avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 780 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pierdere vechime pe cartea de munca, la intrarea in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pierdere vechime pe cartea de munca, la intrarea in somaj

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati intr-o problema care-mi da batai de cap si la care nu am primit un raspuns coerent din partea AMOFP. La data de 21 iulie 2009, in urma restrangerii activitatii, firma unde lucram cu contract pe perioada nedeterminata a fost nevoita sa restructureze postul meu. In paralel, mai aveam un job part-time la alta firma, la care, de asemenea, cotizam pentru somaj, CAS etc., job la care a trebuit sa renunt in momentul in care contractul de la prima firma a fost desfiintat. In urma deciziei primite de la prima firma, am inceput demersul pentru depunerea dosarului: am fost intoarsa din drum de vreo 2 ori, pentru mici neconcordante in adeverinta pentru somaj; intarzierea adeverintei pentru somaj de la cea de-a 2-a firma - toate acestea m-au intarziat cu 30 de zile la depunerea dosarului. Pe data de 26 august, am reusit, in sfarsit, sa finalizez acest lucru, insa luarea in evidenta la somaj, ca si efectuarea platii, s-a facut cu incepere de la aceasta data, 26 august, si nu, cum credeam ca este normal, de la data incetarii contractului de munca. Iar pe cartea de munca s-a consemnat astfel: data incetarii activitatii: 21.07.09, cu stampila ITM, si data la care AMOFP a facut inscrisul: 26.08.09, deci, cu o pauza intre acestea mai mare de 30 de zile. Am incercat sa aflu mai multe la AMOFP, am vorbit cu un consilier pe care l-am intrebat amabil ce se va intampla, in privinta vechimii din CM, cu perioada de peste 30 de zile, pe care practic am pierdut-o, insa consilierul, sec, m-a repezit si, razand oarecum sfidator, mi-a spus sa o consider "concediu fara plata". Initial, am ramas blocata, insa acelasi raspuns l-am primit si cand am fost la vizarea carnetului, spunandu-mi cei de acolo ca nu mai este nimic de facut. De aceea, v-as ruga sa-mi dati un sfat, o idee: unde ar trebui sa merg, ce ar trebui sa fac in aceasta situatie? Temerea mea este ca am pierdut 1 luna la vechimea din CM, mai ales ca pana acum am avut activitate neintrerupta timp de 22 de ani. Multumiri pentru rabdarea cu care ati urmarit aceasta problema.
Cel mai recent răspuns: ContSters85576 , utilizator 21:54, 22 Octombrie 2009
Stimate dle Liviu Tomescu si dvs. aveti perfecta dreptate in tot ceea ce spuneti, precum si in sensul ca o lupta cu institutiile statului sau cu diversi moguli detinatori de mari concerne (in speta, ma refer la cel de-al 2-lea serviciu) este exact o lupta cu morile de vant. Nu m-a deranjat foarte tare faptul ca am pierdut 1 luna (alte persoane au pierdut mult mai mult, chiar 1 an - doi), ci indolenta care a dus la situatia asta si, oricum, eu voiam doar sa-mi confirm ca aceasta perioada este complet pierduta, iar in situatia actuala, cand nu prea se gaseste nimic de munca sigur sau ceva care sa ofere oarece stabilitate, nu prea mai conteaza. Cine stie ce ne mai rezerva viitorul?! Va multumesc pentru sfaturi, tuturor, si astept in continuare raspunsurile dvs.
Stimată Doamnă,
pentru a vă putea furniza informaţii corecte sunt necesare mai multe informaţii din partea Dvs.
Pentru moment, vă pot ajuta cu următoarele informaţii a.î. să puteţi aprecia dacă concedierea este legală şi /sau dacă procedura a fost îndeplinită:
1.Pentru a fi legală concedierea prevăzută de art.65 C.M. trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii de bază:
a) desfiinţarea postului trebuie să fi fost efectivă (neavându-se în vedere schimbarea titulaturii postului sau reducerea unui post vacant);
b) desfiinţarea postului trebuie să fi avut o cauză reală şi serioasă (fiind legată de raţionalizarea cheltuielilor sau reducerea producţiei sau vânzărilor şi nu de performanţele salariatului);
c) desfiinţarea postului trebuie să fie definitivă, astfel că angajatorul nu trebuie să folosească acest pretext pentru a scapa de un anume salariat (reînfiinţarea postului la o mică perioadă de timp de la desfiinţarea acestuia, ridică semne de întrebare cu privire la legalitatea unei astfel de proceduri de concediere);
d) este vorba despre o concediere individuală (în cazul in care concedierea devine colectivă se aplică o serie de măsuri speciale de protecţie a salariaţilor);
