avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul fond de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul fond de rulment

Buna seara,
As dori să știu în funcție de ce se calculează fondul de rulment:
-cota parte indiviza(suprafața utilă)
- nr. persoane
- nr. camere?
Sincer, prima varianta o îmbrățișez, dar nu cunosc legea și aș dori o certitudine in acest sens.
Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: LilianaBA , utilizator 16:27, 19 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dispozitia in vigoare prevede concret
HG nr 1588/2007 Art. 24. - (1) In scopul asigurării fondurilor necesare pentru plăţi curente, asociaţia de proprietari stabileşte cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regulă, fondul de rulment se dimensionează astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociaţia de proprietari în anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflaţiei, iar în cazurile asociaţiilor de proprietari nou-înfiinţate, prin constatarea şi însuşirea experienţei în domeniu a unor asociaţii de proprietari echivalente ca mărime.

(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afişate pe lista de plată. Pentru încasarea fondului de rulment, casierul asociaţiei de proprietari eliberează chitanţă personalizată separată.

(3) In situaţiile în care, prin contractul de închiriere încheiat cu proprietarul, chiriaşul se obligă să participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului în care locuieşte, acesta va participa şi la formarea fondului de rulment.

(4) Fondul de rulment încasat se poate restitui în situaţiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, dacă prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosinţei locuinţei nu se stipulează altfel, precum şi în situaţiile în care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
fondul de rulment, o denumire cam nefericita, este un avans la intretinere, poate fi asemuit cu o garantie. pe care locatarul o primeste inapoi la vanzarea proprietatii.
Mecanismul e simplu: furnizorul presteaza niste servicii (de exemplu regia de apa), apoi emite o factura si da un termen de incasare de 15 zile. In perioada asta de doua saptamani e greu sa faci listele, sa le semnezi, sa incepi sa le incasezi. In plus, locatarul are termen 30 de zile sa plateasca acea intretinere. Si atunci se plateste furnizorul din acel avans, acea garantie. In momentul in care locatarul afla cat are de plata, si plateste, el de fapt a procedat la reintregirea garantiei (numita nefericit fond de rulment).

De ce spun "denumire nefericita" : in stiinta contabilitatii fondul de rulment este o notiune complexa si cu alta semnificatie. S-a imprumutat aceasta terminologie si s-a schimbat sensul.

Asadar, fondul de rulment se dimensioneaza la nivelul unei intretineri de varf (sa zicem luna ianuarie, cand e frig si caldura are costuri mari). Asa spune si legea, si practica.
Ultima modificare: Joi, 8 Februarie 2018
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
Vă mulțumesc! As fi vrut să știu mai concret, dacă mă pot exprima astfel, ce criteriu e bine de luat in calcul. Abia s a înființat asociația și ni s-a afișat lista de întreținere. In cazul fondului de rulment s a ținut cont de numărul de camere. Problema e că la același număr de camere exista obsuprafata utila diferita, mai mult: spatii cu o singura camera plătesc fondul de rulment la jumătate față de apartamentele cu două camere, dar o suprafața utilă cu mult mai mică. Din cauza acestei discrepanțe nu mi se a părut corect modul de calcul al fondului de rulment la nivel individual. Dumneavoastră ce sugerați? Vă mulțumesc?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Valoarea fondului de rulment este hotarata de adunarea generala conditionat de valoarea cea mai mare de intretinere a unei luni de iarna
Da, mulțumesc! Difera la caz la caz, de realitățile fiecărui loc.....până la urmă, s a hotărât ca și criteriu concret de calcul numărul de camere intrucat, aplicând acest criteriu, se ajungea la o valoare care sa reflecte cat de cat cea mai mare valoare a întreținerii dintr un an, o zi frumoasa!

Alte discuții în legătură

Fond reparatii, rulment chios21 chios21 Buna ziua , am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta Fondul reparatii si rulment - in urma unei AG se poate repartiza o suma fixa / apartament ( ex: 100 ... (vezi toată discuția)
Administrarea unui complex rezidential cu case si blocuri maria_carmen maria_carmen Prin Asociatia de propietari infiintata in febr 2013 se gestioneaza un Complex Rezidential format din: 7 case (P+2E); un bloc cu 3 scari (P+3E) cu ap de 2, 3 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, fondul de rulment este obligatoriu? daca da, de ce ... Paul2017 Paul2017 Buna ziua, Fondul de rulment este obligatoriu? Daca da, de ce difera ca valoare, eu fiind cu toate platile la zi? Acesta se recupereaza ... (vezi toată discuția)