avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire casa parinteasca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire casa parinteasca

Buna ziua,

Povestea este in felul urmator, bunicul meu a murit in anul 2002, iar unchiul meu impreuna cu sotia lui s-au mutat in casa parinteasca unde inca locuia bunica. In anul urmator, unchiul impreuna cu sotia, au obligat-o pe bunica sa semneze un contract de vanzare-cumparare (banuiesc ca un astfel de act au facut, nu stiu exact) fara ca mama “sa fie pusa in ecuatie”.
Mama mea a aflat acest lucru ani mai tarziu, iar fratele ei i-a primis o suma de bani pe care nu i-a primit niciodata. Acum cativa ani unchiul meu a murit, iar anul trecut a murit si bunica mea.

Avand in vedere ca matusa mea este o persoana dificila cu care nu se poate discuta omeneste, as dori sa stiu:
1) Deoarece unchiul meu nu are niciun mostenitor, conform legii matusa mea este obligata sa imparta casa parintesca cu mama mea?
2) Mama mea spune ca bunicii detineau teren extravilan iar acte de proprietate “erau” in casa pariteasca si nu stie ce s-a cu el(terenul). Cum putem afla ce s-a intampla cu acel teren? O poate obliga cumva pe matusa sa ofere acele acte (in instanta sau alte metode)?
3) Bunica a fost bolnava, a avut schizovrenie. In aceasta situatie, semnatura ei era valabila?

Deoarece nu pot (sau nu stiu eu) atasa documente, mai jos este o partea din cartea funciara a casei:

--Foaie de proprietate--
Certificat de mostenitor
Intabulare, drept de proprietate, dobandit prin succesiune, cota actuala 3/8
B.1 Fratele mamei

Contract de cumpare
Intabulare, drept de proprietate, dobandit prin Conventie, cota actuala 5/8
B.2 Fratele mamei, si sotia lui

--Foaie de sarcini--
Contract de cumpare
Intabulare, drept de UZUFRUCT VIAGER, asupra cotei de sub B.2
C.1 Bunica, vaduva

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 7 Februarie 2018
david08, utilizator
Cel mai recent răspuns: david08 , utilizator 14:27, 8 Februarie 2018
Ati putea incerca sa anulati efectele contractului de vanzare cumparare. Greu de spus daca veti reusi. Va trebui sa faceti si dovada ca ati acceptat succesiunea.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mai intai trebuie sa faceti dovavda calitatii de mostenitor si apoi actionati in instanta ptr.anulare acte notariale.
Sa inteleg ca acum matusa mea este singura proprietara a casei?

Certificat de nastere al mamei si certificat de deces al bunicii ar trebui sunt pentru dovada calitatii de mostenitor?

Pentru anularea actelor notariale este suficient certificat de sanatate al bunicii de la medicul de familie?

DAN POPESCU a scris:

Mai intai trebuie sa faceti dovavda calitatii de mostenitor si apoi actionati in instanta ptr.anulare acte notariale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota parte mostenire mandrut mandrut Tatal meu si fratele sau au mostenit dupa bunicul o casa si 2 ha de teren. Succesiunea s-a facut in 1998. Casa nu era intabulata. Desi cei doi frati se ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire ElenaVartic ElenaVartic Buna Am nevoie de un sfat. Bunica mea a murit in 1990 lasand un testament prin care lasa unica mostenitoare pe mama mea. Cei 2 frati ai mamei mele au scos ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate magico magico Am o casa impreuna cu sora de la bunici care au murit ,obtinuta prin contract de vanzare cumparare cu banii primiti ,dar pe pamantul care il aveau la rol nu ... (vezi toată discuția)