Buna ziua!
Am o problema si as dori un sfat. Fiica mea a avut o masina pe care a vandut-o acum multi ani, cred ca prin 2007. Legislatia de atunci obliga cumparatorul sa radieze masina si a o treaca pe numele lui. Vanzatorul nu avea nici o problema in acest sens. Cumparatorul nu a radiat autoturismul si acum 2 ani fiica mea a primit o instiintare de la politia Alba ca masina este in Alba Iulia si e abandonata. Oricum, masina nu mai e functionala si i s-au furat si numerele. S-a interesat la primarie si a constatat ca nu e radiata si ca are o gramada de bani de platit, din urma..
Avand contractul, l-a abordat pe cumparator, apoi l-a dat in judecata pentru recunoasterea semnaturii.
Ieri a primi vestea, dupa cateva infatisari, ca a pierdut procesul. In total, are de platit ca impozit si penalitati de intarziere foarte multi bani.
Intrebarea mea este, cum putem face ca sa esalonam cumva datoria pentru ca nu avem cum plati pe loc suma asta, fiind enorma, ceva peste 12.000ron fara majorari. Salarul ei nu e mare, iar eu si sotia suntem pensionari. Cu masina o vom rezolva cumva, vom declara actele pierdute si apoi o vom radia, avand in vedere ca contractul e lovit de nulitate acum. Vom plati, dar am dori o esalonare. Putem face asta? Si in ce mod? Stiu ca in situatia asta mai sunt multi in tara, poate un raspuns i-ar ajuta si pe ei.
Multumesc!
Evident că o parte s-au prescris, altfel ați fi știut de mult că aveți de plata la impozit. Așadar, nu vă grăbiți să plătiți sau să faceți o înțelegere de plata esalonata. Pentru că așa, recunoașteți toată suma și sunteți buni de plata.
Eventual îi puteți acționa în instanță și să dovedească că prescripția a fost întreruptă sau suspendată.
Macar, nu vă grăbiți.
Nu aveti de ce sa verificati frecventa somatiilor, somatiile nu intrerup termenul de prescriere. Mergeti la ei si solicitati sa va dea o fisa din care sa intelegeti cum au ajuns la suma de 12.000 lei. Apoi le zambiti si le spuneti ca le platiti doar ce este incepand cu 2013...
Si nici nu aveti de ce sa-i dati in judecata, ei ar trebui s-o faca sa obtina un titlu executoriu, dar daca le pomeniti de prescriere nu cred c-o vor face.
Primaria a fost cumva si ea parte in procesul cu respectivul cumparator? Sau a semnat fata candva o recunoastere, un proces-verbal, vre-o hartie ceva cu primaria?
Nu, primaria nu a fost parte. Daca ar fi fost recunoscuta semnatura, probabil ar fi putut fi parte. Fiica mea nu a semnat nimic, nici o hartie cu primaria, doar primirea prin posta.
Merg zilele acestea sa platesc si impozitele mele si abordez acolo si problema ei. Multumesc!