avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... In cazul a doi copii, din care un minor de 4 ani are ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

In cazul a doi copii, din care un minor de 4 ani are handipac, pot ambii parintii obtine SIMULTAN Concediu crestere copil . Are AJPIS dreptate atunci cand refuza dreptul la CCC ambilor parinti, pentu copii diferiti?

Are AJPIS dreptate cand imi refuza dreptul la CCC?
Speta: Am un copil de 4 ani incadrat cu grad handicap pentru care sotia mea este in CCC de la 3 la 7 ani, conform art. 31 din OUG 111/2017 actualizata. Sotia mea urmeaza sa nasca al doilea micut in cateva luni iar AJPIS mentioneaza ca eu in calitate de al tata nu voi avea dreptul sa intru in CCC conform art. 2 alin.1 din Lege pentru al doilea copil. atata timp cat sotia mea este in CCC conform art. 2 alin. 1, pentru primul copil. Mentionez ca indeplinesc Conditiile Art. 2 alin 5 privind realizarea de venituri in ultimii 2 ani. AJPIS motiveaza ca art. 9 alin.3 spune ca se acorda o singura indemnizatie pentru primul copil urmand a se adauga un supliment pentru al doilea. In opinia mea AJPIS are o opinie total gresita intrucat art. 9 alin.3 regmenteaza CCC de la art.2 alin.1 iar AJPIS nu reuseste sa faca distinctia ca mai exista un CCC special si diferit in aceeasi Lege si anume cel reglementat la art.31 alin.1, pentru care art. 9 alin. 3 nu face referire.

Mai jos am argumentat opinia mea.
Va rog respectuos sa imi comunicati daca AJPIS greseste in aceasta speta. Multumesc frumos!

De ce eu cred ca Lecea care reglementeaza Concediul de crestere copil (OUG nr. 111/2010, Actualizata 2017, privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor) PERMITE CCC si indemnizatie pentru SIMPULTANambii parinti dar doarin cazul copilului cu handicap cu varsta intre 3-7 ani.

Articolul 9 alin.(3) spune urmatoarele:
(3) In cazurile prevazute la art. 9 alin. (2) se acorda o singura indemnizatie, in cuantumul prevazut de prezenta ordonanta de urgenta.

Mergand la art. 9 alin. 2 acesta spune:
(2) Durata de acordare a concediului prevazut la art. 2 alin. (1) se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau mai multor situatii de natura a genera acest drept.

Mergand la art 2. alin. (1) acesta spune:

Articolul 2
(1) Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

Analizand aceste prime articole, se poate observa ca Legea mentioneaza acordarea unei singure indemnizatii pentru concediul copiilor cu varsta pana in 3 ani.

Aceeasi Lege reglementeaza prin art. 31 un concediu special care este dedicat persoanelor indreptatite pentru copilul cu handicap cu varsta pana in 7 ani. Acest concediu special este diferit reglementat de concediul prevazut la art. 2 alin. (1) care reglementeaza Concediul dedicat persoanlor indreptatite pentru copilul vu varsta pana in 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.
Practic Legea reglementeaza clar doua tipuri de concedii/indemnizatii:
- CCC uzual din art.2 alin.1 si
-CCC special din art. 31 alin 1

Articolul 31 spune:

(1) Pentru copilul cu dizabilitate care a implinit varsta de 3 ani, oricare dintre parintii firesti sau persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) beneficiaza de un concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani, dupa cum urmeaza:
a) in continuarea concediului prevazut la art. 2 alin. (1) ;
b) oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 7 ani, pentru persoanele care au beneficiat de concediul pentru cresterea copilului in baza actelor normative care au reglementat acest drept la data nasterii copilului;
c) oricand, incepand cu implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, pentru persoanele care nu se incadreaza in conditiile prevazute la lit. a) si b) , dar care in ultimele 12 luni inainte de solicitarea acestui concediu au realizat venituri supuse impozitului sau au realizat perioade asimilate definite la art. 2 alin. (1) , (5) si (6) .

(2) Pe perioada concediului prevazut la alin. (1) se acorda o indemnizatie lunara egala cu cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2) .
(5) Pe perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la alin. (1) si (2) se aplica corespunzator prevederile art. 21 si 22.

Art. 21 spune astfel:

(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1) , respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) si (5) , plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat.
(2) Pentru persoanele care beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1) , respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) si (5) , contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei prevazute de lege asupra nivelului indemnizatiei acordate.
(3) Perioada in care o persoana beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1) , respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) si (5) constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) In situatia prevazuta la alin. (2) , la stabilirea cuantumului indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se ia in calcul valoarea indemnizatiei pentru cresterea copilului.

Articolul 22
(1) Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 2 alin. (1) , respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) si (5) constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public si a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.

