Buna ziua, bine v-am gasit si va salut pe toti.
Nu stiu daca am ales bine sectiunea si daca am gresit rog moderatorii sa-l mute.
Sa va povestesc stresul meu si va rog sa ma invatati cum sa fac sa fie bine.
Vreau sa cumpar un apartament, proprietarul este plecat in Canada si i-a trimis unchiului sau procura pentru vanzarea imobilului, procura emisa de Consulatul Romaniei in Canada.
Apartamentul il iau prin credit imobiliar si este intermediat de o agentie imobiliara, care mi-a spus sa mergem la notariatul cu care lucreaza ei ca sa ne bage actele mai repede (cel cu procura ar vrea banii cat mai repede). Agetul imobiliar mi-a spus ca la notariat actele se verifica repede.
Intrebarea mea este cum se verifica procura aia? Teoretic ar trebui verificata si de notar si de banca. Cum sa fac sa stau linistita stiind ca respectica procura este reala si nu este falsificata? Poate ma stresez aiurea dar am tot citit/auzit la stiri cum atatia au vandut cu acte false...
Am intrat pe site-ul Consulatului si am gasit datele de contact. Daca sun sau scriu, imi vor verifica mie procura, mie ca persoana fizica?
Sau daca stiti cum exact se procedeaza. Va rog mult nu ocoliti intrebarea mea sau mutati-o unde stiti ca este mai bine.
Va multumesc mult, mult de tot. Din pacate sunt cam in criza de timp si mi-e teama...tare teama sa nu pierd banii.
Buna ziua .
Ca sa fiti sigura alegeti dvs.un notar public care sa verifice :
-procura in original si traducerea legalizata
-situatia imobilului la cartea funciara ,certificat de informare aici puteti vedea istoricul imobilului.
Aveti un mesaj foarte agitat si aproape ca imi induceti si mie starea asta.
Intamplator, am avut aceeasi situatie cu a Dv. Fiul meu a cumparat de la o persoana care avea procura trimisa de sora lui din.....Canada.
Deci Dv. trebuie sa va linistiti.
In momentul in care faceti creditul ipotecar, in acest moment, intervine banca, aceasta verifica "la sange" procura. De ce? Pentru ca ea da banii. Pana cand Dv. nu veti plati tot creditul, banca este "coproprietara" cu Dv. pe apartament, ca sa zic asa. Deci interesul bancii este in aceeasi masura cu al Dv. pentru a verifica procura. Ba mai mult decat atat, noi am avut o problema ca pe procura initiala nu era trecut numele bancii de la care vanzatorul primea, in numele nostru, banii...si a trebuit o noua procura facuta in acest sens si iar trimisa din Canada incoace.
Deci luati legatura cu banca, cu ofiterul de credite care va opereaza dosarul Dv. si interesati-va asupra acestui aspect.
O data ce banca da OK-ul, Dv. puteti sta linistita! :)
Succes!!
.........................
Daca doriti sa mai aflati si alte pareri pot muta topicul din aceasta sectiune.
Va multumesc mult de tot. Intr-adevar, sunt foarte stresata, mi-e teama ca acea procura sa nu fie cu probleme. Este posibil sa fie ok, insa paza buna trece primejdia rea, insa nu pot sa nu-mi fac o mie de griji cand este vorba de o casa, respectiv o suma mare de bani.
Inca o intrebare daca se poate. Daca la verificari nu se constata ca este vreo problema cu procura, nici la notariat nici la banca si, in cea mai neagra situatie, este falsificata, ce se intampla mai departe?
Va multumesc mult.
Pai in cazul asta.....nu mai cumparati! Ce-as putea sa va spun? Credeti ca bancii ii convine sa piarda o multime de bani?
Dar eu zic sa nu va mai puneti intrebari stand in fata calculatorului, ci sa mergeti fix la banca care va va da credit...si ar fi bine si cu omul cu procura sa va desluseasca ofiterul de credit cat este de serioasa verificarea lor si cine ar pierde in situatia in care prin absurd aceasta procura ar fi falsa.... :) linistiti-va, Doamna!!!
Plus ca in a doua parte intervine si notarul care ii cere cumparatorului acte privind proprietatea si proprietarul....
Puteti contacta consulatul sa intrebati daca au emis o procura bla, bla, bla...le dati toate datele si ei va trimit raspunsul
Deci aveti 3 surse de informatii.