avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire legala dupa mama
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire legala dupa mama

Mama a dezbatut mostenirea dupa bunica si este singura mostenitoare. In timpul dezbaterii mostenirii era casatorita cu tatal meu. Mostenirea a ramas pe numele mamei,iar ei s-au mutat in casa mostenita si au locuit din 2000 . Acum ea a decedat, iar tatal meu vrea sa se recasatoreasca. Ce se intâmpla cu mostenirea mamei mele? este afectata de noua casatorie a tatalui meu sau nu? Mostenirile se impart ca si bunurile obtinute in timpul casatoriei? Adica tatal meu are dreptul la mostenirea mamei mele?
Ultima modificare: Luni, 19 Februarie 2018
agudica, utilizator
Cel mai recent răspuns: Avocat Elena Iordan , Avocat 10:25, 19 Februarie 2018
~ Conținut șters la cerere ~
Buna ziua!
Da, tatal dumneavoastra are drept la mostenirea mamei. Mostenirea mamei dumneavoastra se va imparti intre dumneavoastra si tatal dumneavoastra! Bunul propriu al mamei, respectiv mostenirea de la bunica, va intra in intregime in masa succesorala. Celelalte bunuri dobandite de soti in timpul casatoriei, vor intra in masa succesorala doar in proportie de 1/2, cealalta cota de 1/2 revine tatatului dumneavoastra, ca sot supravietuitor.
Daca la mostenirea mamei veniti doar dumneavoastra si tatal, dumneavoastra veti primi o cota de 3/4 din mostenire, iar tatal va rimi doar 1/4 din mostenire.
Noua sotie a tatalui dumneavoatra nu are dreptul de a veni la mostenirea mamei.

Ultima modificare: Joi, 22 Februarie 2018
gi-jane2, moderator
Multumesc pentru raspuns. Noi suntem 3 frati, deci acel3/4 se imparte intre noi. Am inteles ca noua sotie nu are nici un drept, dar ce se intampla in cazul in care parintii mei au imbunatatit mostenirea primita in 2000, adica au costruit o casa noua , peste un bordei si alte constructii, iar mostenirea a devenit resedinta lor? stiu sigur ca factura de gaz este pe numele mamei....
Asa cum am mentionat mai sus, mostenirea mamei dumneavoastra se imparte, intre dumneavoastra, cei doi frati si tatal! Casa intra in masa succesorala!
Aveti posibilitatea legala de a ramane cu aceea casa, daca iti veti despagubi pe tatal dumneavoastra si pe ceilalti doi frati pentru cotele lor. Sau sa va intelegeti cu fratii si toti trei sa il despagubiti pe tatal dumneavoastra!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune IONY1972 IONY1972 Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)
Nepot care mosteneste o bunica (din partea mamei decedate). tatal meu are vreun drept? Bismut Bismut Situatia sta in felul urmator: Mama mea a murit acum 6 ani. La momentul mortii mamei mele tatal meu era casatorit cu mama mea. Tatal meu nu s-a mai ... (vezi toată discuția)
Mostenire...ajutorr elisabeta11 elisabeta11 buna ziua!! In urma decesului tatalui vreau sa deschid taxa de succesiune, mama traieste,si suntem 5 frati.... intrebarea mea este: cat la suta din ... (vezi toată discuția)