Am incheiat un contract de inchiriere pe durata de cativa ani cu proprietarul care a decedat de cateva luni. Ce drept are mostenitorul asupra apartamentului in conditiile in care contractul de inchiriere ar mai avea valabilitate inca cativa ani? In ce conditii poate cere instantei evacuarea chiriasilor din locuinta?
Este destul de urgent.
Buna seara!
In primul rand trebuie sa lecturati cu atentie contractul, si sa vedeti daca sunt specificate anumite clauze, referitoare la derularea contractului, in cazul in care proprietarul decedeaza.In mod normal contractul trebuie sa cuprinda un termen si anumite conditii in care poate fi ceruta rezilierea lui.Evacuare poate fi ceruta in situatia in care nu respectati contractul de inchiriere, sau nu aveti incheiat un astfel de contract(in termeni juridici evacuare pentru lipsa de titlu).
Avand in vedere ca nu ati precizat concret eventuala prevedere continuta si reciproc asumata in contractul de inchriere ,referitor la partile contractante,succesori,executarea contractului,este practic imposibil de raspuns.
Evacuarea chiriasilor din locuinta ,poate fi solitata legal ,in baza la mai multe prevederi ,asumate in contractul de inchiriere,sau eventual invocata in instanta intr-o eventuala solicitare de punere la dispozitie a spatiului .
Multumesc pentru raspunsuri. Nu exista vreo cauza legata de decesul uneia din parti. Noi am respectat termenii contractuali in sensul ca am platit chiria si restul cheltuielilor si am pastrat apartamentul in stare buna. Numai ca, de cand proprietarul a decedat, nu a venit nimeni sa ceara chiria (aprox 8 luni). In situatia aceasta, se poate considera ca nu am respecat termenul contractului privind plata chiriei? Am primit o comunicare de la mostenitor sa ne prezentam la biroul executorului judecatoresc sau va cere in instanta evacuarea. Daca nu ne prezentam, are o baza pentru aceasta evacuare?
Atata timp cat a aparut o situatie distincta,rara prevzuta sau intalnita ,este de preferat sa va prezentati la biroul executorului judecatoresc pentru lamuriri .
Puteti sustine si proba legal ca in perioada de 8 luni a-ti incercat sa va achitati de obligatia platilor in termenul contractual asumat?
Mostenitorii pot invoca neplata de obligatii contractual prevazute ,in situatia in care dvs nu a-ti desfasurat niciun demers pentru contactarea familiei/mostenitorilor proprietarului semnatar al contractului.