Buna ziua!
Am o problema si as dori un sfat. Fiica mea a avut o masina pe care a vandut-o acum multi ani, cred ca prin 2007. Legislatia de atunci obliga cumparatorul sa radieze masina si a o treaca pe numele lui. Vanzatorul nu avea nici o problema in acest sens. Cumparatorul nu a radiat autoturismul si acum 2 ani fiica mea a primit o instiintare de la politia Alba ca masina este in Alba Iulia si e abandonata. Oricum, masina nu mai e functionala si i s-au furat si numerele. S-a interesat la primarie si a constatat ca nu e radiata si ca are o gramada de bani de platit, din urma..
Avand contractul, l-a abordat pe cumparator, apoi l-a dat in judecata pentru recunoasterea semnaturii.
Ieri a primi vestea, dupa cateva infatisari, ca a pierdut procesul. In total, are de platit ca impozit si penalitati de intarziere foarte multi bani.
Intrebarea mea este, cum putem face ca sa esalonam cumva datoria pentru ca nu avem cum plati pe loc suma asta, fiind enorma, ceva peste 12.000ron fara majorari. Salarul ei nu e mare, iar eu si sotia suntem pensionari. Cu masina o vom rezolva cumva, vom declara actele pierdute si apoi o vom radia, avand in vedere ca contractul e lovit de nulitate acum. Vom plati, dar am dori o esalonare. Putem face asta? Si in ce mod? Stiu ca in situatia asta mai sunt multi in tara, poate un raspuns i-ar ajuta si pe ei.
Multumesc!
1-Si in trecut si in prezent dispozitia in domeniu prevede ca vanzatorul pentru a stopa impunerea de sume la buget aferente vehicul instarinat ,are dreptul sa solicite radierea auto de pe rol fiscal
2-Cumparatorul nu se justifica sa solicite radierea vehiculului decat in anumite conditii
3-De ce apreciati ca documentul de instrainare vehicul este nul ?
4-Neachitarea in termen a obligatiilor la buget,are drept consecinta inregistrarea contribuabilului la departamentul de debite in urmarire,care la un moment dat va comunica contribuabilului somatie de plata care daca nu este achitata poate genera demararea procedurii de executare silita a bunurilor in evidenta debitorului
Contactati inspectorul fiscal responsabil,conveniti esalonare plta debit
Legea spunea atunci, inainte de 2007, cred, ca toata procedura cade in sarcina cumparatorului. In 2009 s-a schimbat, dupa cate stiu. Actele se dau cumparatorului impreuna cu un exemplar din contract si masina. Un exemplar ramane la vanzator. Dar, firma prin care s-a facut tranzactia nu are arhiva pentru ca nu a fost obligata prin lege sa tina asa ceva. Firma Nazaret din Timisoara, firma care s-a desfiintat acum vreo 3-4 ani.
Documentul este nul pentru ca cel vizat ca si cumparator nu recunoaste semnatura iar exemplarul verde din contract, cel care a ramas, nu e stampilat. Tribunalul l-a respins.
Stiu ca se aplica majorari, am fost si eu in situatia ei, la mine s-a rezolvat o esalonare si chiar s-a oprit impunerea dupa ce am fost la notariat si am legalizat o declaratie pe propria raspundere ca masina a fost data la un centru de colectare a deseurilor(chiar a fost!), dar am pierdut chitanta, iar centrul acela era unul mic, s-a si inchis apoi.
Fiica mea nu are bunuri, apartamentul in care locuieste este pe numele nostru, chiar voiam sa facem transcrierea. Acum, vom amana.
Multumesc pentru raspuns, vom contacta ofiterul de debite.
Seara faina!
De ce sa nu se aplice?! Impozitele sunt calculate pe fiecare an, sumele pentru 2007-2012 sunt prescrise. Primaria trebuia sa incerce recuperarea lor in termenul general de prescriere, care pentru datoriile fata de stat este de 5 ani.
Sigur, puteti sa platiti tot daca doriti, n-or sa va refuze...