avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imobil vândut cu procură făcută în străinătate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imobil vândut cu procură făcută în străinătate la un notar, nu la consulat. Se poate pune problema nulității relative sau absolute a contractului?

Contract vanzare cumparare, vanzatorul cu domiciliu in Germania, imobil in Romania, a facut procura pt sotie(bun comun), dar nu la consulat, deci procura nu e autentica. S-a incheiat vanzarea si intabulat imobilul in 2014. Notarul spune ca pt a remedia eroarea se poate face o declaratie in baza art 1262 Cod Civil prin care se confirma contractul, document pe care vanzatorul o sa-l faca la consulat. Este aceasta o masura corecta si suficienta?! Se pune problema de nulitate relativa sau absoluta?! Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 12 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cristina 27 , utilizator 17:32, 19 Februarie 2018

Exact asa gandesc si eu, referitor la rectificarea procurii... confirmarea contractului de catre sotia care a lipsit si in numele careia a semnat sotul prin procura, si inscris la consulta nu este o varianta mai la indemana?! Pana una alta cu sau fara un cumparator situatia e aceeasi, de nulitate, fie ea absoluta sau relativa.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
A semnat sotia procura sau nu? A semnat, altfel nu se emitea procura așa ca nu poate sa-și invoce propria culpa, acel contract nu este nul, se bucura de prezumția de autenticitate și validitate. De ce va complicați când e simplu? ?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Unde exact s-a semnat acea procura?
De principiu, o ratificare a actului e cea mai buna solutie.
Valentina, nu invoca propria culpa, invoca nulitatea actului prin care a dat mandat sa instraineze, consecinta fiind intoarcerea imobilului, partial, in proprietatea sa. E de discutat daca se poate ajunge la asta, dar am vazut cazuri de soti in prag de divort care au inceput sa se indoiasca de mandatele legale date celuilalt. darmite daca nu erau legale.
E important insa a se cantari de cand s-a vandut, cine a incasat pretul, cum etc. Colega poate avea dreptate, nu in toate cazurile o astfel de situatie duce la anulare.
Sa ne spună unde a fost semnată procura, nu cred ca un notar autentifica un act de vanzare-cumpărare in baza unui act care nu a respectat condițiile de forma.
A semnat sotia in Germania, procura a fost tradusa si legalizata in Ro, in loc sa fie autentificata la Consulat. Situatia a fost cumva complicata de notarul cumparatorului care sustine ca acest contract este caz de nulitate absoluta si ca un contract de confirmare in baza art 1262 m, semnat de ambii soti ar fi solutia in cazul unei nulitati relative.

Alte discuții în legătură

Procura a unui cetätean sträin pentru vanzare teren romania GigiMarga42 GigiMarga42 Sunt cetatean german si doresc sa imputernicesc o ruda pentru vanzarea unui teren din Romania. Majoritatea spun ca imputernicirea este valabila doar daca se ... (vezi toată discuția)
Procura suedia cu apostila vanzare locuinta saphirr saphirr Buan ziua! As dori sa stiu daca este valabila o procura legalizata la un notar din Suedia si apostilata, care a fost si tradusa si legalizarea traducerii ... (vezi toată discuția)
Buna dimineata, ma aflu in uk, iar procura care am facut-o la ... catalinmihai123 catalinmihai123 Buna dimineata, Ma aflu in UK, iar procura( are si apostila de la Haga) care am facut-o, la notarul englez, nu a fost recunoscuta in Romania pe motiv de ... (vezi toată discuția)