avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2137 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Intrebari partaj...ceva mai dificil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Intrebari partaj...ceva mai dificil

Buna seara,

As avea si eu ceva intrebari pentru dvs.: am intentat divort (eu sunt reclamanta) si saptamana trecuta la primul termen fostul sot a venit cu "Intampinare si Cerere Reconventionala", cerere care mi s-a inmanat in prezenta judecatorului si are 2 puncte: 1 - desfacerea casatoriei si 2 - partajararea bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei.
Dupa ce ne-a intrebat pe fiecare daca ne-am impacat si daca suntem de acord cu divortul s-a decis desfacerea casatoriei din culpa comuna si separarea dosarului de divort de cel de partaj (cand am intentat divort am cerut si divort si partaj).
Intrebarile mele sunt:
- cam cand ar urma sa primesc citatia pentru partaj (nu ne-a comunicat nimic instanta) ?
- daca la bunuri mobile fostul sot a trecut...si obiecte pe care nu le-am avut invocand ca aduce martori care ar pretinde ca le-am avut (asta insemnand parinti, frati)...ce pot face ?
- daca am primit obiecte/bunuri cadou (pentru care pot aduce dovezi scrise - facturi pe numele firmelor care mi-au oferit aceste cadouri)...acestea se considera bunuri comune sau proprii ?...ce este crezut: martorii pe care ii va aduce (rudele de gradul 1 sau facturile mele) ?
- daca am efectuat delegatii in interes de serviciu in strainatate si am cumparat din banii de diurna bunuri proprii (aparat foto, camera video, etc.) acestea se considera bunuri comune ?...sau raman bunuri proprii ?
- a mentionat niste sume astronomice in acea cerere...acele bunuri nici noi nu costa atat...ce se poate face (pretul este ireal...nu s-a tinut cont de uzura) ?
- pe durata casatoriei au fost investite ceva sume..nu foarte mari in diverse bunuri: montare termopan, punere parchet, gresie, faianta, aparat de aer conditionat...si...contoar de gaze...acestea nu se vor evalua odata cu evaluarea facuta de catre expertul desemnat de instanta...si facand parte integral din apartament ?
- expertul evaluator este decis de instanta sau pot sa gasesc eu un evaluator agreeat de catre instanta ?
- daca a "omis" sa spuna de existenta unor conturi in banci (e adevarat pe numele lui, dar din bani comuni, obtinuti in timpul casatoriei)...instanta poate lua act de ascunderea adevarului ?...ce masura credeti ca va lua ?

Va multumesc anticipat pentru ajutor, o seara buna.
Ultima modificare: Luni, 19 Octombrie 2009
loanabelciu, utilizator
Cel mai recent răspuns: loanabelciu , utilizator 14:04, 20 Octombrie 2009
Avand in vedere complexitatea procesului si valoarea bunurilor supuse partajului ar trebui sa va angajati un avocat.
Onorariul acestuia este nesemnificativ in comparatie cu pierderea pe care ati suferi-o din cauza faptului ca nu va puteti apara corespunzator.
Parerea mea este sa va angajati un aparator. Intrebarile pe care le-ati pus sunt numeroase si necesita o alta serie de intrebari chiar din partea unui avocat. Aici suntem sa comunicam in scris atat cat avem timp .
Atata timp cat banii din cont erau bani stransi in timpul casatoriei, iar fapta sotului d.-stra. se poate incadra ca furt intre soti, atat timp cat nu exista o hotarare definitiva si irevocabila de divort. Secretul bancar poate fi desecretizat doar la cererea procurorului in urma unei plangeri penale impotriva sotului d.-stra., acest lucru doar in cazul in care nu intelege de bunavoie sa puna la dispozitia instantei sau a d.-stra. a extrasului de cont.
Urgent luati legatura cu un avocat si clarificati aceasta situatie juridica.:sorry:
in ceea ce priveste procesul de partaj, urmeaza sa fiti citata de catre instanta de judecata in acest sens.

procesul de partaj va fi unul de durata , avand in vedere complexitatea cauzei .
daca dvs , ca reclamant in procesul de divort ati solicitat si partajul, at taxa de timbru privind actiunea de partaj o veti suporta dvs .
iar aceasta taxa este in cuantum de 3% din valoarea partajabila. :O
- voi putea recupera ceva din taxa de timbru de pa parat ?
- daca paratul inventeaza cu martori falsi ca am avut nu stiu ce bun comun...instanta cum va proceda ?...ma va obliga sa achit valoarea integrala a acelui bun sau jumatate din valoarea acelui bun ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj avena avena va rog sa-mi elucidati urmatorul caz.am divortat insa pe perioada divortului pana ca acesta sa fie pronuntzat am contractat un apartament semnand ... (vezi toată discuția)
Partaj catalina.p catalina.p Ea a achizitionat 1)un autoturism in valoare de 36000 ron- prin credit bancar pe 7 ani-cu 8-9 luni inainte de incheierea casatoriei , dar cu 2 luni inainte ... (vezi toată discuția)
Partaj cont bancar Alex888 Alex888 Buna ziua. M-am hotarat sa divortez si as vrea sa stiu la ce sa ma astept la partaj. Bunuri comune foarte multe nu avem (casa este a mea dinainte de ... (vezi toată discuția)