avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pierdere vechime pe cartea de munca, la intrarea in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pierdere vechime pe cartea de munca, la intrarea in somaj

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati intr-o problema care-mi da batai de cap si la care nu am primit un raspuns coerent din partea AMOFP. La data de 21 iulie 2009, in urma restrangerii activitatii, firma unde lucram cu contract pe perioada nedeterminata a fost nevoita sa restructureze postul meu. In paralel, mai aveam un job part-time la alta firma, la care, de asemenea, cotizam pentru somaj, CAS etc., job la care a trebuit sa renunt in momentul in care contractul de la prima firma a fost desfiintat. In urma deciziei primite de la prima firma, am inceput demersul pentru depunerea dosarului: am fost intoarsa din drum de vreo 2 ori, pentru mici neconcordante in adeverinta pentru somaj; intarzierea adeverintei pentru somaj de la cea de-a 2-a firma - toate acestea m-au intarziat cu 30 de zile la depunerea dosarului. Pe data de 26 august, am reusit, in sfarsit, sa finalizez acest lucru, insa luarea in evidenta la somaj, ca si efectuarea platii, s-a facut cu incepere de la aceasta data, 26 august, si nu, cum credeam ca este normal, de la data incetarii contractului de munca. Iar pe cartea de munca s-a consemnat astfel: data incetarii activitatii: 21.07.09, cu stampila ITM, si data la care AMOFP a facut inscrisul: 26.08.09, deci, cu o pauza intre acestea mai mare de 30 de zile. Am incercat sa aflu mai multe la AMOFP, am vorbit cu un consilier pe care l-am intrebat amabil ce se va intampla, in privinta vechimii din CM, cu perioada de peste 30 de zile, pe care practic am pierdut-o, insa consilierul, sec, m-a repezit si, razand oarecum sfidator, mi-a spus sa o consider "concediu fara plata". Initial, am ramas blocata, insa acelasi raspuns l-am primit si cand am fost la vizarea carnetului, spunandu-mi cei de acolo ca nu mai este nimic de facut. De aceea, v-as ruga sa-mi dati un sfat, o idee: unde ar trebui sa merg, ce ar trebui sa fac in aceasta situatie? Temerea mea este ca am pierdut 1 luna la vechimea din CM, mai ales ca pana acum am avut activitate neintrerupta timp de 22 de ani. Multumiri pentru rabdarea cu care ati urmarit aceasta problema.
Cel mai recent răspuns: ContSters85576 , utilizator 21:54, 22 Octombrie 2009
Asa este, ati pierdut o luna de vechime.
Daca v-ati fi incadrat in termenul de 30 zile de la disponibilizare atunci ati fi avut vechime neintrerupta.
Legea asa specifica. Asa cum, de asemenea, prevede ca daca este depasit termenul de 30 zile inscrierea la somaj se face cu data la care ati depus actele.
Nu prea mai aveti ce sa faceti.
Multumesc pentru raspuns. Doream o confirmare in acest sens... Din pacate, pana am reusit sa depun dosarul, atatea piedici mi s-au pus si am intampinat atata reavointa (din partea serviciului contabilitate al primei firme), cu amanari nejustificate si intarzieri in rezolvarea situatiilor date, pierzand atatea zile pe drumuri, in loc sa-si faca treaba consecvent si cu responsabilitate, incat nici nu mai vreau sa comentez mai mult. Cea de-a 2-a firma m-a intarziat, intr-adevar, cu adeverinta de somaj, deoarece ei aveau data fixa de declarare (intotdeauna 25 ale fiecarei luni) si, totusi, au fost prompti in eliberarea adeverintei chiar in aceeasi zi. Asta este... birocratia omoara Romania... Inca o data multumiri.
Si cea de a doua firmă a dat dovata de rea credinţă. Era suficient să plătească, în avans la Bugetul asigurărilor sociale, strict pentru cazul Dvs. Astfel aţi fost pusă în imposibilitatea stabilirii dreptului privind indemnizaţia de şomaj în termenul de 30 zile de la încetarea contractului în baza art.65 Codul Muncii.
Data de 25 ale lunii este termenul limită până la care se pot plăti contribuţiile la B.S. şi la Bugetele Asig.Soc.şi Fd.Spec. Nu există niciun impediment legal pentru o plată în avans.
Consider că, persona responsabilă cu plata acestor contribuţii a fost pe deplin conştientă de caracterul "illicit" al conduitei sale.

Firma poate fi acţionată în instanţă.
Instanţa competentă este tribunalul în a cărui circumscripţie teritorială îşi are domiciliul reclamantul.
Cererile privind conflictele de muncă sunt scutite de taxa de timbru şi de timbrul judiciar. De asemenea, acestea se judecă cu celeritate (cu rapiditate).