e) salariatul concediat nu trebuie să facă parte din cei protejaţi de lege împotriva concedierii (salariaţii care sunt reprezentanţi ai salariaţilor sau care sunt membri în organul de conducere a sindicatului sau au fost membri în acest organ în ultimii 2 ani, salariatele aflate în concediu de maternitate, de creştere şi îngrijire a copilului, salariatele gravide, pe durata incapacităţii temporare de muncă a salariatului, pe durata efectuării serviciului militar sau a concediului de odihnă de către salariat).
De asemenea, concedierea nu se justifică dacă:
a) angajatorul nu desfiinţează mai întâi posturile vacante similare;
b) este angajat ulterior, la un interval scurt, un salariat pentru a desfăşura activitatea salariatului concediat;
c) activitatea salariatului concediat a fost dată spre executare unuia sau mai multor salariaţi;
d) a fost schimbată doar denumirea postului, activitatea fiind încă funcţională şi executată de un alt salariat;
e) se întemeiază doar pe reducerea activităţii şi pe rezultatul deficitar al unui compartiment (în care este încadrat salariatul) în măsura în care nu s-au înregistrat dificultăţi la nivelul întregii unităţi.
2. Principiul de bază în cazul concedierii individuale din motive care nu ţin de persoana salariatului este că se reduc posturile, si nu persoanele.
Căt priveşte procedura:
1. Preavizul care trebuie acordat de către angajator este de minim 20 de zile lucrătoare.
Pentru calcularea termenului de preaviz de 20 zile lucrătoare se aplică dispoziţiile art.101 alin.1 C.proc.civilă. Potrivit textului de lege menţionat "termenele se înţeleg pe zile libere, neintrând în socoteală nici ziua când a început, nici ziua când s-a sfârşit termenul". Astfel spus, nu intră în calcul nici ziua de începere, nici ziua de împlinire a termenului. Exemplu: termenul de preaviz care începe cu data de 05.10.2009 se va împlini în data de 03.11.2009; deci, nu intră în calcul data de 05.10.09 (ziua de începere) şi 02.11.2009 (ziua de împlinire) ; sunt 20 zile lucrătoare.
Art.101 alin. 5 C.P.C. prevede că "Termenul care se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare legală, sau când serviciul este suspendat, se va prelungi până la sfârşitul primei zile de lucru următoare". Adică, dacă termenul expiră într-o sâmbătă, într-o duminică, într-o zi de sărbătoare naţională sau într-o zi nelucrătoare, termenul este prelungit până în prima zi lucrătoare următoare.
De asemenea, potrivit dispoz. art. 102. - Termenele încep să curgă de la data comunicării dacă legea nu dispune altfel.
În consecinţă, acest termen de preaviz începe să curgă de la data la care decizia de concediere este comunicată salariatului.
2. În preavizul cu privire la concediere angajatorul are obligaţia de a-i propune în scris salariatului al cărui loc de muncă urmează a fi desfiinţat, alte locuri de muncă vacante în unitate, evident compatibile cu pregătirea profesională a acestuia; în preaviz se precizează şi termenul în care salariatul îşi poate manifesta în scris consimţământul cu privire la noul loc de muncă oferit.
(acest termen este de minim 3 zile lucrătoare de la comunicarea angajatorului). În cazul în care nu există posturi vacante, se va face menţiune în preaviz.
Dacă angajatorul nu dispune de locuri de muncă vacante, atunci are obligaţia de a notifica agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă în vederea redistribuirii salariatului.
Angajatorul poate dispune concedierea salariatului numai în cazul în care salariatul nu îşi manifestă consimţământul cu privire la postul vacant oferit, precum şi după notificarea cazului către agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă.
3. Potrivit dispoziţiilor art. 78 alin 1 din CCM la nivel naţional, la încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
Cât priveşte controlul şi sancţionarea concedierilor nelegale
1. În conformitate cu prevederile art.76 din Codul Muncii concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută, iar în caz de conflict de muncă angajatorul nu poate invoca în faţa instanţei alte motive de fapt sau de drept decât cele precizate în decizia de concediere.
2. În cazul în care concedierea a fost efectuată în mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei şi va obliga angajatorul la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
3. La solicitarea salariatului instanţa care a dispus anularea concedierii va repune părţile în situaţia anterioară emiterii actului de concediere (reintegrarea în postul deținut anterior şi plata salariilor restante până la efectiva reintegrare).

