care sunt datele care determina repartizarea calduri si care sunt necesare ptr administrator in urmatoarele cazuri
1) suprafata radianta
2) SET
3) suprafata utila
da , probabil ca , presedintele nu isi merita functia , o face voluntar , si alt propietar nu vrea sa se implice
am cautat in reglementari si nu am gasit o formula clara de calcul pe criteriul suprafata radianta
din ce am citit si aici pe forum si pe alte reglementari am dedus urmatoarele
fiecare caloriefer are un stas si o suprafata radianta , se face suma suprafetelor radiante pe caloriferile din apartament si tevile ce trec prin apartament si se obtine suprafata radianta a apartamentului
intrebarea mea este daca este corecta aceasta formula ? se aplica si pentru partile comune (la noi este vorba de tevile aflate in subsolul blocului )? determinarea acestor date sunt efectuate doar de specialisti RADET , (furnizorul de energie termica)?
darida
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Notiunea de suprafata radianta este una populara, gresita, folosita chiar si de unii ingineri mai habarnisti. SET e denumirea corecta.
SET nu poate fi folosit drept criteriu de repartizare a costurilor de încălzire în blocuri, ci doar cota indiviză de suprafață utilă.
Ordin M.T.C.T. nr. 941/2002 -normativ GP 067-02 privind SET, prevede: 1.1. Obiect şi domeniu de aplicare: …Ghidul nu se aplică la defalcarea cheltuielilor de încălzire între apartamentele din cadrul clădirilor de locuit colective racordate la instalaţia interioară de incălzire comună clădirii.
La fel prevede și literatura tehnică. Rațiunea este existenţa transferurilor de căldură dintre apartamente, pe fondul rezistenței termice scăzute a pereților despărțitori.
Apartamentele situate la parter, ultimul etaj, colţul blocului au, prin proiect, un număr mai mare de elemente de radiator, întrucât au şi funcţia de tampon între mediul exterior şi apartamentele dintre etaje, asigurând o temperatură normală şi între etaje, fără a avea un surplus de confort termic. Dacă ar avea același nr. de elemente, ca cele dintre etaje, ar scădea temperatura interioară nu doar în apartamentele marginale, ci și în cele dintre etaje.
Daca exista modificari la SET, se pot face si corectii la cota de SU luata in calcul la repartizare. In cazul unor majorari mari ale SET, consider ca procentul corectiilor nu mai e direct proportional cu surplusul. Existind deja elementele de calorifer din proiect, surplusul de SET nu va mai ceda caldura proportioanala cu puterea sa, deoarece spatiul este deja incalzit de marimea set din proiectul initial.