca am facut ceva sau nu in privinta asta in termenul de 6 luni (sau chiar un an). Si aici mi-ar trebui exemple.

Doamna Raluca, in principiu este singurul mostenitor deoarece nu eram casatoriti si nu exista alti copii nici cu mine nici cu alta persoana.

Va multumesc tuturor anticipat!
Cum am spus mai sus, in doua luni o sa mergem acolo si o sa contactam direct cu un notar.

Doar ca mi-ar placea sa stiu putin despre ce este vorba dinainte.

Am incercat sa caut pe google dar nu am gasit mare lucru.
Noul Cod civil a intrat în vigoare la 1 octombrie 2011.
Dacă fostul soț a decedat înainte de aceasta data, succesiunea este guvernată de vechiul Cod, conform căruia termenul de opțiune succesorala (in care moștenitorii pot renunta sau accepta succesiunea ) era de 6 luni.
Dacă a decedat după aceasta data, intra sub incidenta noului Cod, unde termenul de opțiune succesorala este de 1 an.
Dacă nu ați făcut nici un demers in acest interval nu o sa va decada nimeni din drepturi. Gândiți-va la cate familii sunt in tara asta, care nu au făcut succesiunile. Dacă ar trebui decăzuți toti din cobsiderentele de mai sus, toate averile ar reveni statului.
Fiul dvs (mai ales ca e minor) va fi considerat moștenitor.
Mergeți la un notar și acolo veti obtine toate informatiile.

Alte discuții în legătură

Unchiul si/sau verisorul? koko2010 koko2010 Va rog un raspuns. Cum se face succesiunea in cazul in care decedatul nu mai are ca rude in viata decat 2 persoane aflate in cea de.a patra categorie de ... (vezi toată discuția)
Declaratie acceptare succesiune 1206 1206 Buna ziua, Sotul meu a murit acum 2 luni. Mostenitorii dupa el sunt: eu si fratele lui. Fratele vrea sa renunte la succesiune dar am inteles ca daca o face in ... (vezi toată discuția)
Succesiunea si noul cod civil sorinflorentin sorinflorentin Buna ziua, Este cineva la curent cu noul cod civil? Ma interesează in special despre succesiune in caz de deces. Mulțumesc (vezi toată discuția)