Toate bunurile la care faceti referire ca le ati cumparat din strainatate cu banii din diurna , sau cadourile care le ati primit, sunt in timpul casatoriei , deci devin bunuri comune.Cat priveste conturile din banca , incercati sa obtineti de la banca un act , ca paratul- reclamant detine aceste conturi.
In principiu , toate bunurile dobandite in timpul casatoriei, cu mici exceptii, expres mentionate in lege, sut bunuri comune, indiferent din banii cui au fost cumparate. In privinta martorilor si inscrisurilor, ca regula , ar trebui sa primeze inscrisurile.
Daca am extras de cont dar nu este stampilat si a scos banii la 1 zi dupa parasirea domiciliului...ce mai pot face ?...din pacate era titular de cont...nu am cum sa ma duc sa cer un extras de cont, nu mi se da ?
Care ar fi exceptiile ?
Daca muta banii dintr-un cont deschis in perioada casatoriei si ii adauga la un cont avut de dinaintea casatoriei cum se procedeaza/considera/luat in calcul de catre instanta ?
- daca la bunuri mobile fostul sot a trecut...si obiecte pe care nu le-am avut invocand ca aduce martori care ar pretinde ca le-am avut (asta insemnand parinti, frati)...ce pot face ?
Dvs. sustineti ca nu ati avut niciodata acele bunuri si aduceti si dvs martori care sa spuna ca nu ati avut acele bunuri niciodata.
- daca am primit obiecte/bunuri cadou (pentru care pot aduce dovezi scrise - facturi pe numele firmelor care mi-au oferit aceste cadouri)...acestea se considera bunuri comune sau proprii ?...ce este crezut: martorii pe care ii va aduce (rudele de gradul 1 sau facturile mele) ?
- daca am efectuat delegatii in interes de serviciu in strainatate si am cumparat din banii de diurna bunuri proprii (aparat foto, camera video, etc.) acestea se considera bunuri comune ?...sau raman bunuri proprii ?
Art. 31 - Codul Familiei
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnizatia de asigurare sau despagubire pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.
- a mentionat niste sume astronomice in acea cerere...acele bunuri nici noi nu costa atat...ce se poate face (pretul este ireal...nu s-a tinut cont de uzura) ?
Se va administra proba cu expertiza tehnica de specialitate in vederea formarii loturilor si stabilirii eventualelor sulte.
Expertul va evalua bunurile la valoarea lor actuala si va tine cont de uzura.
- pe durata casatoriei au fost investite ceva sume..nu foarte mari in diverse bunuri: montare termopan, punere parchet, gresie, faianta, aparat de aer conditionat...si...contoar de gaze...acestea nu se vor evalua odata cu evaluarea facuta de catre expertul desemnat de instanta...si facand parte integral din apartament ?
acestea vor duce la cresterea valorii apartamentului, si vor fi avute in vedere de expert la stabilirea valorii acestuia.
- expertul evaluator este decis de instanta sau pot sa gasesc eu un evaluator agreeat de catre instanta ?
instanta desemneaza expertul, ori prin acord comun al partilor, ori in mod aleatoriu.
- daca a "omis" sa spuna de existenta unor conturi in banci (e adevarat pe numele lui, dar din bani comuni, obtinuti in timpul casatoriei)...instanta poate lua act de ascunderea adevarului ?...ce masura credeti ca va lua ?
aduceti acte in dovedirea existentei acestor conturi si solicitati sa fie introduse in masa partajabila.