avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Neplata întreținere de uzufructuar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Neplata întreținere de uzufructuar

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutați cu o soluție la următoarea situație : tatăl meu este alcoolic și nu și-a mai plătit întreținerea la apartament de 6 luni ; are o pensie mare, dar cheltuie toți banii pe băutura și are un anturaj de cea mai joasa speta( betivi, boschetari, prostituate, etc); acum câțiva ani l-am convins sa facă un contract de donație pentru apartament pe numele meu, pentru a nu risca sa pierdem apartamentul având in vedere starea lui și anturajul sau; bineînțeles, contractul este cu clauza de uz viager , fără clauza dm întreținere; pana nu demult îl mai convingeam sa plătească, dar apoi nu a mai plătit nimic; asociația de locatari vor sa recupereze creanța și vor sa ma dea pe mine in judecată , având calitatea de proprietar; având in vedere însă ca eu sunt proprietar nud și tatăl meu are dreptul viager de a folosi locuința și obligația de a plăti cheltuielile de întreținere nu se pot îndrepta împotriva lui si sa i se instituie poprire pe pensie?
Mulțumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Alone80 , utilizator 09:37, 5 Februarie 2018
Obligația de plată revine proprietarului
Și uzufructuarul nu are nici o obligație?
Ultima modificare: Luni, 5 Februarie 2018
gi-jane2, moderator
Are si uzufructuarul obligatii, insa intrebarea DVs era conturata de asa maniera, incat v-am raspuns ca in calitate de proprietar nu va puteti exonera de la plata...
Deci soluția data de Dvs este aceea de a plăti eu cheltuielile de întreținere ;
Însă , juridic , uzufractuarul culege fructele bunului, in acest caz folosință apartamentului ; eu in calitate de nud proprietar nu am dreptul de a folosi apartamentul, dar am obligația de a plăti cheltuielile de întreținere? Ceva nu se leagă ! Menționez ca impozitul pe apartament îl plătesc eu , dar întreținerea știam ca este in sarcina lui, nicidecum a mea.

Cabinet de Avocat "Dragos Barnea Madalin" a scris:

Are si uzufructuarul obligatii, insa intrebarea DVs era conturata de asa maniera, incat v-am raspuns ca in calitate de proprietar nu va puteti exonera de la plata...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager - raspunderi ironstf ironstf Buna ziua, Detin in proprietate o garsoniera in care locuieste socrul meu. Beneficiaza de uzufruct viager. In urma unei defectiuni la instalatia de alimentare ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cu rezerva dreptului de uzufruct viager PasatGeorge PasatGeorge Bună ziua. Vă supun atenției următoarea speță: În anul 2008 am încheiat un contract de vânzare-cumpărare, prin care am devenit proprietar asupra ... (vezi toată discuția)
Cine plătește utilitățile și impozitul in cazul donației cu uzufruct? cyan cyan Dupa donarea unui apartament cu clauza de uzufruct viager trebuie schimbate contractele de furnizare utilități, ex. energie electrica, gaz, pe numele ... (vezi toată discuția)