avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1778 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vanzare apartament fara adeverinta asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vanzare apartament fara adeverinta asociatie

La un bloc recent construit a aparut urmatoarea situtie. Firma care a ridicat imobilul a vandut toate apartamentele in perioada in care nu exista asociatie de proprietari, mai putin unul care s-a vandut dupa obtinerea incheierii judecatoresti de infiintare. Vanzarea s-a facut fara eliberarea vreunei adeverinte din partea asocitiei, desi cheltuieli comune au fost inaintea infiintarii asociatiei si ii reveneau si proprietarului acelui apartament care era si constructorul blocului. Intrebarea este daca era obligat sa achite cheltuielile comune de dinaintea infiintarii asociatiei. Cum ar trebui sa procedeze asociatia de proprietari, mai ales ca noul proprietar doreste sa ii fie facturate vechiului proprietar cheltuielile de pana la cumpararea apartamentului. Facturand, asociatia nu accepta situatia care este anormala pana la urma? Nu ar trebui lasati sa isi dispute datoriile intre ei iar asociatia sa puna in discutie lipsa adeverintei care arata existenta datoriilor catre asociatie? Problema este daca legea se refera la aceste situatii doar cand sunt datorii acumulate pe timpul existentei unei asociatii de proprietari. Cand nu este, chiar fiecare face ce vrea?. Aici nu stiu cum stau lucrurile.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Ianuarie 2018
Almaris, utilizator
Cel mai recent răspuns: alinsro , utilizator 09:06, 16 Aprilie 2018
Probabil ca tebuie sa cititi cu atentie prev. L230/2007, Cap. 3, Drepturile si obligatiile proprietarilor.
Iata, mai jos
ART. 20
(1) Proprietarii care îşi înstrăinează apartamentele sau spaţiile cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă sunt obligaţi ca la întocmirea formelor de înstrăinare să facă dovada achitării la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de înstrăinare fără o adeverinţă din partea asociaţiei de proprietari, care să reprezinte dovada achitării la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, eliberată în original sub semnătura preşedintelui şi a administratorului asociaţiei de proprietari, cu precizarea numelui şi prenumelui acestora, şi cu ştampila asociaţiei de proprietari. Actele de înstrăinare încheiate cu nerespectarea acestei obligaţii sunt nule de drept.
(3) În cazul existenţei unor datorii către asociaţia de proprietari, înstrăinarea proprietăţii se poate face numai dacă se introduce în contract o clauză privitoare la preluarea datoriilor de către cumpărător.


Mai uitati-va si in Normele acestei legi, HG nr. 1588/2007, art. 12, B - Obligatii ale proprietarilor:

f) la înstrăinarea proprietăţii, să transmită toate obligaţiile către dobânditor, inclusiv cele cu privire la sumele de plată către asociaţia de proprietari existente la data tranzacţiei, precum şi orice alte informaţii relevante sau având consecinţe asupra drepturilor şi obligaţiilor privitoare la proprietatea care este înstrăinată;
g) la dobândirea proprietăţii, să depună în copie, la asociaţie, actul de proprietate;


Ei, cum la dvs. situatia este un pic mai speciala, probabil ca o sa apelati la situatiile intocmite pana la demararea activitatii as. prop. Cred ca cineva intocmea niste situatii, trebuia sa achite ceva, sa se dovedeasca ca utilitatile si serviciile au fot achitate, chiar daca acea locuinta a fost achizitinata de catre constructorul blocului.
Discutati in mod amiabil cu proprietarul si daca nu ajungeti la nicun consens, prin as. prop., puteti apela la justitie in care aratati prev. legale cu privire la toate aceste aspecte. Cred ca nu va dori sa se intample ce spune Legea:

Actele de înstrăinare încheiate cu nerespectarea acestei obligaţii sunt nule de drept.

Mult succes si ne mai tineti la curent cu evolutia actiunilor.
Multumesc pentru raspuns, incercam sa rezolvam situatia.

Ultima modificare: Duminică, 28 Ianuarie 2018
Almaris, utilizator
Buna ziua. Am si eu o situație mai speciala în sensul că am toate utilitățile plătite separat, inclusiv gunoiul. De altfel majoritatea apartamentelor care țin de asociatia respectivă au fost nevoite să facă acest lucru deoarece președintele era neserios si existau unele apartamente cu datorii si se riscă întreruperea furnizării utilitatilor. Intre timp administratorul este la inchisoare si de cativa ani nu mai exista presedinte si administrator la aceasta asociatie. Am si o adresa de la primărie in care recunosc ca in evidenta lor nu exista aceste persoane care se ocupa de asociatie. Problema este ca eu vreau sa vând apartamentul si dupa cum spune legea nu pot face acest lucru. Ultima dată când am primit o dovadă de la asociatie a fost in 2009 cand am facut contract separat petru apa. Niciun apartament de pe scara mea nu plateste nimic la asociatie, in primul rand pentru ca nu are ce sa plateasca (pentru curent electric pe scara blocului nu exista contract iar curatenia o platim noi, locatarii separat)
Dv. ce soluție vedeti la aceasta problema.?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta pt. vanzare apartament flo1966 flo1966 Adeverinta eliberata de asociatia de proprietari necesara la vanzarea unui apartament trebuie sa mai fie vizata de primarie ??? Unii zic ca DA.....altii zic ca ... (vezi toată discuția)
Adeverinta asociatie anjinsan anjinsan Buna Ziua, Situatie:Un chirias, se muta in locul altui chirias si apoi solicita adeverinta de la asociatie din care sa rezulte ca nu exista debite restante ... (vezi toată discuția)
Executare silita fara instiintare asociatie proprietari? stelutamonica stelutamonica Buna seara, Ma confrunt cu urmatoarea problema:socrul meu este administrator la o asociatie de proprietari si a primit o instiintare cum ca unul din ... (vezi toată discuția)