Intrebarea mea este urmatoarea: La firma la care lucrez plata salariului se face astfel :
in data de 15 ale lunii se plateste perioada 15-30 aferenta lunii precedente
in data de 30 ale lunii se plateste perioada 1-15 a lunii curente
Practic plata salariului este decalata cu 2 saptamani, care raman la angajator pana in momentul incheierii contractului de munca, cand se face lichidarea finala.
Care este baza legala pentru aceasta modalitate de plata?
Pe data de 30 primiti avans (pentru perioada 1-15 ale lunii) iar pe data de 15 luna urmatoare primiti lichidarea (adica ultima perioada din luna trecuta, de pe 15 pe 31).
Statele de plata se fac dupa ce se inchide luna si de aceea nu puteti primi lichidarea la sfarsitul lunii pentru luna curenta.
Asa-zisa decalare a paltii salariului cu 2 saptamani are, in afara de baza legala cf CCM si CIM, si o motivatie foarte pragmatica.
Ptr efectuarea calculului salarial este necesar un anumit timp deoarece:
- este nevoie de pontaje;
- se controleaza situatia eventualelor zile de concediu efectuate de salariati;
- obligatia salariatului de a prezenta concediul medical spre plata expira la data de 5 a lunii urmatoare ptr care s-a acordat concediul medical;
- calculul salariului nu se executa la o bataie din maini.
Daca dvs credeti ca prin acest mod (absolut legal, de altfel) creditati unitatea cu banii de salariu, eu va spun ca nu este asa.
Multumesc mult.
Dar care este baza legala pentru aceasta? Exista o lege care reglementeaza acest lucru? Pentru ca sunt firme care platesc perioada efectiv lucrata.
Aveti dreptate ca salariile platite in acest fel sunt o sursa atrasa pentru angajator; temeiul legal vi s-a spus mai sus; nu trebuie sa va impacientati, este o practica internationala si motive sunt destule sa se intample asa.
Dvs. aveti contract de munca si va deosebiti de "zilieri" care iau "simbria" la sfarsitul zilei (in fond si ei crediteaza cateva ore angajatorul...) :))
Daca ati fi intrebat "ce garantii am ca mi se vor plati drepturile banesti", atunci deschideati alt topic dar intrebarea ar fi parut mai "comuna" decat cea supusa dezbaterii.
Lichidare salariu
diana45
Am contract de angajare incepand cu data de pe 2 noiembrie. Salariul se da in doua parti pe data de 15 si pe 30 decalat cu doua saptamani. Adica urmeaza sa ... (vezi toată discuția)