avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imobil vândut cu procură făcută în străinătate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imobil vândut cu procură făcută în străinătate la un notar, nu la consulat. Se poate pune problema nulității relative sau absolute a contractului?

Contract vanzare cumparare, vanzatorul cu domiciliu in Germania, imobil in Romania, a facut procura pt sotie(bun comun), dar nu la consulat, deci procura nu e autentica. S-a incheiat vanzarea si intabulat imobilul in 2014. Notarul spune ca pt a remedia eroarea se poate face o declaratie in baza art 1262 Cod Civil prin care se confirma contractul, document pe care vanzatorul o sa-l faca la consulat. Este aceasta o masura corecta si suficienta?! Se pune problema de nulitate relativa sau absoluta?! Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 12 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cristina 27 , utilizator 17:32, 19 Februarie 2018
Ce presupune exact aceasta ratificare?! Este vb de art 1311 amintit mai sus?!
@raluk0207

Se poate ratifica mandatul, chiar daca actul a fost incheiat in 2014 intabulat si inscris in cartea funciara?!
Ultima modificare: Luni, 12 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
M-ați amețit puțin între el și ea. (ați început prin a spune că „vânzătorul ...a făcut procură pt soție”... și apoi că „a semnat soția în Germania”).

În fine,
Ce avem aici?
Avem un soț care a vândut un bun comun cu procură din partea celuilalt soț.
Și se pune problema că procura din partea celuilalt soț ar avea (zice-se) oareșce hibe.
Totuși, dacă am înțeles bine, unul din soți a semnat cu mâna lui („proprie și autentică”) un contract de vânzare care a fost încheiat în formă autentifică.

Ce avem de fapt?
O situație în care unul din soți a vândut un bun comun ...fără consimțămîntul celuilalt soț (dacă procura dată de el nu-i ok).

Iar sancţiunea lipsei consimţământului unuia dintre soţi, când acordul comun este obligatoriu, este nulitatea relativă.
Fiind o nulitate relativă, ea poate fi confirmată, în sensul că soţul care nu şi-a dat consimţământul la încheierea unui asemenea act poate confirma ulterior actul încheiat de celălalt soţ.

Art. 347 NCC

Nulitatea relativă

(1) Actul încheiat fără consimţământul expres al celuilalt soţ, atunci când el este necesar potrivit legii, este anulabil.

(2) Terţul dobânditor care a depus diligenta necesară pentru a se informa cu privire la natura bunului este apărat de efectele nulităţii. Dispoziţiile art. 345 alin. (4) rămân aplicabile.
Ultima modificare: Luni, 12 Februarie 2018
romascanu, moderator
Exact, ati expus mult mai explicit decat mine. Bun comun, sotul a semnat si pt el si pt sotie ( sotia a semnat o procura la notar in Germani, dar pe care nu au dus-o la consulat pt a fi in forma autentica).deci cumva a fost semnat clar doar de unul, pe jumatate... procura e problema, da
. In concluzie e corecta si suficienta Confirmarea contractului la consulat de catre soti .
Ultima modificare: Luni, 12 Februarie 2018
Cristina 27, utilizator
Inteleg ca procura nu a fost apostilata de fapt.

Alte discuții în legătură

Procura a unui cetätean sträin pentru vanzare teren romania GigiMarga42 GigiMarga42 Sunt cetatean german si doresc sa imputernicesc o ruda pentru vanzarea unui teren din Romania. Majoritatea spun ca imputernicirea este valabila doar daca se ... (vezi toată discuția)
Procura suedia cu apostila vanzare locuinta saphirr saphirr Buan ziua! As dori sa stiu daca este valabila o procura legalizata la un notar din Suedia si apostilata, care a fost si tradusa si legalizarea traducerii ... (vezi toată discuția)
Buna dimineata, ma aflu in uk, iar procura care am facut-o la ... catalinmihai123 catalinmihai123 Buna dimineata, Ma aflu in UK, iar procura( are si apostila de la Haga) care am facut-o, la notarul englez, nu a fost recunoscuta in Romania pe motiv de ... (vezi toată discuția)