avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum trec la plata un proprietar care nu a fost trecut ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum trec la plata un proprietar care nu a fost trecut pe listele de plata in ultimii 30 de ani? Este obligatoriu sa-l trec la plata,dupa atatia ani?La parterul blocului nostru avem un spatiu comercial nefunctional de 30 ani.Nu am suprafata utila si nici c

Pe lista de plata a asociatiei de prop. va trebui inregistrat si acest spatiu comercial. Va fi trecut cu zero persoane, iar administratorul le va repartiza doar costuri pe cota-parte indiviza de proprietate, la fel ca si celorlalti proprietari. Dar proprietarul spatiului este cu domiciliul in alta tara si nu am garantia platii intretinerii lunare.Pana in prezent nu avem nici o decizie si nici o Hotarare pentru trecerea acestui proprietar la intretinere.Urmeaza sa facem o decizie in CEX.Dar ulterior o sa facem notificari si o sa ajungem in fata unui judecator,daca acest proprietar nu plateste.Ce ma sfatuiti?Am in actele asociatiei suprafetele proprietarilor iar diferenta este pentru acest spatiu.
Cel mai recent răspuns: mira55 , utilizator 16:42, 12 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca cunoasteti proprietarul spatiului, faceti o notificare. Oricum nu puteti recupera decat creantele din ultimii trei ani, restul sunt prescrise. Cunoasteti sigur ca este cineva proprietar ? In baza carui act ? Nu este cu contract de inchiriere? Verifiacati daca nu cumva este primaria administrator prin ICRAL !
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Februarie 2018
Alexandrina Mihai,
este un proprietar din Republica Moldova.Am trimis notificari si nimic.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca spatiul comercial face parte din asociatia de proprietari,obligatoriu asociatia trebuie sa calculeze si sa impuna la plata cheltuieli comune si eventual individuale
Fiind vorba despre persoana juridica dispozitia in vigoare prevede obligatia asociatiei de proprietai de a incheia conventie cu persoana juridica

HG nr 1588/2007 Art. 37. - (1) Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată şi reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde menajere şi a hranei; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune; colectarea deşeurilor menajere; vidanjare. Modul de repartizare a acestor cheltuieli se stabileşte printr-o convenţie aprobată de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari.

(2) Convenţia prevăzută are durată nedeterminată, fiind valabilă pe toată perioada activităţii desfăşurate de deţinătorii prevăzuţi la alin. (1), şi se actualizează periodic, în funcţie de elementele noi care intervin, în funcţie de numărul persoanelor care desfăşoară zilnic activităţi în spaţiul sau apartamentul respectiv, de numărul mediu zilnic de clienţi şi de obiectul de activitate. Numărul acestora se stabileşte de deţinătorul spaţiului şi se certifică de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari. Acest număr se utilizează pentru calculul cheltuielilor pe persoană aferente spaţiului respectiv.

(3) Convenţia precizează contribuţia proprietarului la cheltuielile asociaţiei de proprietari, cu privire la consumurile care nu pot fi înregistrate distinct pe fiecare proprietate în cauză şi care sunt determinate de activitatea desfăşurată.

(4) Convenţia completează obligaţiile proprietarului faţă de cheltuielile din cadrul asociaţiei de proprietari menţionate la art. 47 din Legea nr. 230/2007 lit. b)-f).

(5) In situaţia în care, la notificarea scrisă din partea asociaţiei de proprietari, proprietarii spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din condominiu refuză încheierea convenţiei, sunt aplicabile criteriile stabilite şi adoptate în acest sens de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari prin decizie scrisă şi în baza constatărilor vizuale cu privire la activitatea desfăşurată din punct de vedere al numărului de persoane angajate şi al numărului de clienţi.

(6) In situaţia în care, la notificarea scrisă a proprietarului, conducerea asociaţiei de proprietari refuză încheierea convenţiei, este aplicabil criteriul prevăzut la art. 47 lit. a) sau b) din Legea nr. 230/2007, după caz,cu obligaţia proprietarului de a declara, în scris, numărul persoanelor angajate sau care desfăşoară activităţi în spaţiul său.


Daca aveti cunostiinta despre domiciliul proprietaului ,in vederea asigurarii platilor lunare de intretinere contactati persoana si solicitati incheierea formalitatilor legal prevazute.
Ultima modificare: Duminică, 11 Februarie 2018
cyan, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca proprietarul nu raspunde la notificari,parcurgeti procedura legal prevazuta de disp art 49,50,51 L nr 230/2007,
Spatiul comercial nu face parte din asociatia de proprietari.Cum sa procedez?
Ultima modificare: Duminică, 11 Februarie 2018
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Calcul listă întreținere bloc Adi_Administrator Adi_Administrator Dacă la parterul unui bloc există magazine la calcularea listelor de plata pt cei care locuiesc la bloc se ia in calcul si cota parte indiviza și a ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment bellefille bellefille Proprietarul unui spatiu comercial ,aflat la parterul unui imobil de locuinte ,care este inchiriat este obligat la plata fond rulment si daca da cum se ... (vezi toată discuția)
Spatii comerciale obligate la plata administratorului ? Robert58 Robert58 Buna ziua ! In conditiile existentei la parterul imobilului a mai multor spatii comerciale, stiut fiind faptul ca acestea platesc separat gunoiul, nu ... (vezi toată discuția)