avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament pentru două persoane. Poate fi introdusă o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament pentru două persoane. Poate fi introdusă o obligație pentru unul dintre moștenitori?

Va rog sa ma sprijiniti in propunerea unor solutii privind formularea in cadrul unui testament astfel incat sa fie cat mai clar si cat mai usor de aplicat.

O persoana doreste sa lase mostenire prin intermediul unui testament un bun imobil catre doua persoane astfel: sa lase tot imobilul mostenire catre o persoana dar aceasta la randul ei sa se oblige sa o "despagubeasca" pe cea de-a doua persoana cu o suma de bani determinata (mentionata in testament). Este fezabila aceasta abordare / formulare ?

Ideea este de a lasa ambelor persoane "ceva" din bunurile / valoarea bunurilor insa cu evitarea mostenirii in devalmasie (separarea prin cadastru este exclusa pentru ca nu se justifica in aceasta situatie).

Pareri ? Sfaturi ?

Multumesc,
Ultima modificare: Miercuri, 31 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 20:43, 1 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. NU.
Art956 Cod civil
Actele juridice asupra moştenirii nedeschise
"Dacă prin lege nu se prevede altfel, sunt lovite de nulitate absolută actele juridice având ca obiect drepturi eventuale asupra unei moşteniri nedeschise încă, precum actele prin care se acceptă moştenirea sau se renunţă la aceasta, înainte de deschiderea ei, ori actele prin care se înstrăinează sau se promite înstrăinarea unor drepturi care s-ar putea dobândi la deschiderea moştenirii."
Da, se poate insera in testament obligatia de plata a unei sume de bani, dar nu ca "despagubire". Pentru ca testatorul inca nu a murit, deci nu exista nici o paguba.

2. Devalmasia esta o forma de coproprietate, existenta numai intre soti.
Intre 2 persoane oarecare, coproprietataea se numeste indiviziune, fiecare avand o cota parte determinata asupr aunui bun.
Eu sugerez intocmirea unui testament, care sa cuprinda 2 legate cu titlu particular: o persoana primeste imobilul, iar cealalta o suma de bani (de la testator)
Multumesc pentru raspunsul dvs.

Chestiunea e ca testatorul dispune doar de un bun imobil (nu si de suma de bani); doreste asadar sa "lase mostenire" ambelor pesoane "cate ceva" din bunul imobil pe care il detine insa nu in copropietate ci doar unei persoane cu dorinta ca cealalta persoana sa "primeasca" si ea ceva (de la persoana care care va mosteni imobilul) - cu mentionarea acestei "dorinte" intr-un act autentificat.

Multumesc,

Tocmai, ca situatia ideala este ca fiecare sa primeasca ceva, dar scriptic si legal, de la testator.
Mai exact, in loc sa fie dati banii de catre primul legatar, sa ii dea testatorul.
Eeventual, se pot incheia 2 contacte de donatie, unul pentru imobil si unul pentru bani.
Va imprumutati de suma care va lipseste punand bunul imobil ca si gaj. In testament lasati fiecaruia bunul pe care doriti. Negociati returnarea imprumutului pe termen mare dar si cu clauze de returnare rapida fara penalizari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire laurentiu1969 laurentiu1969 Parintii mei sunt despartiti fara a fi divortati,de 10 ani.Mie mi-au cumparat un apartament pe numele meu,fara nici o clauza de a renunta la partea mea din ... (vezi toată discuția)
Succesiune nedeschisa... gigelas gigelas Buna seara. Va rog,raspunsuri pe urmatoarea speta: In anul 1982,moare bunicul lui X. Cei trei copii ai bunicului,renunta in favoarea bunicii la ... (vezi toată discuția)
Intocmire testament ContSters136056 ContSters136056 Buna ziua! Eu si sotul meu detinem 2 imobile(unul la oras si unul la tara) si ceva teren.Avem 2 fii, ambii casatoriti .Unul dintre ei locuieste cu noi in ... (vezi toată discuția)