avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Întreruperea activității din motive care nu țin de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Întreruperea activității din motive care nu țin de salariați. Este legal să fie obligați să-și ia concediu de odihnă în acele perioade ?

Buna ziua, m ar interesa cum sunt reglementate absentele platite in codul muncii, pt ca eu nu am gasit nimic,
L a noi la intreprindere pt motive ce nu tin de noim lipsa materiale, s e ia curentul de catre ENEL programat, ne pun sa ne luam concediu de odihna, zilele noatre .....stiu ca nu este legal dar nu gasesc baza legala.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: vivi23ro , utilizator 17:48, 27 Februarie 2018
Faceti o sesizare la ITM si verifica ei situatia de fapt.

Cornel Vasile a scris:

Si zilele de CO nu va sunt platite ?

zilele de concediu de odihna sunt plătite, dar având în vedere că s a intamplat și de 2 ori pe luna diverse lipsuri care au împiedicat liniile sa meargă și au fost obligați să bage concediu de 2 ori Intr o luna, the trezești vara sau de Crăciun că nu mai ai zile pt că le ai folosit să acoperi ,,lipsurile,,firmei
Mai au varianta trimiterii in "somaj tehnic"pentru astfel de situatii.
Ultima modificare: Vineri, 23 Februarie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
ne am adresat la resurse umane si ne ,, incadram la somaj tehnic,daca s ar putea sa ma indrumati sa vad legea cu articol etc, sa pot scoate legea negru pe alb
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Codul Muncii
art.52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
....
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
.....
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

art.53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3).
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Alte discuții în legătură

Angajatii horeca OLIVIA_L OLIVIA_L Buna! Imi poate spune cineva ce solutii de protectie sociala exista pentru angajatii hotelurilor care se inchid? Multumesc mult! (vezi toată discuția)
Somaj tehnic 2011 MIA_VL MIA_VL Cum se calculeaza salariul in conditiile somajului tehnic pe 2011? (vezi toată discuția)
Somaj tehnic bubby bubby se mai da somaj tehnic pe 2012 , cate luni ? (vezi toată discuția)