avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pretentii banesti dupa expirarea unui contract de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pretentii banesti dupa expirarea unui contract de comodat

Buna ziua ,
o societate isi deschide un punct de lucru in imobilul unei persoane fizice , in baza unui contract de comodat , cu valabilitate de 1 an . Conditiile impuse in contract , se respecta de catre ambele parti , iar la sfarsitul perioadei de 1 an nicio parte nu face niciun inscris /notificare celeilalte parti . Prin urmare ,la expirarea celor 12 luni , societatea considera inchis punctul de lucru , la fel si pers fizica . Mentionez ca , punctul de lucru era necesar doar in acte , fizic acel imobil nu a fost folosit niciodata . Deci situatia imobilului a fost mereu aceeasi , atat in perioada contractului cat si dupa expirarea lui - societatea avand nevoie doar scriptic de existenta acelui punct secundar .
Dupa 4 ani de la expirarea acelui contract de comodat , proprietarul imobilului , pers fizica , revine telephonic , si are pretentii banesti pentru perioada retro de 4 ani , invocand motivul ca "' societatea NU a radiat punctul de lucru la expirarea termenului de 1 an , si considera ca firma s-a folosit in toata perioada aceasta de actul prin care figura la REG Comertului cu punctul de lucru deschis la el pe proprietate ""

Nu stiu cat am fost de coerenta in prezentare , dar va rog mult pentru un raspuns .
1.Poate emite pretentii banesti , in baza contractului de comodat ?
2 Poate emite pretentii de orice fel , pe motivul ca societatea NU a radiat pct secundar la expirarea termenului din contract si S_A FOLOSIT de beneficii chiar si dupa expirarea contractului ? Mentionez ca el nu a facut nicio notificare , in acesti 4 ani , si doar acum a telefonat pretinzand bani ( efectiv , direct) pentru ca el considera ca societatea a abuzat de un act si de beneficiul acestui act .Un beneficiu prin care firma putea sa ateste ca are in continuare acest pct secundar de lucru , deschis la aceasta persoana - in casa lui particulara .
Ultima modificare: Marți, 20 Februarie 2018
Klara77, utilizator
Contractul de comodat este , in esenta , un contract de folosinta gratuita, Totusi , in cuprinsul acelui contract de comodat s-ar fi putut preciza faptul ca partea care foloseste imobilul(comodatarul) sa plateasca costul utilitatilor pentru acel imobil . De asemenea , se poate mentiona in cuprinsul contractului de comodat ca , la expirarea duratei contractului comodatarul sa fie obligat sa-si radieze punctul de lucru inregistrat la Registrul comertului , iar daca nu isi indeplineste aceasta obligatie sa fie obligat la plata unor despagubiri.
Ultima modificare: Marți, 20 Februarie 2018
Sorin Susca, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns . Niciuna din specificatiile amintite de dvs , nu este in acest contract . Nici plata utilitatilor , nici obligatia radierii . Nu este specificat , chiar , nici ce se intampla cu contractul , dupa expirarea termenului .
Mai mult , spatiul la care se refera contractul , il reprezinta O CAMERA , dintr-o locuinta civila , locuinta unde domiciliaza domnul in cauza .
Acesta , pretinde ca daca societatea a avut castiguri de pe urma actului incheiat cu el , sa plateasca acum , retro pentru 4 ani , o suma , ca o " pedeapsa " ca nu am radiat punctual de lucru si am castigat in toti acesti ani , folosindu-ne de un act ....expirat.

-Vă rog apăsați pe Răspunde, nu pe Citează, când vreți să publicați un nou mesaj. Mulțumesc.-
Ultima modificare: Marți, 20 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Parerea mea este ca, in acest caz, a intervenit prescriptia extinctiva si propritarul nu mai are niciun drept sa va ceara vreo suma de bani, chiar daca ar fi stipulata in contract !
Ultima modificare: Joi, 22 Februarie 2018
friday_325, utilizator
Termenul general de prescriptie este de 3 ani daca legea nu prevede un alt termen[Art.2517NCC].Daca nu s-au facut acte de suspendare sau intrerupere a prescriptiei s-a prescris dreptul la pretentii patrimoniale.
S-o luam si altfel: Societatea poate ca o fi considerat inchis punctul de lucru, dar l-a inchis, de fapt? La Registrul Comertului, adica. Fiindca destinatia de locuinta a imobilului se schimba la inregistrarea unui punct de lucru. Primul lucru la care ma gandesc sunt cheltuielile de intretinere, care de regula, cresc, la fel si taxele locale. Cata vreme comodatul a fost in functiune a platit societatea, cum e firesc. Dar dupa aceea? Poate proprietarul vrea sa vanda imobilul si se trezeste ca punctul de lucru n-a fost radiat. Societatea a fost cel putin neglijenta.
Nu cred ca pretentiile au vreo legatura cu comodatul, prin urmare.
Cat despre prescriptie, daca punctul de lucru inca nu a fost radiat, cred ca inca n-a inceput deja sa curga. Dar e doar o opinie de neprofesionist
Ultima modificare: Joi, 22 Februarie 2018
adriandimitriu, utilizator

Alte discuții în legătură

Prelungire valabilitate sediu secundar elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Societatea la care lucrez are deschis un punct de lucru inregistrat la Registrul Comertului. Contractul de inchiriere a expirat si a fost semnat ... (vezi toată discuția)
Mandat administrator, radiere punct de lucru/deschidere punct de lucru nou, prelungire sediu social lavynyaa lavynyaa Buna ziua! Va rog frumos sa ma ajutati!! Sunt angajata la o societate comerciala, am descoperit in dosarele de \"corporate\" ale firmei diverse probleme ... (vezi toată discuția)
Declarare sediu secundar anaf otto2007 otto2007 Buna ziua, Anul trecut am inregistrat un punct de lucru al IF. la Registrul Comertului. Pe declaratia de la ANAF scrie ca se declara sediul secundar in baza ... (vezi toată discuția)