avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... LEGEA PUBLICITATII SI A AUDIOVIZUALULUI
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

LEGEA PUBLICITATII SI A AUDIOVIZUALULUI

Buna ziua!Am si eu doua probleme pentru care solicit cateva sfaturi

O anumita revista a prezezentat pe mai multe posturi tv, doua spoturi publicitare.

In primul aparea imaginea mea intr-o pozitie indecenta, imagine folosita fara acordul meu si care incalca atat art.6(alin.c si f) din Legea publicitatii 148/2000, cat si art.29(alin.1, punctul.b). din legea audiovizualului 504/2002

In al doilea (difuzat la doua zile distanta de primul) s-a folosit un element care incadreaza respectivul videoclip in categ celor care contin mesaje subliminale, incalcand art.6(alin.b) din Legea publicitatii 148/2000, cat si art.27(alin.3), din legea audiovizualului 504/2002
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Legea publicitatii-148/2000

Art. 6. - Se interzice publicitatea care:

b)este subliminala
c) prejudiciaza respectul pentru demnitatea umana si morala publica;
f) aduce prejudicii imaginii, onoarei, demnitatii si vietii particulare a persoanelor

Legea audiovizualului-504/2002

Art.27-(3)Tehnicile subliminale sunt interzise în publicitate si teleshopping.

Art. 29. - (1) Publicitatea, inclusiv publicitatea autopromotionala, si teleshoppingul trebuie sa respecte urmatoarele conditii:

b) sa nu prejudicieze demnitatea umana;

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
In domeniul publicitatii neexistand o autoritate nationala care sa aplice sanctiuni sau sa protejeze drepturile pers.prejudiciate, nu-mi ramane decat sa ma adresez
de judecata. Privind audiovizualul, ma pot adresa CNA-ului.
Numai ca aceste doua videoclipuri mi-au adus prejudicii imaginii, iar ei au obtinut foloase necuvenite de pe urma imaginii mele

Vreau sa fac o actiune in instanta care sa aiba la baza incalcare celor doua legi de mai sus:

1-Le pot baga pe amandoua intr-o actiune civila?..ca fiind doua capete de cerere sau e mai bine sa le inaintez separat?

2-In drept, in baza carui art din codul civil sa le incadrez?(998??!!) sau altceva?

3-Fiind vorba de solicitarea de daune morale va trebui sa taxez actiunea la valoarea ceruta(actiune in pretentii?!) sau exista legi speciale pentru delicte care sa ma scuteasca de taxa de timbru?
Multumesc tuturor ce imi vor veni in ajutor
Cel mai recent răspuns: alfiyagerdt , utilizator 10:50, 21 Octombrie 2009
INCA O PRECIZARE IMPORTANTA

Dat fiind faptul ca primul videoclip se refera la incalcarea unor prevederi ce privesc onoarea si demnitatea..stiu ca printr-o decizie a CC, data in acest an...actiunile privind daunele morale aduse onoarei si demnitatii nu mai sunt timbrate la valoarea solicitata..nemaivand legatura cu acel punct f din Legea 146/1997 care a fost abrogat.
Gresesc cumva?!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mesaje subliminale szaby_n szaby_n Buna ziua as avea o intrebare daca se poate doresc sa construiesc mai multe spoturi publicitare online in principal si as dori sa folosesc in ele si mesaje ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor în ceea ce priveºte dreptul la imagine AVOCAT ZAHARIA CALIN FLORIN AVOCAT ZAHARIA CALIN FLORIN Dragi colegi, ajutati-ma cu o speta. O persoana a fost fotografiata, fara voia ei, fara a fi persoana publica, intr-un supermarket. Poza acestei persoane a ... (vezi toată discuția)
Legea audiovizualului si publicitatea pentru cabinete de kinetoterapie iulyfigm iulyfigm Buna ziua! Am intalnit o problema incercand sa fac un anunt de publicitate la firma locala de cablu, si anume, am cerut sa-mi publice pe cablu un anunt ... (vezi toată discuția)