avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere COLECTIVA pe motiv disciplinar?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere COLECTIVA pe motiv disciplinar?

Am luat urma angajatorului care utilizeaza alte legi decat cele normale pentru a ma concedia:

Mi-a transmis ca mi-a lasat 5 zile de gandire intre "incident" si comunicarea incepereii cercetarii disciplinare. Asta fiind indiciul care m-a condus la legile care ei incearca sa le puna in aplicare.

ART. 71
(1) Sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor pot propune angajatorului masuri in vederea evitarii concedierilor ori diminuarii numarului salariatilor concediati, intr-un termen de 10 zile calendaristice de la data primirii notificarii.
(2) Angajatorul are obligatia de a raspunde in scris si motivat la propunerile formulate potrivit prevederilor alin. (1), in termen de 5 zile calendaristice de la primirea acestora.

Care are atingere cu:
Si mentionez ca au trimis concedierea la ITM; contractul meu colectiv e cel national.

ART. 71^1
(1) In situatia in care, ulterior consultarilor cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor, potrivit prevederilor art. 69 si 71, angajatorul decide aplicarea masurii de concediere colectiva, acesta are obligatia de a notifica in scris inspectoratul teritorial de munca si agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca, cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere.

care duce la:

ART. 69
(2) In perioada in care au loc consultari, potrivit alin. (1), pentru a permite sindicatului sau reprezentantilor salariatilor sa formuleze propuneri in timp util, angajatorul are obligatia sa le furnizeze toate informatiile relevante si sa le notifice, in scris, urmatoarele:
a) numarul total si categoriile de salariati;
b) motivele care determina concedierea preconizata;
c) numarul si categoriile de salariati care vor fi afectati de concediere;
d) criteriile avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere;
e) masurile avute in vedere pentru limitarea numarului concedierilor;
f) masurile pentru atenuarea consecintelor concedierii si compensatiile ce urmeaza sa fie acordate salariatilor concediati, conform dispozitiilor legale si/sau contractului colectiv de munca aplicabil;
g) data de la care sau perioada in care vor avea loc concedierile;
h) termenul inauntrul caruia sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numarului salariatilor concediati.

Eu cred ca ei ma duc de nas cu "concedierea pe motive disciplinare", fiidca nu-mi dau nici o instiintare in sensul asta oficiala, si in timpul asta imi desfac CCM? Logic, asta se intampla, daca asa e, ce optiuni mai am, eu asteptam decizia de concediere pe motiv disciplinar s-o contest.
Cel mai recent răspuns: w0lfshad3 , utilizator 18:17, 20 Octombrie 2009
Stimate domn, nu inteleg de fapt care e situatia dvs. Ati mai avut cumva expusa situatia pe alt topic?
Inteleg ca se face acolo o concediere colectiva si ca dvs sunteti si cercetat disciplinar? ATi primit o convocare la cercetarea disciplinara?
Da, mi-am expus situatia, imi este greu s-o adun, cu un click pe profil utilizator la mine cred ca gasiti toate topicurile in care am participat.
Pe scurt:
mi s-a terminat suspendarea pe 11.10.2009, nu sunt lasat la servici, ei zic ca au trimis decizia de concediere la ITM unde dna care se ocupa e in concediu pana pe 26. Am facut din nou sesizare la Inspectia Muncii sa aflu ce se intampla, asta inseamna iarasi termen de 30 de zile +15. Eu cred ca ei trebuiau sa ma instiinteze si pe mine de aceasta concediere conform legii. Am fost la firma si nu mi-au dat-o desi am zis sa-mi dea o adeverinta ceva deoarece ei sunt emitentii deciziei in primul rand. Deci sunt in aer. Intrebarea e, ce urmaresc ei? Mi se pare mie sau habar nu au ce fac?

P.S. In primul rand mi-au facut convocarea in baza Regulamentului Intern pe care nu l-am semnat si nu mi s-a adus la cunostinta.
Ultima modificare: Marți, 20 Octombrie 2009
w0lfshad3, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai putin de 5 zile de la convocare, dar s-a prezentat george_x george_x Buna ziua, Am o intrebare legata de convocarea pentru sanctiune disciplinara. Situatia este urmatoarea: intre perioada convocarii pt cercetare disciplinara ... (vezi toată discuția)
Concedierea e la itm? w0lfshad3 w0lfshad3 La ultima informare angajatorul a specificat ca decizia de concediere se afla la ITM, unde au trimis-o, de unde urmeaza sa se intoarca, si de abia atunci sa ... (vezi toată discuția)
Referat itm art. 65 emoketm emoketm Pentru a desface un CIM disciplinar trebuie facut un referat catre ITM, in care sa se explice imprejurarile care au dus la asta. Desi am tot ceea ce-mi ... (vezi toată discuția)