avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Documentatie specifica Asociatiilor de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Documentatie specifica Asociatiilor de Proprietari

Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari
www.avocatnet.ro/content/art...

HG 1588/2007 Norme metodologice de aplicare a Legii 230/2007
www.avocatnet.ro/content/art...

Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice - actualizata la 9.11.2008 www.avocatnet.ro/content/art...

OUG nr.18/2009 privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte
www.avocatnet.ro/content/art...

Metodologia ANRSC de repartizare şi facturare a consumurilor individuale de energie termică, în imobile de tip condominiu
[ link extern ]

Ajutoare (subventii) caldura sezonul iarna 2009 - 2010
www.avocatnet.ro/content/art...
_______s-a revenit la vechiul barem maxim de 615 lei. www.avocatnet.ro/content/art...

Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii - actualizata la 18.05.2008
www.avocatnet.ro/content/art...

Ordonanta de urgenta nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani
www.avocatnet.ro/content/art...

ORDIN nr. 1.969
privind aprobarea Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice
fara scop patrimonial ____________________ postat de @123321123
[ link extern ]
____________________________________________________________________________________________________________________________

Cum sa impartim cheltuielile pe cota-parte indiviza
www.avocatnet.ro/content/con...

Model de contract de mandat presedinte asociatie de proprietar____________ postat de @adriantot
www.avocatnet.ro/content/con...

Un model de sistem propriu de penalizari________postat de @adriantot
www.avocatnet.ro/content/con...

Un model de calcul si repartizare a pierderilor de apa________postat de @adriantot
www.avocatnet.ro/content/con...

Pasii de urmat pentru infiintarea unei asociatii de proprietari:
www.avocatnet.ro/content/con...

Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2009
elga50, moderator
Multumesc pentru citirea acestui regulament.
Ca sa ne lamurim trebuie sa amintesc faptul ca ori de cate ori a indicat acest regulament am specificat ca acesta poate fi adaptat de fiecare asociatie in functie de situatia concreta a fiecareia.
De exemplu cei 7 mc, i-am stabilit ca medie lunara a consumului din asociatia noastra pe fiecare persoana in decursul unui an.
Fiecare asociatie este libera sa calculeze acest consum mediu pe persoan si sa-l folosesca asa cum rezulata din calcule ( 2 - 3 - 4- ... -15... mc/pers).
Apoi daca "metoda este incompleta" pentru ca nu stabileste consumul de apa pentru ghena de gunoi, trebuie sa va remarcati ca acesta este un regulament concret al unei asociatii de proprietari care nu are nevoie de apa la ghena de gunoi. Sigur ca asociatiile care consuma apa pentru ghena de gunoi, pentru udat florile, pentru spalat zilnic trotuarul... pot sa prevada in regulamentul propriu aceste consumuri si modul de repartizare.
Am crezut ca cei 7 mc sunt stabiliti undeva prin lege. Am spus in mesajul meu ca nu sunt "specialist", sunt programator si aveam ceva in lucru legat de subiect. Cu udatul florilor, etc, sper ca nu m-ati luat in zeflemea. Ca programator am alte reguli de munca, intr-un program de calcul, sa zicem mai universal, trebuie sa ai grija de TOT, domnule Adrian. Va multumesc pentru lamurire.
Aici am sa intervin si eu :)
Pentru a calcula consumul de apa si pentru a raspunde tuturor situatiilor cerute de fiecare asociatie in parte care are propriile sale reguli, daca imi permiteti, am sa enumar cateva repere. Probabil le stiti, dar e bine daca le putem sistematiza:

- consumul declarat
- consumul estimat - pentru cei care nu declara 1 - 2 luni la rand si criteriul dupa care estimati, fie un consum mediu pe o anumita perioada de timp propusa de beneficiar, fie pe baza mediei din luna respectiva a celor care au declarat de pe scara respectiva. Fiind vorba despre o estimare si, deci, o regularizare imediat urmatoare, consider ca a doua varianta este mai simpla si mai putin riscanta;
- consumul necontorizatilor. Necontorizat este acel proprietar care nu are apometre sau acel proprietar care se afla la a 3-a abatere de a nu declara consumul, el este de fapt considerat necontorizat. Referinta este Ordinul 343/2010 ANRSC. Revenirea la situatia de contorizat se face prin calcularea mediei pe perioada de la ultima declaratie la cea prezenta si fixarea indexului de intrare ca fiind diferenta dintre indexul declarat si media consumului din acest rastimp (e doar o propunere a mea, puteti imagina si alta situatie). Cazurile fiind mai rare se poate acorda un pic de atentie sporita. Cota de consum pentru aceasta categorie trebuie sa fie propusa de conducerea asociatiei.

Diferenta ramasa se imparte, la propunerea asociatiei pe unul dintre criteriile:
- cota-parte
- consum
- egal.
Pentru ca fiecare din aceste criterii are cauzele sale (intre care si udatul florilor :) ) e bine ca ele sa fie luate, totusi, in calcul toate deodata in proportii diferite, dictate de beneficiar.

Raspunsul la dilema in care va aflati, "de ce pausalilor li se mai adauga acele pierderi.diferente?" este ca ceea ce li se prevede pe rubrica de consum este consum individual si la diferenta contribuie toti proprietarii.
E normal sa cautam ca printr-un calcul mai mult sau mai putin sofisticat sa incercam sa impartim consumul corect, dar nici complicarea calcului in mod excesiv nu e recomandabila deoarece se pot intampla erori, dar mai ales pentru ca pentru oameni care nu se straduiesc sa-si poarte de grija singuri (sa declare consumul, sa-si puna apometre), interesul trebuie sa fie proportional.

Un programator poate complica un calcul foarte mult, spre stupoarea generala, dar trebuie sa tina cont totusi de modul in care beneficiarul poate comunica cu cel care foloseste programul pentru a-i furniza informatiile de completat "manual", asa incat aceste date sa fie stabilite, fixate, initial si numai accidental modificate.
>Un programator poate complica un calcul foarte mult

:hammer:, il complicam atat de mult cat ne cere seful. Eu nu am nici o dilema, pur si simplu, am instructiuni IF-THEN-ELSE pe care trebuie sa le completez cu o rigoare de sa zicem 6 zecimale :D.

Multumesc pentru adaugiri (acum sa vezi complicare "excesiva" :coffee:)
Putin :offtopic:
Pai, nu.
Il complicam cat ne putem imagina ca vor dori beneficiarii, pe baza informatiilor pe care le putem obtine,. Marea masa a lor se rezuma la nivelul 1, ca sa zic asa, de complicare. Daca ar sti ei cat pot sa ceara!!! :giggle:
Zecimalele in calcul, ascunse in spatele afisarii, sunt 32. :)

Era vorba de dilema de analiza, nu de programare. ;)

Cu cat programezi mai multe situatii posibil de cerut de catre beneficiar, cu atat acoperi o arie mai mare a acestora, iar bataia de cap ulterioara este mai mica, daca nu chiar zero.

Alte discuții în legătură

Despre legea asociatiilor de proprietari krisseftika krisseftika Buna seara. As dori sa va intreb daca este obligatoriu prin lege, sa se faca izolatia termica exterioara a blocului? Si ce se intampla daca una dintre ... (vezi toată discuția)
Diferente reabilitare termica blocuri Kyandra Kyandra In ultima vreme, vad ca, cel putin in Bucuresti, multe blocuri au intrat in procesul de reabilitare termica. Cu toate acestea, am observat diferente in modul ... (vezi toată discuția)