avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Doresc să-i cedez fratelui cota moștenită de 1/2 ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Doresc să-i cedez fratelui cota moștenită de 1/2 ce-mi revine dintr-un teren. Care este procedura?

In urma succesiunii (dupa tata) am dobandit cota de 1/2 dintr-o bucata de teren, cealalta jumatate (1/2) revenind unui frate al meu. Doresc sa cedez (gratuit) cota mea de 1/2 in favoarea fratelui astfel incat acesta sa detina intraga suprafata.
1. Ce forma legala trebuie sa fac, donatie, act de cedare, .... ? Ceva ce nu necesita prezenta fratelui la notar.
2. Acest act trebuie semnat si de sotia mea? Sau este recomandat a fi semnat si de ea?
Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 11 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 12:10, 11 Februarie 2018
Aha! Am înțeles.
Din păcate n-am o soluție magică de natură să-l scutească pe fratele dvs. de vreo prezență la notar. (personal sau prin mandar cu procură ... autentică - adică tot la notar făcută). Fiindcă donația este un contract solemn. Forma autentică este o condiție de valabilitate, sub sancțiunea nulității absolute.

Teoretic este posibilă calea: ofertă autentică de donație, urmată de acceptarea tot în formă autentică a ofertei de donație și apoi de notificarea acceptării ... Dar, mai bine uitați-o! Că o să dați de atâtea „elemente surpriză” de-o să vă tociți toți nervii înaintea încheierii actului.

Cred că tot ce s-ar putea face pentru păstrarea elementului supriză ar fi să pregătiți dvs. la un birou notarial tot ceea ce este necesar pentru încheierea actului de donație, iar la data și ora stabilită cu notarul ... să ieșiți cu fratele la o plimbare prin preajma biroului notarial (asigurându-vă ca are cartea de identitate în buzunar).
Ultima modificare: Duminică, 11 Februarie 2018
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare/donatie vs partaj casutza casutza Buna seara, Va rog frumos sa ma lamuriti cum ar fi mai bine pentru a rezolva iesirea din indiviziune in urmatoarea situatie: 4 frati: 3 la oras 1 la tara ... (vezi toată discuția)
Pretentii succesorale Mathushalem Mathushalem Suntem patru frati in viata si unul decedat (cu urmasi). In urma cu ceva timp mama noastra a decedat si ea. Unul din frati a avut-o in ingrijire si are un ... (vezi toată discuția)
Moștenire după bunica Isthrt Isthrt Buna ziua. As dori sa imi dați un raspuns, dacă se poate, la următoarea situație : tatăl meu a decedat de doua săptămîni si momentan dezbatem ... (vezi toată discuția)