Mergand mai departe pe firul juridic,

Legea nu prevede in niciunul din articolele acesteia, o interdictie ca CCC/ si Indemnizatia de la art.31 sa i se acorde in mod ABSOLUT doar acelui parinte care este si in CCC conform art. 2 alin (1). Cu alte cuvinte un parinte are dreptul la CCC art.31 iar celalalt parinte are dreptul la CCC art 2 alin ( 1 ), atata timp cat minorul care detine certificat de handicap grav a depasit deja varsta de 3 ani, avand deja 4 ani cand se va naste al doilea copil
Cu deosebite multumiri!

Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Februarie 2018
mihaisuru89, utilizator
Cel mai recent răspuns: Oanaene94 , utilizator 19:22, 4 Decembrie 2024
Buna ziua stimati cititori si parinti,
In primul rand multumesc domnului Tudor Valeriu care a fost de real ajutor in toata aceasta speta,

Am bururia sa va anunt ca sunt mandru de institutia MMANPIS- BUCURESTI (reprezentata de Directorul General) care a solutionat cu argumente din OUG nr. 111/2010, Actualizata 2017 privind CCC.
Va rog sa regasiti mai jos raspunsul . Sper din suflet sa va ajute in viitoare situatii simulare. Ma puteti contacta de asemenea pe email: muhaisuru89@yahoo.com

Stimate domnule,

Potrivit art. 33 alin. (3)din OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, cu modificările şi completările ulterioare, indemnizaţia prevăzută la art. 31 alin. (2), precum şi cea prevăzută la art. 32 alin. (1) lit. d) şi alin. (2) se cumulează cu drepturile de concediu şi indemnizaţie, respectiv de stimulent, prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările şi completările ulterioare, sau, după caz, de prezenta ordonanţă de urgenţă.

Articolul 9 din acelaşi act normativ se referă doar la situaţia în care până la împlinirea de către primul copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, se naşte un alt copil, pentru care, pe perioada suprapunerii, cuantumul indemnizaţiei lunare prevăzut la art. 2 alin. (2) se majorează cu suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinţă, pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea.

Totodată în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (1) din OUG nr. 111/2010, de indemnizaţia lunară şi stimulentul de inserţie prevăzute de ordonanţă de urgenţă beneficiază oricare dintre părinţii fireşti ai copilului, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare prevăzute de ordonanţă de urgenţă.


Faţă de prevederile legale invocate, dumneavoastră puteţi beneficia de concediul şi indemnizaţia pentru creşterea celui de-al doilea copil, iar soţia dumneavoastră de indemnizaţia prevăzută la articolul 31 din OUG nr.111/2010.

Toate cele bune!

Ultima modificare: Duminică, 18 Februarie 2018
mihaisuru89, utilizator
Buna ziua,
Am obtinut raspuns FAVORABIL de la MMANPIS. Cu alte cuvinte, cele relatate mai sus mi-au fost confirmate. Cu alte cuvinte: Unul dintre parinti poate sta in Concediu crestere copil- CCC1 cu minorul ce are varsta de 3-7 ani dar totodata detine certificat incadrare grad handicap iar cel cel de-al doilea parinte poate sta in Concediu crestere copil CCC2 cu minorul cu varsta pana in 2 ani. Ambii parinti pot beneficia de acest drept, intrucat asa cum am aratat mai sus CCC pentru copii cu nevi speciale cu varsta intre 3-7 ani este diferit de CCC obisnuit, CCC1 avand alt statut. Succes parintilor si intelepciune. P.S: Ambii parinti nu pot sta totusi, ambii in Concediu crestere copil, fiecare cu cate un copil, atata timp cat minorul care detine CErtificat incadrare grad handicap nu depaseste varsta de 3 ani, caci pana in 3 ani se supune Concediului reglementat normal. Poate totusi, dupa ce micutl va implineste varsta de 3 ani. Cu deosebite mutlumiri pentru atentia aratata! Multumesc frumos domnului Tudor Valeriu- un om deosebit de noi toti!
Buna ziua.imi puteți oferi o adresa de mail valida sau un nr de telefon?ma aflu în aceeași situație și as dori detalii.
Va mulțumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurat in ccc pristopanu07 pristopanu07 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarea problema: in timpul concediului de ingrijire a copilului (2 ani), somer indemnizat la momentul ... (vezi toată discuția)
Gradul de handicap influenteaza plata indemnizatiei? sunrise2 sunrise2 Buna ziua, O prietena a nascut un baietel, a optat pentru a ramane in CCC un an, cu plata unei indemnizatii maxime de 3400 lei. La 9 luni, baietelul a obtinut ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere al copilului acordat mamei in caz de divort dupa nastere copil issaden issaden Buna ziua! Am optat pentru concediul de crestere si ingrijire al copilului pana la 2 ani. Pe 18 aprilie, copilul implineste 23 de luni si conform ... (vezi toată discuția)