avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vânzare-cumpărare teren/cabană cu CF incomplet. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vânzare-cumpărare teren/cabană cu CF incomplet. Voi putea eu ulterior să obțin rectificările (actualizările) în CF?

Vreau să cumpăr un teren cu o cabană în munți. În extrasul de Carte Funciară al proprietarului este menționată suprafața terenului de 5mii metri pătrați. În realitate, terenul este de 15mii metri pătrați.
Din câte înțeleg, în zonă nimeni (sau puțini?) nu are titlu de proprietate și că în curând cei de la Primărie ar începe măsurătorile pentru a oferi aceste titluri de proprietate celor din comună.

Întrebarea mea e dacă putem face vânzarea-cumpărarea terenului/cabanei, conform datelor din CF și dacă ulterior, nu există riscul ca cineva să „taie” terenul conform CF?
Sau dacă voi cumpăra acest teren, voi putea eu ulterior să obțin rectificările (actualizările) în CF? Prin instanță?

Mulțumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Ideea e ca vânzătorul are acte doar pe 5.000. Pe diferenta, nu.
Asa ca pentru metrii pătrați în plus, Si In baza unei posesii îndelungate (dovedită prin evidențele fiscale și agricole ale Primăriei) vânzătorul ar trebui sa deschida o acțiune în instanță pentru constatarea proprietății prin uzucapiune. Si ulterior dvs să cumpărați întregul teren.
Dvs nu puteti introduce aceasta actiune pentru că deveniti proprietar de la momentul semnării contractului de vânzare cumpărare. Deci nu aveti "in spate" cel puțin 10 ani, ca să justificati posesia îndelungată.
Vânzătorul este moștenitor al terenului, respectiv hotarul terenului nu l-a trasat recent, ci e așa de ani de zile, de când locuiesc oameni în cătunul cela. Respectiv, zice că vecinii știu unde e hotarul fiecăruia, așa cum l-au trasat ei - nu știu - cu 100 sau 500 de ani în urmă.

Am 2 precizări:
1. Cam cât ar dura ca proprietarul să facă această acțiune în instanță - actualizarea suprafeței în CF (extravilan)?;
2. Dacă eu cumpăr terenul respectiv și ulterior cei de la Primărie vor face măsurările pentru a trasa hotarele tuturor terenurilor în comună, vor lua în considerare suprafața totală sau îmi vor lăsa 5mii și 10mii îi va lua statului? Apropo, ar avea vreun sens ca actualul prorietar, înainte de vânzare, să lase o scrisoare semnată în care să confirme că terenul vândut e mai mare decât în CF?...
1. Câteva luni.
2. Depinde care e suprafața cu care vânzătorul figurează la Primărie, la Registrul Agricol și pentru care plătește impozit.
Vânzătorul figurează în acte cu suprafața de 5mii din totalul de 15mii (zice că așa au trecut predecesorii lui).

1. Va avea totuși vreo importanță dacă el lasă o foaie semnată precum că terenul pe care mi-l vinde e mai mare decât în acte, așa cum l-a moștenit?

2. Ideea pentru care scriu aici e dacă să fac acest pas - să cumpăr sau nu? (îmi place foarte tare zona și nu vreau să regret că aș putea rămâne fără o bucată de teren...).
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Nu. E fix apa de ploaie. Si eu pot sa declar că am Casa Poporului de la strabunicu si vin sa v-o vand dvs.
2. Legal, veti fi proprietar doar pe 5.000. Dacă vă convine sa cumpărați 5.000 la pret de 15.000 să nu dețineți acte pe diferenta...De luat, nu va ia nimeni terenul, însă nu o sa puteti dispune niciodată (ma refer la instrainari ulterioare) de întreaga suprafață.

Alte discuții în legătură

Ce se poate face pt punerea in proprietate a unui teren? geyes36 geyes36 Buna, parintii mei se confrunta cu o problema destul de complicata, careia nu-i pot da de capat, si anume: in 1974 au cumparat o casa si terenul aferant ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren fara titlu de proprietate detinut din 1957 valericamirea valericamirea doresc sa cumpar o casa care se afla pe un teren de 280 m, din care 80 m sunt detinuti de fara titlu de propietate , din 1957, in zona Rahova. Cum pot ... (vezi toată discuția)
Teren mai puțin decât in acte Liviu staicu Liviu staicu Buna seara, am achiziționat un teren intravilan din acte rezulta 4350 mp iar din măsurători 3242 întrebarea mea diferența un este și cum a-și putea-o ... (vezi toată discuția)