P.S. Părerea mea este să nu adoptaţi o atitudine pasivă ... angajatorii profită la maximum de starea de instabilitate economică, încălcând în mod vădit drepturile salariaţiilor (sau foştilor salariaţi).
Aveti perfecta dreptate. Nu am "laudat" cea de-a 2-a firma, ci doar am vrut sa spun ca, intre plimbarile la care m-au obligat greselile facute de contabila primei firme, cea de-a 2-a firma a fost "parfum" la capitolul relationare si toleranta. Sa nu credeti ca am fost privilegiata in vreun fel, dar imaginati-va cum eram dupa ce primeam insulte, nepasare si persiflare din partea contabilei de la prima firma. Nu avea rost sa-mi vars toti nervii in curtea celeilalte, deci nu-mi ramanea decat sa astept, insa prin aceasta asteptare am pierdut exact timpul pretios care a dus la aceasta situatie. Ceea ce ati mentionat in final, vizavi de actionarea in instanta, poate imi dati mai multe detalii, sfaturi; este pentru prima oara cand ma confrunt cu asa ceva. Si nu vreau sa dau dovada de pasivitate, mai ales ca acum am timp berechet pentru a face ceva in privinta asta... Nu stiu insa ce sorti de izbanda as avea... pe care dintre firme ar trebui s-o dau in judecata, ca, in definitiv, amandoua mi-au intarziat procedurile. Multumesc.
Daca-mi permiteti as incerca sa va dau si eu un sfat, cu toate ca nu sunt un expert in domeniu. V-as ruga mai intii sa puneti in balanta ceea ce ati fi cistigat daca se depunea dosarul in termen la somaj si ceea ce ati pierdut pentru ca nu ati depus dosarul in termen. Imi permit sa raspund eu: ati fi cistigat nimic dar ati pierdut continuitatea in munca si nicidecum o luna de vechime pentru ca perioada de somaj este aceeasi in ambele cazuri - 12 luni si constituie vechime in munca. Deci dvs. o sa aveti la sfirsitul perioadei de somaj o vechime de 23 ani (22 in munca si 1 din somaj). Ca urmare a nedepunerii in termen de 30 zile a dosarului la Agentia de Somaj, ati pierdut continuitatea in munca. Dar eu vin si va intreb: ei siiii? Continuitatea in munca nu mai este un criteriu ca pina in 1989.
Va spun cu certitudine ca nu ati pierdut nimic. Daca considerati ca o sa reusiti sa va angajati pina la terminarea perioadei de somaj, atunci puteti spune ca ati pierdut o luna (la vechime raportata la anii de viata), daca nu va angajati din somaj atunci nu conteaza unde este pozitionata acea luna. Eu personal am fost in aceasta situatie, depunindu-mi dosarul la somaj cu o intirziere de 3 luni si 5 zile si asta din vina ITM Bucuresti care nu-mi mai gaseau cartea de munca. La inceput am fost suparat si am vrut sa-mi vars naduful pe ei printr-un proces, dar o cunostiinta m-a calmat si mi-a pus in balanta cistigul si pierderea. Pe moment m-am calmat dar nu eram convins, totusi nu am intreprins nici o actiune in instanta, si bine am facut pt. ca la terminarea somajului (5 August 2009) nu-mi gasisem un loc de munca si atunci am realizat ca nu conta unde sunt pozitionate cele 3 luni (1 luna in cazul dvs.).
Care-i sfatul pe care vreau sa vi-l dau? Puneti in balanta cistigul si pierderea si vedeti daca merita timpul pierdut, banii cheltuiti si nervii tociti!
Ultima modificare: Marți, 20 Octombrie 2009
ContSters85576, utilizator

Alte discuții în legătură

Preaviz sau decizie de concediere? mircea007 mircea007 Buna ziua, am nevoie foarte mare de ajutor deoarece sunt pus intr-o situatie fara precedent, cred....m-am angajat pe 1 Septembrie la o societate comerciala, ... (vezi toată discuția)
Decizie de incetare cim, somaj jewel81 jewel81 In firma noastra seful a anuntat un angajat ca din cauza lipsei de proiecte , va trebui sa isi caute altceva de lucru si ca mai are vreo 20 zile. Reactia ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post-drepturi ale salariatului cgabri_ella cgabri_ella Fiul meu a fost instiintat pe data de 06 iunie 2011 ca datorita situatiei economice a societatii in care lucreaza postul lui se va restructura.In data de ... (vezi toată discuția)