avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... CASCO, refuz plata
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

CASCO, refuz plata

speta: masina mea sufera o avarie la 2 roti (2 anvelope +1 janta). Asiguratorul elibereaza autorizatie de reparatie si deviz cu acceptul de reparatie si piesele ce urmeaza a fi inlocuite. La aproximativ 2 luni dupa ce se efectueaza reparatia, asiguratorul ma notifica ca nu poate achita reparatia, pentru ca avariile de genul celor descrise nu sunt despagubite conform contractului partilor. Eu primisem deja acceptul de reparatie, iar service-ul, pe baza acestuia a reparat masina si nu-si incaseaza valoarea repartiilor. Eu inca nu am achitat nimic nimanui.
intrebari:- pot eu sa dau in judecata asiguratorul pentru ca instanta sa-l oblige pe acesta sa achite catre service valoarea reparatiilor? sau trebuie sa cer sa mi se achite mie valoarea acestora reparatii desi eu nu le-am platiti catre service, dar sa argumentez ca este vorba de un prejudiciu iminent. ( nu doresc sa achit valoarea reparatiilor catre service)
- acceptul de reparatie si devizul poate avea valoarea unui act aditional la contractul de asigurare?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 21:26, 3 Noiembrie 2009
Poate la momentul acela nu avea toate datele,cunoasteti mai bine situatia.
Daca apar elemente noi,de natura sa determine refuzul la plata,cred ca poate face acest lucru.
Incerc sa privesc lucrurile obiectiv,asa nu inseamna ca ma bucura situatia in care sunteti.
Toata intamplarea s-a produs din cauza angajatului asiguratorului (inspectorul de daune) care probabil ori este nou angajat, ori a tinut locul tituarului.Cand dosarul a ajuns la aprobarea platii, superiorul a observat eroarea si l-a stopat la plata.Daca apuca sa fie platit, suma urma sa fie imputata.In relatia asigurat-asigurator, temeiul legal este numai contractul(polita + conditiile de asigurare), iar modificarea lui nu se poate face decat prin act aditional, agreat tot de ambele parti prin semnatura.
Multumesc tuturor pentru pareri!
Dupa cum ati spus in conditii scrie "ca avariile la roti si anvelope nu sunt acoperite de asigurare decat in cazul in care se produc si alte avarii din aceeasi cauza".
Aceasta clauza este introdusa in contractele de asigurare CASCO pentru a preveni inlocuirea anvelopelor de catre asigurat atunci cand isi doreste el ca urmare a uzurii (prin intepare, taiere etc).
Insa in cazul in care avariile se produc ca urmare a unui risc asigurat, accident ,(intrarea intr-o groapa de exemplu) si au loc si alte avarii care pot demostra ca acesta a avut loc (citez:"in cazul in care se produc si alte avarii din aceeasi cauza") asiguratorul trebuie sa despagubeasca.
Dovada avarierii jentii (si nu numai a anvelopelor) trecuta pe nota de constatare demonstreaza exact acest lucru, iar faptul ca reprezentantul asiguratorului a bifat ca plateste asiguratorul vin sa intareasca faptul ca ne aflam in situatia unui risc asigurat.
Sfatul meu, daca nu vine prea tarziu, este sa nu achitati la service cval reparatiilor si in aceasta situatie service-ul va da asiguratorul in judecata, sau pe dvs., iar dvs veti solicita introducerea asiguratorului in judecata.
In cel mai bun caz asiguratorul va plati la service fara sa fie nevoie de judecata la presiunile acestuia.
Sper ca va este folositor acest sfat. Numai bine!
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2009
Alexandru Stratopol, Consilier juridic
Prin modul in care ne-ati relatat dauna, ca pe o simpla constatare: "doua anvelope si o janta", fara sa explicati accidentul/cauza, se pare ca s-a considerat ca janta putea sa fie deja deformata la data cand s-a produs evenimentul.(si eu am in portbagaj rezerva cu janta cam shifonata;) )
Observatia d-lui cons.Strati este foarte corecta,numai ca, in cazul in care a fost vorba de o explozie/spargere de cauciucuri urmare unei coliziuni in care ar mai fi trebuit sa existe si alte avarii(cand intri intr-o groapa in care se sparg doua cauciucuri, e greu de presupus ca numai deformarea unei jante este rezultatul colateral)
Probabil nu ati fost destul de convingator (atat in declaratie, cat si in postare ) si nici nu ati avut un document doveditor(p.v. accident, fotografii la fata locului, etc.), care sa va mareasca credibilitatea.
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2009
nucu$, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casco uniqa accepta dauna apoi refuza plata. sky1 sky1 pasii: 1. Jantele masinii distruse pe drumul public intr-un sant perpendiculat pe carosabil. 2. Dosarul este deschis, inspectorul se deplaseaza pentru ... (vezi toată discuția)
Intelegere amiabila unlucky unlucky Buna ziua, Va rog sa-mi spune-ti, care este termenul pentru declararea accidentului catre asigurator in cazul in care se face intelegere amiabila. De fapt ... (vezi toată discuția)
Despagubire deviz rca Roger25 Roger25 Buna ziua, Situatia este in felul urmator: am de reparat avariile spate ale masinii, pe asigurarea celui care m-a lovit (Euroins). Mi-am ales singur ... (vezi toată discuția)