avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am fost sancționată de poliție pentru 69 km la oră ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am fost sancționată de poliție pentru 69 km la oră în localitate, amenda și suspendarea permisului pe 30 zile. Este ok?

Buna ziua.
Când mă întorceam de la servici la ieșire din localitate am fost oprită ca circulam cu 69 km/h. Nici un fel de problema. Am dat actele și după 5 min am mers să întreb cât mai durează că aveam copii singuri acasă. In acel moment dl polițai mi-a transmis că tocmai am rămas fără permis că nu am voie sa merg la ei la mașină ( nu știam că nu am voie) mi-am cerut scuze și am mers la mașină să aștept. Între timp mi-a sunat telefonul de servici, am răspuns și în același timp dl polițai a venit la mașină, a observat că vorbesc la telefon și a sa întors înjurând și folosind cuvinte obscene că nu așteaptă să vorbesc eu la telefon ( specific și pot dovedi nu am stat mai mult de 5 sec la tel) Dl nici nu a vrut să discute, a urcat în mașină și a plecat fără să îmi zică unde și ce să fac. Am rămas fără acte in mijlocul drumului. Ulterior am dat telefoane și am aflat că trebuie să merg seara la 10 la secție. Pt aceste fapte am fost sancționată cu 3 art. 580 lei amenda și permis de conducere suspendat pe 30 zile. La amendă sunt încadrata și la art că nu am avut centura, cea ce nu aste adevărat. In fata lor am luat centura. Consider că este un abuz. Mă poate ajuta cineva cu un sfat?și ce să fac? Mulțumesc frumos
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 12:07, 7 Februarie 2018
Posibil sa fie un abuz, insa nu se ia permisul pentru 69 km/h in localitate si nici pentru nepurtatul centurii de siguranta. Posibil sa va fi incadrat la art. 100 (3) f) ca sa va ia permisul, dar e cam deplasat motivul. Trebuie sa dovedeasca acest lucru. Depuneti plingere contraventionala impotriva PV de contraventie si consultati (cel putin atit) un avocat.
Da am fost încadrată la art. 108 1 lit a pct 1, lit a pct 3 și art 100 pct 3 lit f. Total greșit. Am încălcat doar art 108, 1lit a 1
Ultima modificare: Miercuri, 7 Februarie 2018
NicoMiha, utilizator
Mulțumesc frumos.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce a scris politistul la rubrica "fapta este prevazuta de....."? Teoretic, daca a aplicat sanctiune conform:
Art. 100 (3) (OUG 195/2002)
f) nerespectarea semnalelor, indicatiilor si dispozitiilor politistului rutier aflat in exercitarea atributiilor de serviciu;
era obligat sa descrie fapta din care reiese ce indicatii si dispozitii nu ati respectat si sa
scrie la rubrica "fapta este prevazuta de ..." art. 183 din HG1391/2006
"Art. 183. – Conducătorul vehiculului oprit la semnalul regulamentar al poliţistului rutier
sau, după caz, al poliţistului de frontieră, este obligat să rămână în vehicul, cu mâinile pe
volan, iar ceilalţi pasageri să nu deschidă portierele, respectând indicaţiile poliţistului. "

Insa acest articol este, in opinia mea gresit aplicat, partea cu indicatiile, conform regulilor gramaticale, se aplica la pasageri, asa rezulta din topica. Adica pasagerii sa respecte indicatiile politistului si sa nu paraseasca vehiculul, e o subliniere aparte ce trebuie sa faca si ceilalti ocupanti ai masinii, in timpul verificarilor si sa urmeze indicatiile politistului, probabil asemanatoare celor scrise pentru sofer explicit. Mi-e greu sa cred ca legiuitorul a fost atit de pedant incit sa prevada ca soferul trebuie sa stea 5-10 minute (mai mult poate ?) teapan, cu mainile pe volan. Asta e pozitia in care soferul este obligat sa stea cind se prezinta agentul constator pentru verificarea actelor. Adica sa aiba mainile la vedere, semn ca nu are vreo arma. E o pozitie de prezentare logica, ca si cea in care agentul se prezinta si, mai nou, anunta ca dialogul este inregistrat.

Indicatiile politistului care trebuie respectate tocmai le-ati indeplinit, ati oprit si ati prezentat actele si nu ati parasit masina in timpul acelui dialog.

Cred ca aveti sanse de cistig, intrebati si un avocat, posibil sa mai fi intilnit astfel de situatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz ? calex calex am si eu o intrebare? cand are voie politistul sa scoata pistolul din dotare ? stationam intr-o parcare a venit politia actele la control .. mi-au luat ... (vezi toată discuția)
Obligatiile conducatorului auto tichil tichil Intrebarea este daca sunt obligat sa stau in masina pana la intocmirea Procesului verbal de catre politistul rutier si daca da unde este reglementata aceasta ... (vezi toată discuția)
Sanctiune contraventionala DoruDumitrascu DoruDumitrascu O cunostinta a fost legitimata si i-au fost ridicate actele deoarece, a oprit autoturismul de servici intr-o zona in care exista indicatorul OPRIREA INTERZISA. ... (vezi toată discuția)