În funcţie de situaţii ... se pot solicita şi plata unor daune materiale (reprezentând, spre exemplu, eventualele penalităţi la bancă suportate ca urmare a unei concedieri ilegale).

Având în vedere că, la acest moment sunteţi o persoană fără un job şi/ sau fără venituri stabile puteţi să beneficiaţi în instanţă de REPREZENTAREA GRATUITÃ a unui avocat din oficiu.
În acest sens, după depunerea cererii de chemare în judecată, trebuie sa va adresaţi cu o cerere la Baroul Bucureşti, la care se anexează toate dovezile privitoare la situaţia financiară precară în care vă aflaţi, respectiv: cererea de chemere în judecată, adeverinţa de la Direcţia de Muncă care să ateste că aveţi calitatea de şomer.

Sper că, informaţiile oferite vă sunt de folos.
Notă:
a). în ultima perioadă, majoritatea cauzelor privind conflictele de muncă au fost câştigate de salariaţi. Legislaţia este în favoarea salariaţiilor (sau foştilor salariaţi).
b). vă recomand să citiţi pe larg dispoziţiile Codului Muncii. O să vă ajute să vă înţelegeţi mai bine drepturile !!!

Cu respect,
:bow:

P.S. Datorită stării de pasivitate manifestate de majoritatea dintre noi ... am pierdut atât de multe în ultimii 20 de ani.
De acord, intru totul... Informatiile pe care mi le-ati dat sunt foarte folositoare pentru majoritatea dintre noi. Le-am studiat deja inca din ziua cand am primit hartia cu previzul de 20 de zile. Sincer, nu am avut probleme din partea angajatorului: in momentul cand a fost obligat sa-si restranga activitatea din motive economico-financiare, a urmat toti pasii legali. Iar un post similar nu avea cum sa-mi ofere, deoarece postul meu era singular atat in departamentul in care lucram, cat si in firma. Probleme mari am avut cu una dintre contabile (nu cu tot departamentul). In definitiv, sunt multumita ca am scapat de ei (desi, de fapt, au "scapat" ei de mine), chiar daca am pierdut o luna vechime pe CM. La momentul actual beneficiez de somaj, asa micut cum e el... nu sunt in situatia de a nu avea nici un venit (am avut impresia ca asta ati inteles)... insa ma chinui de peste 2 luni sa gasesc ceva de munca potrivit pentru experienta si competentele mele. Am incercat si domenii diferite, insa este foarte greu sa patrunzi... Primesc de fiecare data aceleasi raspunsuri, care tin, in definitiv, de recomandari sau mai bine zis de lipsa lor. In traducere libera, vesnica problema romaneasca: nepotismul (ai pile, ai parte). Nu te angajeaza nimeni daca esti toba de cunostinte si te mai duce si capul, pe deasupra... Trebuie doar o recomandare "solida" si sa fii prost ca noaptea (orb, surd, mut). La acest lucru ma refeream... dar nu este o noutate pentru nimeni... Vom mai pierde inca multe si in urmatorii 20 de ani, si in alti 20 si tot asa...
Sincer regret faptul ca v-ati pierdut locul de munca. Cu toate ca afirmati ca "va bucurati ca ati scapat de ei", eu stiu ca undeva intr-un coltisor al sufletului dvs. exista un mare regret si este de inteles acest lucru. Ce aveti in suflet cunosc pt. ca am fost si sunt in aceeasi situatie.
In ceea ce priveste gasirea unui loc de munca trebuie sa va inarmati cu extraordinar de multa rabdare. Nu vreau sa va dezamagesc dar eu de 5 ani caut si nu prea gasesc in domeniul meu de specializare. In alte domenii nu se poate patrunde cind ai o anumita virsta si mai ales daca nu te "recomanda cineva". Spuneti ca mai trebuie cel putin 20 ani ca sa se faca ceva in tara asta? Sunteti optimista. Eu spun ca in actualul sistem, in actuala democratie nu se va face nimic niciodata.
Va doresc tot binele din lume.
Ultima modificare: Joi, 22 Octombrie 2009
ContSters85576, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz sau decizie de concediere? mircea007 mircea007 Buna ziua, am nevoie foarte mare de ajutor deoarece sunt pus intr-o situatie fara precedent, cred....m-am angajat pe 1 Septembrie la o societate comerciala, ... (vezi toată discuția)
Decizie de incetare cim, somaj jewel81 jewel81 In firma noastra seful a anuntat un angajat ca din cauza lipsei de proiecte , va trebui sa isi caute altceva de lucru si ca mai are vreo 20 zile. Reactia ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post-drepturi ale salariatului cgabri_ella cgabri_ella Fiul meu a fost instiintat pe data de 06 iunie 2011 ca datorita situatiei economice a societatii in care lucreaza postul lui se va restructura.In data de ... (vezi toată discuția)