avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... dosar penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

dosar penal

Buna!Am si eu cateva nelamuriri:
-in primul rand:dupa cate zile de spitalizare se intocmeste dosarul penal?
-in caz de o agresiune,cat timp dupa aceasta poate victima depune plangere?
In cazul respectiv,victima are buza sparta si cateva vanatai pe fata,imi punetzi spune aproximativ cat ar putea plati vinovatul daunele!
Va multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 23:21, 21 Octombrie 2009
Daca durata ingrijirilor medicale este de cel mult 20 de zile, fapta se incadreaza la art. 180 C. penal -lovirea si alte violente. Plangerea se depune in interval de 2 luni de la data agresiunii sau de cand victima a stiut cine este faptuitorul.
Cuantumul despagubirilor il oate stabili victima, insa daca se ajunge in instanta, acolo, pe baza si a cheltuielilor efectuate cu tratamentul , cat si a altor daune suferite , instanta poate aprecia cuantumul despagubirilor pe care le va plati agresorul. Insa victima se poate intelege cu agresorul , astfel incat , se poate ajunge la retragerea plangerii sau impacarea partilor, situatie in care conflictul se incheie amiabil.
Dosarul penal nu se intocmeste in functie de nr. de zile de spitalizare al partii vatamate. Poate sa nu stea internata nicio zi in spital, dar daca face plangere si aduce un certificat medico legal, in functie de nr. de zile de ingrijiri medicale din certificatul medico legal procurorul va face incadrarea juridica a faptei iar instanta va stabili pedeapsa ce urmeaza a fi aplicata....
Dosarul penal se intocmeste dupa depunerea plangerii prealabile a partii vatamate sau in anumite cazuri, in urma sesizarii din oficiu a autoritatii competente .
Atentie,intocmirea dosarului penal nu inseamna automat pedepsirea drastica a presupusului vinovat, dupa dorinta si cererea partii vatamate.
Termenul legal in interiorul caruia va puteti exercita dreptul de a formula plangere penala este de 60 de zile .
Evaloarea initiala a consecintelor agresiunii apartine partii vatamate care ,daca nu ajunge la solutionare amiabila cu vinovatul ,se poate constitui parte civila in instanta.Instanta in raport de fapta,de consecinte ,dispune cuantumul daunelor .
Conform prevederi in vigoare,opereaza intelegerea partilor cu consecinta inchiderii conflictului in instanta.
Sunt de acord cu Ynocentta!:)
Faptul ca exista un dosar penal nu inseamna neaparat ca faptuitorul va fi si condamnat!B-)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Agresiune nicu6121 nicu6121 va rog frumos sa imi spuneti cat costa deschiderea unui proces civil de agresiune? In cat timp de la o agresiune poti sa iti scoti certificat ... (vezi toată discuția)
Plangere penala nicusan nicusan de cate zile de spitalizare este nevoie pentru ca ca o persoana ce risca sa-si piarda ochiul din cauza unei agresiuni, sa poata face plangere penala? (vezi toată discuția)
Agresiune fizica ContSters180748 ContSters180748 Buna seara, Ma confrunt cu urmatoarea situatie: am fost lovit de un angajat al fostului patron, nu il cunosc prea bine pe agresor. Dupa cele 3 zile de ... (vezi toată discuția)