As dori sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1.sunt membru asociat (25%) intr-un SRL (capital social de 200 RON), unde sunt si angajat. Ce pretentii as putea sa am daca as vrea sa ma retrag din societate? (firma are deja doua imobile, mai multe autoturisme, stoc de marfa...etc...) cum trebuie sa procedez sa ies cat mai corect si fara pierderi?
2.sunt asociat la alt SRL unde am 50% din parti sociale. Suntem doi asociati, celalalt fiind si administrator. De patru ani functioneaza societatea si inca nu am fost intrebat niciodata daca sunt de acord cu ce se intampla in societate, nu am semnat nici un bilant, practic nu am nici o vedere asupra activitatii societatii nici asupra situatia financiara a societatii. Este corect aceasta situatie?
In rest intrebarile raman aceleasi: ce pretentii as putea sa am si cum sa procedez?
3.mai am 2% la un alt SRL care in perioada cat lucram la ei mergea bine (am primit si dividente) dar de 8 ani de cand am plecat nu stiu nimic de activitatea societatii nici de situatia ei financiara. Aceeasi intrebare ca inainte!
Exact asta ar fi intrebarea! Cum aflu cat valoreaza afacerea? firesc ca eu care as vrea sa-mi "vand" partea mea as vrea sa iau cat mai mult, iar cei care sunt potentialii "cumparatori" ar vrea sa dea cat mai putin. Care-i procedura corecta sa iau "contravaloarea" care reflecta valoarea reala a afacerii?
Raspundeti-mi va rog mult! Sau macar dati-mi un sfat ce sa fac?! sa ma retrag din firma si sa-mi fac alta (in acest caz cum sa obtin valoarea reala a cotei mele si cum sa-i oblig legal sa-mi achite suma respectiva?) sau cum sa fac sa scap de persoana respectiva? Problema e ca se pare ca oricum voi iesi in pierdere! Dar tare m-am saturat de aceasta situatie (cred ca m-am imbatrinit in ultimii 4-5 ani cat altii in 20) !!!
In cazul vanzarii partilor sociale, pretul acestora se negociaza de catre parti si poate fi diferit de valoarea nominala a acestora. Odata cu vanzarea acestor parti sociale, se pierde orice drept asupra patrimoniului societatii. Diferenta dintre pretul de vanzare si valoarea nominala se impoziteaza conform Codului fiscal.
O alta solutie ar fi retragerea asociatului din societate, caz in care partile sociale se anuleaza, iar capitalul social se reduce corespunzator. Asociatul care se retrage are dreptul la partea sa de interes. In consecinta, asociatul care se retrage primeste cota parte, proportional cu cota de participare la capitalul social, din activul net al societatii. Activul net este egal cu capitalul propriu si cu total active minus total datorii. Modul de calcul al activului net si alte aspecte contabile sunt prevazute de Ordinul nr. 1376/2004 al ministrului finantelor publice. In cazul retragerii, asociatul respectiv nu vinde partile sociale.
Retragere asociat
frf
In cazul retragerii unui asociat dintr-un SRL , acesta are dreptul pe langa partea care i se cuvine din activul net contabil corectat , si la partea lui din ... (vezi toată discuția)