avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Retragere din S.R.L., cesiune-vanzare parti sociale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Retragere din S.R.L., cesiune-vanzare parti sociale

As dori sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1.sunt membru asociat (25%) intr-un SRL (capital social de 200 RON), unde sunt si angajat. Ce pretentii as putea sa am daca as vrea sa ma retrag din societate? (firma are deja doua imobile, mai multe autoturisme, stoc de marfa...etc...) cum trebuie sa procedez sa ies cat mai corect si fara pierderi?
2.sunt asociat la alt SRL unde am 50% din parti sociale. Suntem doi asociati, celalalt fiind si administrator. De patru ani functioneaza societatea si inca nu am fost intrebat niciodata daca sunt de acord cu ce se intampla in societate, nu am semnat nici un bilant, practic nu am nici o vedere asupra activitatii societatii nici asupra situatia financiara a societatii. Este corect aceasta situatie?
In rest intrebarile raman aceleasi: ce pretentii as putea sa am si cum sa procedez?
3.mai am 2% la un alt SRL care in perioada cat lucram la ei mergea bine (am primit si dividente) dar de 8 ani de cand am plecat nu stiu nimic de activitatea societatii nici de situatia ei financiara. Aceeasi intrebare ca inainte!
Cel mai recent răspuns: Valeriu Chirita , Avocat 13:19, 22 Februarie 2006
deci intrebarea cea mai importanta ar fi:
CUM SA PROCEDEZ SA OBTIN PRET MAXIM PE ACESTE PARTI SOCIALE?
pai nu poti cere mai mult decat valoareaza partea sociala, adica 10 ron. in schimb poti cere parte din cat valoreaza afacerea acum(25%).
Exact asta ar fi intrebarea! Cum aflu cat valoreaza afacerea? firesc ca eu care as vrea sa-mi "vand" partea mea as vrea sa iau cat mai mult, iar cei care sunt potentialii "cumparatori" ar vrea sa dea cat mai putin. Care-i procedura corecta sa iau "contravaloarea" care reflecta valoarea reala a afacerii?
Raspundeti-mi va rog mult! Sau macar dati-mi un sfat ce sa fac?! sa ma retrag din firma si sa-mi fac alta (in acest caz cum sa obtin valoarea reala a cotei mele si cum sa-i oblig legal sa-mi achite suma respectiva?) sau cum sa fac sa scap de persoana respectiva? Problema e ca se pare ca oricum voi iesi in pierdere! Dar tare m-am saturat de aceasta situatie (cred ca m-am imbatrinit in ultimii 4-5 ani cat altii in 20) !!!

Multumesc!
In cazul vanzarii partilor sociale, pretul acestora se negociaza de catre parti si poate fi diferit de valoarea nominala a acestora. Odata cu vanzarea acestor parti sociale, se pierde orice drept asupra patrimoniului societatii. Diferenta dintre pretul de vanzare si valoarea nominala se impoziteaza conform Codului fiscal.
O alta solutie ar fi retragerea asociatului din societate, caz in care partile sociale se anuleaza, iar capitalul social se reduce corespunzator. Asociatul care se retrage are dreptul la partea sa de interes. In consecinta, asociatul care se retrage primeste cota parte, proportional cu cota de participare la capitalul social, din activul net al societatii. Activul net este egal cu capitalul propriu si cu total active minus total datorii. Modul de calcul al activului net si alte aspecte contabile sunt prevazute de Ordinul nr. 1376/2004 al ministrului finantelor publice. In cazul retragerii, asociatul respectiv nu vinde partile sociale.

Alte discuții în legătură

Vanzare parti sociale din firma ale3012 ale3012 suntem un srl cu 3 asociati si activam in dom. constructiilor. unul dintre asociati vrea sa plece din firma si vrea sa-si vanda partea lui adica 33.33 din ... (vezi toată discuția)
Retragere asociat frf frf In cazul retragerii unui asociat dintr-un SRL , acesta are dreptul pe langa partea care i se cuvine din activul net contabil corectat , si la partea lui din ... (vezi toată discuția)
Tva transfer parti sociale matmih matmih Buna ziua, Am o nelamurire asupra necesitatii includerii TVA in pretul de achizitie a tuturor partilor sociale detinute la o societate. Codul fiscal nu prea ... (vezi toată discuția)