Buna ziua.
In urma cu cateva luni am desfacut raportul de serviciu al unui functionar public din cadrul insitutiei in baza art. 99 alin. (1) lit. d din Legea nr. 188/1999. I-am emis initial preavizul de 30 de zile, iar ulterior i-am comunicat si decizia de incetare a rap de serviciu(in termen de 5 zile lucr de la emitere). Preavizul a fost comunicat in data de 7.04.2009. (data de la care a si curs perioada de preaviz) iar decizia de incetare in data de 05.05.2009 chiar inainte de expirarea preavizului. Ne-a contestat in instanta pentru faptul ca preavizul a fost emis inainte de decizia de incetare. In decizia de incetare am trecut faptul ca se acorda perioada de preaviz si anume cea de 30 de zile.( dar aceasta perioada a curs de la data de 07.04).In legea 188/1999 nu se prevede ca decizia trebuie sa cuprinda preavizul. In codul muncii scrie doar ca decizia trebuie sa cuprinda durata preavizului, ori stricto sensu, noi am trecut ca se acorda 30 de zile de preaviz, chiar daca aceastea au inceput sa curga din 07.04.
Intrebarea mea este: cum sa mi formulez apararea astfel incat sa nu pierd pe procedura.
Este f normal ca preavizul sa fie dat inainte de intocmirea deciziei de concediere. Si asta ptr ca:
1- salariatul trebuie sa stie ca incepand cu data X este in preaviz urmand ca la data Y sa inceteze raporturile de munca
2- salariatul trebuie sa stie ca in perioada de preaviz beneficiaza de anumite drepturi.
3 - salariatul, in periada de preaviz, poate sa intre in concediu medical determinand suspendarea preavizul si reluarea lui din data in care salariatul isi reia activitatea.
Pe de alta parte, decizia de concediere isi produce efecte de la data comunicarii ei. Deci, nu puteti sa-i dati o decizie de concediere in 7.04.2009 fara ca aceasta decizie sa nu-si produce efectele din 7.04.2009.
Sper ca aveti un exemplar din preavizul dat pe care salariatul sa fi scris la momentul respectiv "Am primit un exemplar", cu semnatura si data !!!