avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalculare stagiu de cotizare grupa I de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalculare stagiu de cotizare grupa I de munca

Buna ziua . Va rog daca se poate sa ma ajutati cu un raspuns . Bunicul meu s-a pensionat in anul 1988 , la 1 august pentru limita de varsta , in baza legii 3 din 1977 , avand varsta de 50 de ani. Va mentionez ca are lucrati 20 de ani si 3 luni in grupa I si 4 ani si 6 luni in gr II . Din decizia de pensionare reiese faptul ca punctajul pensiei a fost obtinut in urma impartelii la un stagiu de cotizare de 30 de ani . O cunostinta a chemat in judecata casa de pensii si a cerut recalcularea cu imparteala la 20 de ani si a castigat , obligand casa de pensii la eliberarea unei noi decizii si plata retroactiv a drepturilor . Bunicul meu are o decizie de pensionare in anul 2003 si una in anul 2007 , ambele cu imparteala la 30 de ani . Doresc sa aflu ce acte normative trebuie sa mentionez in cererea de chemare in judecata pt ca stabilirea punctajului sa se faca prin imparteala la 20 de ani si din ce data poate primi drepturile banesti retroactiv ? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 08:24, 21 Octombrie 2009
Rugati-o pe cunostinta dvs sa va dea o copie a cererii de chemare in judecata si a hotararii judecatoresti care a fost pronuntata in cazul ei.
Daca este vorba despre aceeasi situatie, puteti folosi ca model cererea ei de chemare in judecata.
Ok multumesc pentru asta . Am si facut lucrul acesta . Daca se poate sa ma ajutati plata retroactiva a drepturilor banesti de care a fost privat se poate cere de la data emiterii a primei decizii de recalculare din anul 2003 sau de la data ultimei decizii de recalculare din 2007 ? Practic ambele decizii sunt nelegale si ambele i-au creat prejudicii . Deci pot cere restituirea banilor din 2003?

Intr-o situatie cat de cat similara cu imparteala de la 30 la 25 de ani (fiind vorba de gr II de munca ) petentul a invocat lg 226 pe 2006 si a cerut restituirea sumei din 2005 , Tribunalul dispunand restituirea doar din 2006 ,decizie mentinuta si de Curtea de Apel in urma recursului . In situatia in care eu fac referire la legea 19 din 2000 si la legea 3 din 1977 si cer restituirea drepturilor din 2003 instanta are temei legal sa imi respinga cererea din 2003 si sa o dispuna pe cea din 2007 pt plata drepturilor banesti? motivarea instantei de recurs :"Cat priveste criticile aduse sentintei de catre recurentul contestator , acestea se dovedesc a fi neintemeiate , astfel in situatia in care instanta de fond a facut aplicarea prevederilor lg nr 226 din 2006 dispunand anularea deciziei de recalculare a pensiei din data de 20.02.2006 , pretentia acestuia de a i se recalcula pensia incepand cu o data anterioara celei la care a fost emisa decizia anulata , este lipsita de suport legal ."
Stimate domn, bunicul dvs. nu va castiga acest proces. In legatura cu stagiile complete de cotizare de 20 ani respectiv de 25 de ani, ICCJ s-a pronuntat intr-un recurs in interesul legii prin Decizia nr. 40/2008. Deciziile pronuntate in recursuri in interesul legii sunt obligatorii pentru instante.

Persoanele care au lucrat minim 20 de ani in grupa I de munca pot obtine, in instanta, recalcularea pensiei in functie de un stagiu complet de 20 de ani iar persoanele care au lucrat minim 25 de ani in grupa II de munca pot obtine recalcularea pensiei in functie de un stagiu complet de cotizare de 25 de ani.

Bunicul dvs. nu a lucrat minim 25 de ani in grupa II de munca.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Miercuri, 21 Octombrie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalculare punctaj pensie Matei Eugen Marius Matei Eugen Marius Bunicul meu s-a pensionat in 01.08.1988(sub incidenta legii 3 din \'77). A lucrat in grupa 1 de munca 20 de ani si 3 luni. Actuala decizie de pensionare ii ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie guraugabriela guraugabriela Conform deciziei civile nr.1914/2009-R,Tribunalul Bihor a admis in parte contestatia formulata de contestatarul GURAU PAVEL NICOLAE dispunand anularea deciziei ... (vezi toată discuția)
Probleme la recalcularea pensiei sandu49 sandu49 Am facut o actiune in tribunal in legatura cu recalcularea pensiei de la 30 la 20 de ani in contextul in care am 27 de ani in grupa intai de munca si sunt ... (vezi toată discuția)