avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare spor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare spor

Buna ziua.Timp de aproape trei ani, pana prin mai a.c.,am indeplinit si atributiile unei alte functii (al carei titular a plecat prin concediere colectiva).Cf. CCM exista un spor de 50 % din salariul acestuia care ar fi trebuit sa-mi revina.Cu toate ca atunci am acceptat, in interesul societatii,sa preiau atributiile fara a primi nimic in plus astazi sunt pus in situatia sa plec tot prin concediere colectiva.Pot apela, pentru recuperarea acestui drept, la instanta, chiar daca n-am sa mai fiu salariatul lor?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: geco , utilizator 17:09, 20 Octombrie 2009
~ Conținut șters la cerere ~
Daca asta nu e un interes legitim, atunci care este?Esti loial societatii apoi esti dat afara fara nici un ,,multumesc".OK, voi fi la panou, insa e o perioada de aproape trei ani in care am reprezentat si muncit numai pentru o satisfactie profesionala.Decizia de numire este facuta asa:..,,incepand cu data de .... domnul.......preia si atributiile specifice activitatii de....
Apoi: ,,serviciul MRU ....vor duce la indeplinire prezenta decizie".
Nimic despre act aditional sau altceva.
Aveti sanse in instanta.Am avut castig de cauza intr-un caz similar.
CCM colectiv spune ca se poate acorda un spor de pana la 50% din salariul de baza al functiei inlocuite; cazurile in care se aplica aceasta prevedere si cuantumul vor fi stabilite prin negocieri la contractele de munca la nivel de unitate sau grupuri de unitati.

Astfel, putem deduce ca, in cazul in care nu exista CIM sau CCM care prevede spor pt indeplinirea a 2 functii, angajatorul nu poate fi obligat la acordarea acestui spor.
Nu am spus ca e simplu, de aceea exista avocati:D..dar coroborand in principal art .10 si 16 (alin2) Codul Muncii ,principiile dreptului muncii si dreptului european al muncii ( legislatia comuunitara e obligatorie conf art.148 din Constitutie, prevaland dreptului intern) -exista Directive comunitare in materie-, puteti avea castig de cauza .Bineanteles eu am raspuns de principiu , necunoscand in detaliu cauza.Si tot ca principiu, nimeni nu poate avea doar sarcini si drepturi nu, cu atat mai mult cu cat raporturile de munca sunt in esenta raporturi sinalagmatice.
Nu vreau sa ma afund in detalii de specialitate, raspunsul fiin mai mult pentru colegii mei juristi.Pentru dvs, ce ati pus intrebarea am raspuns: aveti sanse.

Alte discuții în legătură

Cm adriea2007 adriea2007 Daca un salariat cu functia de sef birou este in cm mai mult timp, inlocuitorul ar trebui sa solicite sa i se plateasca procent din salariul sefului de birou? ... (vezi toată discuția)
Cumul de functie in aceeasi unitate Raphaela Raphaela Buna ziua, Lucrez intr-o instituie bugetara si datorita lipsei de fonduri suntem nevoiti sa apelam la cumul de functie in aceesi unitate. Mentionez ca - am ... (vezi toată discuția)
Pot refuza semnarea unei decizii? orlandobarbulescu orlandobarbulescu Buna ziua! Am primit o decizie de a prelua prin cumul unele functii pe care le-a detinut o alta persoana retrasa din unitate. In trecut am primit si alte ... (vezi toată discuția)