avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj si baza concediului medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj si baza concediului medical

Intrebarea mea este daca indemnizatia de somaj tehnic intra in baza de calcul al concediilor medicale?
Daca nu atuncea angajatul totusi are de pierdut daca dupa trei luni de somaj tehnic se imbolnavaste, Ce parere aveti
Multumesc
O saptamana frumoasa
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 14:40, 19 Octombrie 2009
Nu are de peierdut intrucit baza de calcul este de 75% din veniturile lunare din ultimele 8 luni din ultimele 12 din care se constituie stagiul de cotizare
Baza de calcul este media veniturilor/zi din ultimele 6 luni.
La ea se aplica procentul aferent indemnizatiei de concediu medical.
Intrucat baza de calcul are o valoare mai mica,evident si suma calculata pentru concediu medical este mai mica.

Codul Muncii-Art. 53. - (1) Pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului salariaţii beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

Ordonanţă de urgenţă nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate-Art. 10. - (1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii
Art. 17. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se determină prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul stabilite conform art. 10.
(2) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, determinată de tuberculoză, SIDA, neoplazii, precum şi de o boală infectocontagioasă din grupa A şi de urgenţe medico-chirurgicale stabilite în condiţiile prevăzute la art. 9, este de 100% din baza de calcul stabilită conform art. 10.
Da dar daca din ultimele sase luni nu are numai trei lucrate si trei in somaj tehnic din ce se constituie baza de calcul la concediile medicale?

V-am raspuns mai sus,dar inseamna ca nu am fost destul de explicita.

Ce inseamna somaj tehnic?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical karla_adz karla_adz concediul medical 75% , se calculeaza din salariul brut sau salariul net? multumesc (vezi toată discuția)
Concediu medical denysady89 denysady89 buna ziua. am si eu o nelamurire in legatura cu concediu medical. am fost in postnatal,iar pe 27 dec 2014 am reluat locul de munca si pe 20 ianuarie m-am ... (vezi toată discuția)
Concediu medical cristi1446 cristi1446 Revin cu o intrebare.Concediu medical cu cod 06 este 5 zile (initial)iar restul concediului medical(in continuare)are cod 01.In aceasta situatie care este ... (vezi toată discuția)