avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care este felul creanței ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care este felul creanței ?

Creanța care are ca obiect un bun imobil este un bun :
1. mobil incorporal prin obiectul său
2. imobil incorporal prin obiectul său
3. mobil prin anticipație
Cel mai recent răspuns: -ELLA- , utilizator 05:03, 15 Februarie 2018
Buna seara!
Tind sa cred ca raspunsul cel mai plauzibil ar fi "2." Rog sa primiti aceste explicatii cu rezerve.

O tema pe larg dezbatuta din prisma Codului civil din 1864, din care am inteles astfel:

Dreptul de creanta face parte din clasa bunurilor incorporabile. Dreptul de proprietate formează singur clasa bunurilor corporale.
Creanta este o prestatie. Rezultatul acesteia poate fi juridic, respectiv schimbarea statutului juridic și se obține prin executarea în natură a prestației respective.
Creanta este un bun sau nu este un bun? Sunt bunuri lucrurile, corporale sau necorporale, care constituie obiectul direct al unui drept real și, după caz, obiectul indirect al unui drept de creanță. Un lucru apropriat (bun imobil), care este deci obiect al dreptului real al unei anumite persoane, să fie obiectul indirect al dreptului de creanță al altei persoane (de exemplu, dreptul locatarului asupra unui bun imobil sau mobil asupra căruia locatarul are un drept de proprietate sau un drept de uzufruct);

Raportata la noul Cod Civil, analiza arata cam asa:

Legiuitorul a abandonat concepția care stătea la baza Codului civil din 1864, potrivit căreia toate drepturile patrimoniale sunt bunuri, precum și la ideea perpetuată din dreptul roman, conform căreia dreptul de proprietate este un bun corporal, iar celelalte drepturi patrimoniale sunt bunuri incorporale. Pe cale de consecință, în Codul civil în vigoare NU au mai fost preluate categoria imobilelor PRIN OBIECTUL LA CARE SE APLICA și categoria mobilelor prin determinarea legii, menționate în art. 471 și 474 C. civ. 1864, texte care exprimau această idee, distingând între bunurile imobile corporale (dreptul de proprietate asupra unui imobil) și bunurile imobile incorporale (celelalte drepturi reale imobiliare), precum și între bunurile mobile corporale (dreptul de proprietare asupra unui mobil) și bunurile mobile incorporale (celelalte drepturi reale mobiliare).

Pe de alta parte, recoltele care tin de radacini si fructele neculese inca sunt bunuri imobile prin natura lor, devin bunuri mobile cand sunt desprinse ori culese. In momentul cand se vand, recoltele, fructele, arborii sunt considerate MOBILE PRIN ANTICIPATIE.
Din categoria bunurilor imobile prin obiectul la care se refera fac parte si DREPTURILE DE CREANTA CARORA LE CORESPUNDE OBLIGATIA DE A DA PRIVIND UN IMOBIL.

De ce cred eu ca nu este corect si raspunsul "3"? Raportandu-ne la dreptul de creanta nu putem vorbi de a vinde, ci de a da, privind un imobil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufructuar handsu handsu Care sunt caracteristicile calitatii de uzufructuar ? (vezi toată discuția)
Banii ??? p_dani p_dani fac banii parte din categoria bunurilor mobile ? (vezi toată discuția)
Punere in posesie inainte de partaj costin 7 costin 7 Buna ziua! Supun atentiei dvs si dezbaterii situatia ipotetica in care sotii aflandu-se in divort cu dosar pe rol, iar unul dintre acestia este coactionarul ... (vezi toată discuția)