Va rog sa ma sprijiniti in propunerea unor solutii privind formularea in cadrul unui testament astfel incat sa fie cat mai clar si cat mai usor de aplicat.
O persoana doreste sa lase mostenire prin intermediul unui testament un bun imobil catre doua persoane astfel: sa lase tot imobilul mostenire catre o persoana dar aceasta la randul ei sa se oblige sa o "despagubeasca" pe cea de-a doua persoana cu o suma de bani determinata (mentionata in testament). Este fezabila aceasta abordare / formulare ?
Ideea este de a lasa ambelor persoane "ceva" din bunurile / valoarea bunurilor insa cu evitarea mostenirii in devalmasie (separarea prin cadastru este exclusa pentru ca nu se justifica in aceasta situatie).
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
1. NU.
Art956 Cod civil
Actele juridice asupra moştenirii nedeschise
"Dacă prin lege nu se prevede altfel, sunt lovite de nulitate absolută actele juridice având ca obiect drepturi eventuale asupra unei moşteniri nedeschise încă, precum actele prin care se acceptă moştenirea sau se renunţă la aceasta, înainte de deschiderea ei, ori actele prin care se înstrăinează sau se promite înstrăinarea unor drepturi care s-ar putea dobândi la deschiderea moştenirii."
Da, se poate insera in testament obligatia de plata a unei sume de bani, dar nu ca "despagubire". Pentru ca testatorul inca nu a murit, deci nu exista nici o paguba.
2. Devalmasia esta o forma de coproprietate, existenta numai intre soti.
Intre 2 persoane oarecare, coproprietataea se numeste indiviziune, fiecare avand o cota parte determinata asupr aunui bun.
Eu sugerez intocmirea unui testament, care sa cuprinda 2 legate cu titlu particular: o persoana primeste imobilul, iar cealalta o suma de bani (de la testator)
Chestiunea e ca testatorul dispune doar de un bun imobil (nu si de suma de bani); doreste asadar sa "lase mostenire" ambelor pesoane "cate ceva" din bunul imobil pe care il detine insa nu in copropietate ci doar unei persoane cu dorinta ca cealalta persoana sa "primeasca" si ea ceva (de la persoana care care va mosteni imobilul) - cu mentionarea acestei "dorinte" intr-un act autentificat.
Tocmai, ca situatia ideala este ca fiecare sa primeasca ceva, dar scriptic si legal, de la testator.
Mai exact, in loc sa fie dati banii de catre primul legatar, sa ii dea testatorul.
Eeventual, se pot incheia 2 contacte de donatie, unul pentru imobil si unul pentru bani.
Va imprumutati de suma care va lipseste punand bunul imobil ca si gaj. In testament lasati fiecaruia bunul pe care doriti. Negociati returnarea imprumutului pe termen mare dar si cu clauze de returnare rapida fara penalizari.
Mostenire
laurentiu1969
Parintii mei sunt despartiti fara a fi divortati,de 10 ani.Mie mi-au cumparat un apartament pe numele meu,fara nici o clauza de a renunta la partea mea din ... (vezi toată discuția)