Va rog as avea si eu urgent nevoie de un raspuns1:(( sectia la care am lucrat a fost inchisa,si am fost anuntati cu doar 3 zile inainte(luni dimineata).salariul pe care l-am avut la vechiul loc de munca a avut inclus sporul de vechime,ca alternativa pentru somaj mi s-a propus un salariu mai mic cu aproximativ 2 mil nespecificanduse daca acesata include sau nu vechiul spor de vechime care era 25% di vechiul salariu.mentionez ca ni sa propus schimbarea locului de munca de la caificat la necalificat conform legii 41 din codul muncii articolele 1 si 3.ma intereseaza daca cei 25%se vor adauga la noul venit (630 ron)daca restul concediului de odihna din vechiul contract va fii platit conform contractului vechi sau a celui nou?in cazul in care am semnat noul contract in cat timp intra in vigoare ?mai pot alege alternativa somajului si in ce conditii??
Intra in vigoare de la data mentionata in contract, daca nu este prevazut sporul respectiv, acesta nu se va mai acorda, iar daca ati semnat noul ''contract'' inseamna ca sunteti de acord si nu mai puteti alege somajul.
In ceea ce priveste concediul de odihna, in functie de perioada in care il veti lua se calculeaza in functie de media ultimelor 3 luni.
Daca angajatorul nu are nevoie de serviciile dvs. poate sa va dea in somaj, ca sa mai reduca cheltuielile. Schimbarea incadrarii posturilor din calificat in necalificat e cam cusuta cu ata alba, dar, cine nu risca, nu castiga (oricand angajatorul poate motiva ca este o alternativa la concediere...).
Plata concediului de odihna se face ca media zilnica a veniturilor obtinute in ultimele 3 luni, deci daca va plateste imediat nu va afecteaza.
630 ron noul salariu, nu cuprinde sporul de vechime de 25% (600*25%+600 = 750 ron).
In baza art.41 ati semnat un act aditional la contract, nu un contract, care prevedea si de la ce data intra in vigoare (in orice caz, in viitor nu in trecut, probabil se aplica cu 01.11.2009, cum ar fi normal, avand in vedere ca luni eram in 20 ale lui octombrei).
Modificarea contractului individual de munca
Art. 41. - (1) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
(2) Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.
In orice caz, aveti grija, ca, daca desfasurati munca de calificat, nu este corecta incadrarea ca necalificat.